Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

M. Yetkin KARAMOLLAOĞLU


TERME’NİN GEÇMİŞİ VE BUGÜNÜN ÖZETİ

TERME’NİN GEÇMİŞİ VE BUGÜNÜN ÖZETİ


    Değerli okurlarım...
    Sizlerle dört haftadır Terme’nin sahipsizliği ve makus talihini bir türlü yenemediğini paylaşmıştık. 
    Toplum yenilikten birçok yatırımlardan yoksun bırakılmışsa geçmişteki büyüklerimizin hatalarının olmasına karşı bugün o hatalar aynen yapılıyor. 
    Terme’nin gelişmesinden bahsederken çok düşünmeliyiz. Terme sahipsiz bir insanın doğal olarak yılların ağırlığının üzerinde olması gibi. 
    Çıkıp da yürekli birisi ‘Şu mahalleleri örnek olarak düzenledik. Şehrin gelişmesi için bulvarlar açtık. Geçmiş tarihimizi temsil edecek bir figürlerle tanıtımını mı yaptık?, Meşhur olduğunu herkese ilan ettiğimiz ürünlerimizi temsil edecek reklamlar mı yaptık?, İlçemizin bir yerde buluşmasını ve hasret gidermesini temin eden festivaller mi yaptık?,’diye soran olmadı.  
    Sen alüvyonlu topraklara sahip yeşilırmak deltasına sahipsin. Bu deltadan gerekli payını alabiliyor musun?, 
    Hiç düşündün mü 2. Dünya harbinden sonra Karadeniz bölgesinde yollar yok. Fakirlik bir hayli yüksek. Sen o zaman Karadeniz’in tahıl kapısıydın. Ürünleri açık gözler vasıtasıyla ırmak üzerinde yüzdürülen limbolarla mısırları Doğu Karadeniz’e sevk ediyordun. 
    Terme Karadeniz de ticaret merkezi olarak tanınıyordu. 
    Bir çok ilçeler seni paylaşamıyordu. 
    Ne oldu da geçmişte olduğu gibi bugünde o yatırımların ve çiftçinin dostu olan kurumların bir bir ilçeden gitmesine ses çıkarmadınız?
    19. yüzyılda başladın dağıtmaya. 
    TMO gitti Çarşamba’ya ORÜS Vezirköprü’ye,  Kağıt Fabrikası gitti Giresun’a, Soya Fabrikası gitti Ordu’ya 5 bin kişinin çalışacağı Kibrit Fabrikası gitti Bursa Karacabeye, Orman İşletme Müdürlüğü Kavak’a, Tapu Kadastro Çarşamba’ya, Elektrik İşletme Müdürlüğü Çarşamba’ya, Telekom Şefliği Çarşamba’ya ve bu sene de emanetçi olan öğrenci yurdu gelecek sene Çarşamba’ya gidecek.
    Sonra çıkıp da Terme boşalıyor diyorsunuz. 
    Bu giden kuruluşlar ne kadar insan getirir ne kadar götürür.
    Son günlerde ilçemize işyerleri açılıyor. Ama bunların içinin dolması gerekeli değil mi? Yalnızlık kaderimiz değil. Yarından tezi yok yalnızlık abidesi olmaktan gelin hep birlikte Terme için bir olalım. 
    Yarınınız bugünden güzel olsun.