Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

B.Rahmi ÖZEN


TERME`YE TERMİK SANTRAL Mİ? ÖLÜM KUSAN EJDER Mİ?

TERME`YE TERMİK SANTRAL Mİ? ÖLÜM KUSAN EJDER Mİ?


Bir ilahî mesaj:
“Rüzgârları gönderip bulutları yürüten Allah`tır. Biz, bulutları, ölü bir yere sürüp onunla toprağı ölümünden sonra diriltiriz”
“Rüzgârları gönderip bulutları yürüten, onları gökte dilediği gibi yayan ve kısım kısım yığan Allah`tır. Artık, sen de aralarında yağmurun çıktığını görürsün.

Allah`ın, kullarından dilediğine verdiği yağmurla, daha önceden kendilerine indirilmesinden ümitlerini kesmiş oldukları için onlar sevinirler. Allah`ın rahmetinin belirtilerine bir bak, yeryüzünü ölümünden sonra nasıl diriltiyor?”
Kâinat, bir denge içinde devrini devam ettirir. Bu denge, bir an bozulacak olsa canlıların hayatı tehlikeye düşer. Örneğin; atmosferdeki su buharı, toplam su içinde, en az payı oluşturmaktadır. Ancak, su buharı, en aktif rolü üstlenmektedir. Atmosferdeki su buharı, topraktan geri yansıyan uzun dalga boylu radyasyonların çok büyük bir bölümünü yutar ve ısınan atmosfer, bu enerjiyi yeryüzüne gönderir. Bulutlar, güneşten gelen enerjinin yüzde yirmi dördünü yansıtarak yeryüzündeki ısı dengesini ayarlar...

Peki, Terme`ye kurulacak Termik Santralden çıkan duman, is, kir, karbondioksit bulutların dengesini bozmayacak mı? Elbette bozacak. Ne olacak o zaman?
Atmosferdeki su buharı 13x10 ton kadardır. Bu, değişmeyen sabit bir değerdir.

Ancak, denizlerde, toprakta ve Atmosferdeki su buharı, devamlı olarak yer değiştirir. Büyük deniz ve okyanuslarda buharlaşan su, rüzgârlar aracılığıyla ihtiyacı olan yerlere İlahî bir güçle denge taşınır. İşte yüce mesaj:
“Kuru yerlere suyu gönderip onunla hayvanlarının ve kendilerinin yedikleri ekinlerini çıkardığımızı görmüyorlar mı?”
Oluşan bulutlar, kurak yerlere serper sularını. Tozu, toprağı arındırır. Toprağa can, yaprağa kan verir. Gökten, Yüce Rahman, her saniyede yeryüzüne, ortalama on altı ton su indirir. Aynı miktarda su da yeryüzünde buharlaşıp gökyüzüne çıkar. Bir hadis aynen şöyledir:

“Her yıl yeryüzüne inen su miktarı eşittir. Sadece, suyun indiği yerler muhteliftir.”
`Hidrolik döngü`, topraktaki ve yer altındaki su için çok önemlidir. Yağmur yağmadığında bitkilerin canlı kalması bu döngüye bağlıdır. Topraktaki nem sayesinde bitkiler hayatlarına uzun bir müddet yağmur yağmamasına rağmen devam eder. Bu, köklerinin topraktaki nemi emmesiyle gerçekleşir. Yeraltı suları, hayat için çok daha büyük önem taşır. Yeraltına sızan sular, topraktaki boşluklarda `alloviyal materyaller` arasında, kristal kayalardaki çatlaklarda ve çözünme neticesinde oluşan boşluklarda toplanır. Böylece yeryüzünün kan damarları olan nehirlere ve kaynaklara yeraltı suları kaynaklık yapar. İlâhî mesajda bu şöyle anlatılır:

“Allah`ın, gökten bir su indirip, onu yerdeki kaynaklara yerleştiren olduğunu görmez misin?”
Suların düzeni ve dengesi, Rahman`ın çizdiği standartlar içinde devam etmeseydi, bugün canlıların hâli nice olurdu. İnsan, suyu nerede bulur, nasıl depolardı. Ya da çok yağan yağmurların, tufanların, deniz kabarmalarının karşısında insanın gücü, evrenin yanında bir toplu iğnesinin başı kadar olduğuna buna göre nasıl karşı koyardı? Bu konuyu aydınlatan ilâhi mesaj:

“Rüzgârı, aşılayıcı olarak gönderdik de gökten su indirdik, böylece sizi suladık. (Yoksa) siz, suyu depo edemezsiniz.”
Termik santrallerle dünyamızın gittikçe ısınmasında ve asit yağmurlarının oluşumunda büyük rolü olan karbondioksitin, bir yılda atmosfere bırakılan miktarı; yirmi üç milyar tondur. Bu kurulan yeni termik santrallerle devamlı artmaktadır. Suyun, havanın, toprağın kirlenmesiyle son yüz yılda, tam otuz bin bitki türünün, her gün üç canlı türünün, her saat başı üç bin dönüm tarım arazisinin yok olduğu ilim adamlarınca rapor edilmiştir. Terme`mize kuruması düşünülen Santral denilen ejderin önüne durulmasa ormanlarımızın ve bitki örtümüzün yok olacağı, çiçekli bitkilerin, memeli hayvanların, kuşların, kelebek türlerinin ve su hayvanlarının neslinin kalkacağını ilim adamları raporlarına bağlanmışlardır. Ne büyük tehlike, ne büyük yokluk!

Bu felaket gelmeden insanlık onurumuzla bütün önlemleri almaya mecburuz. Uyan Terme`lim! Uyan ve diren!