Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

M. Yetkin KARAMOLLAOĞLU


TERME´NİN KALBİ DURDU MU?


Yıllar önce, Terme´nin Yalı Mahallesinde kurulan Terme Tersanesi´nin, yanlış yere kurulduğunu ve ?Terme´nin Kalbi?nin gelecekte duracağını söylemiştim.

Dediğim de oldu işte.

Balıkçılarımızın özlem duyduğu balıkçı barınaklarının tam ortasına tersanenin kurulması, yüzlerce balıkçıyı üzmüş Terme´nin de geleceğinin önünü kesmişti.

Eski belediye başkanımız rahmetli Fahri Trabzon´un ?Gelecekte Terme´nin kalbi burada atacak.? parolasıyla başlattığı 600 dönümlük kültür arazisi, mahalle halkı ve Termelilerin karşı çıkmasına rağmen Tershane yapılması için verildi.

Terme Belediyesinin buraya ruhsat vermesi yanlış bir hareketti. Bir babayiğit çıkıp da ?Ben bu tersaneyi buraya istemiyorum?demedi.

Mahalle halkının ileri gelenleri bile yapımına başta karşı çıksa da daha sonra ?Ne yapalım Termeli çocuklarımız çalışacak, işsizliğe çözüm getirecek.? düşüncesiyle yapılmasına razı oldu.

İlçemizin kalbi niteliğinde olan bu güzelim sahil istenmeye istenmeye tersane için peşkeş çekildi.

Terme´yi ziyeret eden Katarlı iş adamları büyükşehir belediye başkanıyla sahilimizi gezerken, şu ifadelere yer verdi ?Dünyanın hiç bir yerinde dört faktörün aynı yerde olduğu görülmemiştir. Bir yerde doğa harikası, bir yerde altın kumsalı, bir yerde ırmakla denizin buluşması ve göllerin hemen yanı başında olması. Olmaz böyle bir şey. Metal artıklarının oluştuğu bir işletmenin buraya kurulmasına nasıl müsaade ettiniz??

600 dönümlük bu arazi için başka bir proje vardı. Balıkçı barınağının olduğu ön kısımlara küçük balık lokantaları kurulacak, halk da oraya ailecek gidebilecekti. Şimdi ne oldu? O proje hayal oldu.

Sahil evlerinin önü kesilerek Berlin duvarı gibi kapatıldı. Deniz görünmez oldu.

Limanın bir parçası balıkçılara bırakılırken; bir kısmı da yasak levhalar konularak halka kapatıldı. Üstelik sanki Terme´de gümrük müdürlüğü varmış gibi gümrük levhalarıyla o bölgeye giriş yasaklandı.

Şimdi görüyoruz ki siyasilerin burayla ilgili söylediği her şey yalan oldu. Bize 600 kişi çalışacak diyorlardı. 125 kişi ye razı olduk. Şimdi onlarda yok. Tersane neden durdu? Bu soruyu mahalle halkı ve Termeliler soruyor.

Ayrıca tersanenin yanında üniversite için ayrılan bir de arsa vardı? Peki ona ne oldu? Bunu da ben soruyorum?

Suskun toplumun kaderi bu.

Suskun kalmayın, sevginiz bol, neşeniz daim olsun.