Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Yılmaz İMANLIK


TERME´NİN KİTAPLA İMTİHANI-1


Yıllardır konuşuyoruz; Terme´ye yakın ilçelerde bile kitap fuarları yapılıyor, Terme´de neden yapılmıyor diye. Bu ilçenin yönetiminde söz sahibi olan herkese özellikle biz edebiyatçılar bunu sorarız önce. Toplantılarımızda bu konudan yakınır, bu konuda kişiler ve kurumlarla iş birliği yapma konusunda hassasiyetimizi belirtiriz. Çünkü bir şehrin gelişmişlik düzeyi ilk başta kitaba ve okumaya verdiği değerle ölçülür.

Bir şehirde yaşayanlar kitap okumuyorsa, yöneticiler okumuyor ve insanları kitapla buluşturmak için olanaklar yaratmıyorsa bu durum, o şehrin geleceği açısından kaygı vericidir. Bu yüzdendir ki kitaba yatırım yapmak bütün yatırımların çekirdeğini oluşturur. Kitaba yatırım yaptığınızda diğer yatırımlar kendiliğinden gelecektir. Ki ülkemizde gelişmişlik düzeyi iyi olan şehirlere baktığımızda yatırım yapmaya kitaptan başladığını görebiliriz.

Evet, Terme´de yıllardır özlemle beklediğimiz(En azından bu konuda kendimden eminim) kitap fuarı nihayet açıldı. Bu fuar ilk olması açısından sonraki yıllarda açılacak fuarlar için çok önemliydi. Terme Belediyesi bu konuda çok güzel bir adım atarak ya da elini taşın altına sokarak 25 Nisan 2 Mayıs tarihleri arası Termelileri kitaplarla buluşturdu. Bu fuarın açılmasında Belediye Başkanımız Şenol Kul´un yanı sıra Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nuray

Keleş´in canla başla çalışması takdire şayan bir çalışmadır. Öte yandan bu fuarın nizam ve intizamından sorumlu çalışanlar da takdiri hak ediyor. Fuar için yapılan bütün çalışmalar, masraflar gösteriyor ki Terme´de güzel bir fuar olması için herkes elinden geleninin en iyisini yapmaya çalışıyor. Ama ilk olduğu için eksikleri tespit edip gerekli yerlere iletmek, sonraki yıllarda bu eksiklerin giderilmesi için daha iyisini yapmak konusunda zaten fuarın geniş bir değerlendirilmesi yapılacaktır.


Peki, fuar açıldı. Bu fuardan ne kadar faydalanabildik? Bu soruyu herkesin kendine sorması gerektiğini düşünüyorum.


Bir fuarın iyi geçmesinde öğretmenlerin ve öğrencilerin katılımı çok önemlidir. Ülkemizin değişik şehirlerinde yapılan fuarlarda öğrencilerin oluk oluk fuarlara aktığını görürsünüz. Bu fuarda maalesef öğrenci ve öğretmen katılımı çok düşük düzeyde kalmıştır. ?Samsun Maarif Hareketi, Samsun Okuma Vakti? projeleri ilimizde uygulanırken; caddelerde, köprülerde öğrencilerimiz ellerinde kitapla metrelerce kuyruk oluşturup poz verirken, Samsun olarak kitap okuma konusunda sosyal medyayı twett yağmuruna tutarken böyle bir oran çok üzücü olmuştur. Birçok bahane üretebiliriz. Değil mi ki hep bahaneler yüzünden bu ülkenin çocuklarına kitap okuma alışkanlığını bir türlü kazandıramadık. Ve bundan hep yakındık. Öte yandan öğretmen katılımı? Hele hele edebiyat ve Türkçe öğretmenlerinin birçoğunu bu fuarda görmemek ne üzücü...


Her şeye rağmen bir öğrenci bu fuar vesilesiyle bir kelime fazla okumuşsa, söyleşilerden aklında bir kelime kalmışsa bu yine de iyi bir kazanımdır.


Bütün olumsuzluklara, eleştirilere rağmen yıllardır özlemini duyduğumuz kitap fuarının açılması Terme´nin kültürel gelişimi için çok önemli bir adım olmuştur. Bu fuarda sınıfı geçemeyen kim olursa olsun iyi düşünmeli, kişisel ya da kurumsal yargıları bir kenara bırakıp yaşadığımız yerin güzelleşmesi adına ortak paydamızın Terme olduğunu unutmamalıdır.