Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Ahmet SEZGİN


TERME`NİN DEĞERLERİ (3)

TERME`NİN DEĞERLERİ (3)


Bir şehrin değeri; yetiştirdiği başarılı sanat, edebiyat ve ilim adamlarıyla da ölçülür.
Terme; Mehmet Aslantuğ gibi çok başarılı ve ödüllü sinema-dizi oyuncusuyla, (Bağsaray Köyü`nde 1963 yılında çekilen, Fikret Hakan ile Türkan Şoray`ın başrolde oynadığı “Köroğlu-Dağlar Kralı” filmiyle), devlet sanatçısı Ertuğrul Sevindik gibi müzisyeniyle, Prof. Dr. Metin Eker, Rafet Ekiz, Ercan
Parlak gibi Türkiye çapındaki ressamlarıyla, ilahi yazar, besteci ve yorumcusu Cemal Kuru`yla, bestekâr Ahmet Görür ile de meşhurdur.

Terme; “Hababam Sınıfı” tiyatro ve romanının yazarı Rıfat Ilgaz, İkinci Yeni şiir akımının önemli şairi Turgut Uyar ve son dönemin önemli şair-yazarlarından Hilmi Yavuz`un, tiyatro yazarı Remzi Özçelik ve sanatçı Ozan Arif`in burada bir müddet yaşamasıyla da meşhurdur.
Terme; “Servet-i Fünun” dergisi yazar ve şairi Ziya Behlül Bey, başarılı televizyon programcısı, sunucusu, yazar Dr. Senai Demirci, edebiyatçı, tiyatro ve roman yazarı Baha Rahmi Özen, yazar-şair Metin Kökten, yazar-akademisyen Hüseyin Özbay, şair-yazar Ahmet Sezgin, şair-yazar Mustafa
Köneçoğlu, şair-yazar Yılmaz İmanlık, şair-yazar Ümit Zeynep Kayabaş, şair- yazar ve TV sunucusu Ali Bektaş, onlarca şiiri önemli bestekârlar tarafından bestelenmiş şair Kani Soylu gibi değerli edipleriyle de önemli bir ilçedir.

Bağrında nice akademisyen yetiştirmiş olan Terme; önemli bilimsel çalışmalara imza atmış Prof. Dr. Şener Akyol, Prof. Dr. Ömer Ekmekçi, Yrd. Doç. Dr. Ali Ekin gibi hukukçularıyla, Prof. Dr. Ömer Aydın, Prof. Dr. İsmail Köz, Prof. Dr. Abdurrahman Kasapoğlu, Doç. Dr. Kadir Gürler, Yrd. Doç. Dr. Emir Kuşçu, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Işıtan, Yrd. Doç. Dr. Salih Kesgin gibi ilahiyatçılarıyla; Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve Prof. Dr. İsmail Kaya gibi veterinerleriyle; Prof. Dr. Mehmet Arif Beyhan, Prof. Dr. Ahmet Korkmaz gibi ziraatçılarıyla; Prof. Dr. Yılmaz Tomak, Prof. Dr. Hasan Candan ve Prof. Dr.

Halil Başar, Doç. Dr. Mehmet Özkan, Doç. Dr. Orhan Baş, Doç. Dr. Ramazan Amanvermez, Doç. Dr. Havva Şahin, Yrd. Doç. Dr. Korhan Soylu gibi tıpçılarıyla; Prof. Dr. Muharrem Dinçer gibi fizikçisiyle, Prof. Dr. Turgut Kılıç gibi kimyacısıyla, Prof. Dr. Mehmet Beşirli, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Taştemir gibi tarihçileriyle, Prof. Dr. Yaşar Özbay gibi psikolog-rehberiyle, Doç. Dr. Hayati Beşirli, Doç. Dr. Yaşar Kaya gibi sosyologlarıyla, bitki ekolojisi ve sistematiği uzmanı Doç. Dr. Hasan Korkmaz (Terme`de yaşamış ve okumuş Prof. Dr. Abdülkerim Bahadır, Doç. Dr. Recep Alpyağıl, Yrd. Doç. Dr. Ali Türkmen) gibi başarılı akademisyenleriyle de çok kıymetli bir ilçedir.

Vatan bilinci; insanın öncelikle doğup büyüdüğü, yetiştiği yerin coğrafyasını, tarihini, kültürünü, folklorunu, insanını, yetiştirdiği değerlerini bilip sevmesiyle başlar. Doğup büyüdüğü memleketini seven insan ise oraya, geçmişine, insanlarına karşı vefalı; bugününe ve gelecek nesillere karşı sorumlu olur. “Ben Termeliyim” diyenler, memleketine ve değerlerine sahip çıkmalı; birlik ruhuyla her alanda gelişmemiz için gayret göstermelidir.

Not: Yeni eğitim ve öğretim yılının bütün öğrencilerimize, gül yürekli eğitimcilere, sorumlu velilere ve bütün ülkemize hayırlı olmasını Cenab-ı Allah`tan niyaz eder; öğrencilerimize ve eğitimcilere ilim ve irfan yolunda zihin açıklığı ve sabırlar dilerim.