Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Zeki ORDU


TERMENİN KÖPRÜLERİ

TERMENİN KÖPRÜLERİ


Ortasından ırmak akan nadir şehirlerden Terme. Bu bazı açılardan bir şans. Çünkü su insanoğlunun her zaman yan yana olmak istediği tabii varlıkların başında gelir. Eskilerin “anasır-ı Erbaa” dedikleri dört unsurdan biri. Hava, su, toprak ve ateş.

Su hem hayatın olmazsa olmazlarından hem de etrafına güzellik veren bir lütuf. Geleceğin savaş sebeplerinin başında su kaynakları olduğunu söylüyor uzmanlar.

Termenin Köprüleri

Bir şehrin ortasından ırmak geçer de üzerinde köprü olmaz mı? Öyle ya iki yaka bir şekilde bağlanacak birbirlerine. Terme`de de öyle olmuş zaten. Her ne kadar bazen “bendine sığmayıp” taşsa da nazlı nazlı akar şehrin bağrına doğru. Ve denizi bulur sonunda. Her yolun sonu vardır nitekim.

Tariflerin Mihenk taşı

Termede bir adres sorarsanız size “köprübaşına gel sonra…” diye başlayan cümleler kurarlar. Yani tarifler bile köprülere göre olur. O kadar köprünün olduğu bir yerde bu tarif pek açıklayıcı değildir. Terme`de köprübaşı olmayan yer mi var?

Öyleyse…

Köprülerin İsimleri Olmalı

O kadar köprü varsa ve onlara bir isim verilmesi isabetli olmaz mı? Şöyle Terme`ye has bir isim. Her yanıyla Teme kokan bir isim. Yer ismi mi olur, kişi ismi mi olur bilmem. Ancak her köprünün bir ismi olursa her adres tarifinde Terme`nin bir tarafı daha söylenir. Zor bir şey de değildir. Kanun da gerektirmez. Tamamen yerli ve Terme`yi anlatacak bir isim olmalı. Adresle buna göre tanımlanmalı.

Mesela “Ziya Behlül Köprüsü” nasıl olur. Terme`nin kanaat önderlerinden birinin ismi olabilir. Turgut Uyar, Hilmi Yavuz ve daha nice kültür ve sanat ehlinin isimleri olabilir. Hatta “Cüneydi Bağdadi” köprüsü dahi olabilir. Mesele anlamlandırmak. Bir yönüyle Terme kültürünü halka yaymak. Yoksa orada duruyorlar kendi başlarına ve kimseye de bir zararı yok.

Belediye Başkanı Bu İşe El Atmalı

Bu işi Belediye Başkanının çözebileceğini düşünüyorum. Kültürel değerlere verdiği önemi bilmekteyiz. Makul ve mantıklı olan bazı şeyler bir de külfet getirmiyorsa kimse bir şey demez. Üstelik takdir de toplar. Her şeyi büyüklerden beklememek lazım. İsim vermek prosedür olarak çok zor mu orasını bilemem.

Sayın Şenol Kul`dan İsteğimiz

Terme ve Termeli için yapılacak her müspet şeyin yanında olduğunu bildiğimiz Sayın Başkanımızın bu konuyu bizden önce düşündüğü tahmin ediyoruz. Belki de aklında böyle bir proje vardı. Sabırsızlığımızı hoş görsün. Bizim de aklımıza şimdi geldi. Şayet maddi veya manevi yahut bizim bilemediğimiz bir sebepten dolayı zorluğu varsa da teklifimizi geri aldık.

Hâsılı, Terme`de yaşayan herkesin Terme için bir şeyler düşünmesi güzel bir şeydir.

Bütün güzellikler sizinle olsun.