Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeki ORDU


Terme`nin Eğitim Başarısı

Terme`nin Eğitim Başarısı


Genelde olumsuz şeyler üzerinde konuşulur hep.
Yapamadı, edemedi, başaramadı, gidemedi, gelemedi…
Bütün bu ve buna benzer olumsuzluklar üzerine ya konuşup durur; ya da yazar çizeriz. Her şeyi bir biliyor sanırlar. O kadar eleştiri üzerine ortaya bir çözüm sunmayız, sunamayız.

O kötü!
Bu yanlış!
Şu olmamış!
Peki oluru ne?
Olmamış işte…

Ne hikmetse insanlar yaşadıkları yeri ya çok abartılı severler, ya da sevmezler. Normalimiz yoktur. En kötü yer askerlik yapılan yerdir. En gelişmemiş yer ilk görev yapılan yerdir. En işten anlamayanlar ilk defa gittiğimiz yerdir.
Halbuki  her yere ilk defa gidilmiş, çok yerde askerlik yapımlı, çok memleket gezilmiştir. Hepsi de farklı farklıdır. Yani şöyle tepeden bir baktığımızda beğendiğimiz bir yer yok gibidir.

Âlemin doğrusu biz miyiz?
Çeyrek asrı epey geçtikten sonra yolumuz Terme`ye düştü. Bir yılı devirdik. Eğitim camiası içinde birçok tanıdıklarımız oldu onlardan da bir şeyler kattık bilgi dağarcığımıza. Tecrübe denilen görünmeyen rehbere katkısı oldu bu şehrin. Mesleğin sonuna doğru yaklaştıkça geriye ne bırakırız diye öğrenmeye başladık bu sefer.

Bazı şeyleri göremedik. Bize öğretilen karamsar tabloların tesiri ile her şeyi tenkit edip; başarılarımızı göz ardı ettik. Olabildiğince çalışıyorduk. Mükemmelin iyinin düşmanı olduğu sözünü unuttuk. Elimizdeki verilere bakarak tatmin olmadık başarımızdan. Kendi kendimizi imhaya yeltendik bir nevi.

Samsun`da yapılan il zümresine Terme adına katıldığımda gördüğüm şeyler karşısında bu şehre haksızlık edildiğini düşündüm. On yedi ilçe arsında en hazır ilçenin temsilcisi olmak hoşuma gitmedi desem yanlış olur.
Bu başarının ilçe olarak topyekûn bir başarı olduğuna inanıyorum. Çünkü başta Milli Eğitim Müdürlüğü ve şube müdürleri, ilçede çalışan diğer personel üzerine düşeni elinden geldiğince yapmış olduğunu anladım. Elbette “ O kadar kusur kadı kızında da bulunur” sözü mucibince bazı hatalar olacaktır. Ancak mesele hataların en aza indirilmesi ve başarıya bir adım daha yaklaşılması gayemiz olmalıdır.

Peki ya eğitim camiasın kalbini teşkil eden öğretmenlerimiz ne yapmış? Belli ki beklenilenden daha fazlasını yapmış. Çünkü başarı ve başarısızlık ortaktır. Bir eğitimci olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki eğitim camiasının merkezi öğretmendir. Her şey onun azmi sayesinde aşılmıştır. Bu zamana kadar olduğu kadar bundan sonrada böyle olacaktır.

Arzumuz odur ki bu yükü hafifletecek bir yol bulunmasıdır.
Başta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere Terme`nin bütün eğitim camiasını tebrik ederim.