Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

B.Rahmi ÖZEN


TERMİK SANTRAL GELİRSE SU KENTİ OLAN TERME`DE İÇMEYE SU BULAMAYACAĞIZ

TERMİK SANTRAL GELİRSE SU KENTİ OLAN TERME`DE İÇMEYE SU BULAMAYACAĞIZ


İlâhî Kudretin, büyük nimetlerinden biri olan su, bitki metabolizmasında çok büyük roller oynar. Çok iyi bir çözücüdür. Bitkilerdeki kökler yoluyla, elementlerin alınıp gerekli yerlere taşınması, yapraklarda meydana gelen nişastanın depo organlarına taşınması, karbondioksitin fotosentezin yapıldığı kloroplastlara, oksijenin ise solunum yapan organlara taşınması ancak bu maddelerin gıda çözünmesiyle mümkün olur.

Bir takım bitkilerde, fotosentez sonucu elde edilen karbonhidratların, bir takım kimyevî değişikliklere uğrayarak, yağları; aminoasitlerin birleşerek proteinleri meydana getirmesi ve bu olaylarda enzimlerin katalizör vazifelerini yapabilmeleri için çözücüye ihtiyaç vardır. Bu ortam şüphesiz sudur. Pek çok bileşiğin çözünmesine imkân verdiği için su, bir genel çözücüdür. Diğer sıvılar, asla suyun yerini tutamazlar. Fotosentezdeki asıl iyonların kaynağı olmasıyla aynı özelliğe de sahip olan su, hayatın ta kendisidir. Su, bitki hücrelerinde `turgor` basıncını meydana getirir. Otsu bitkilere direnç ve diklilik getiren suyun kazandırdığı `turgor` basıncıdır. Turgor basıncı, bitkiler için bir kuvvettir. Bu kuvvet yaprakların, çiçeklerin ve meyvelerin solmadan, pörsümeden kalabilmesini sağlar.

Ne yazık ki bunca hayatiyeti varlığında bulunduran suyumuz, bir kirli elle kirliliğe mahkûm edilmek isteniyor. Rahmet olan su, kurulacak olan termik santralle canlıların felaketi olacaktır, aziz Termeli kardeşim!

Bugün yeryüzünde nice denizlerde, göllerde, ırmaklarda kar ve yağmur sularından gelen sülfürik asit ve nitrik asit ile kirlenmiş sulardan, balıklar oksijensizliğe dayanamayarak ölmüşlerdir.

Termik santrallerin neden olduğu asit yağmurları, deniz canlılarını ve balıkları yaşatmaz. Çünkü fosil yakıtların yanmasıyla oluşan asitlerle, su ve toprak kirlenir. Hayat sunma özelliğini kaybeder, ölüm sunar. Bunun nedeni termik santralin bacasından çıkan zehir yüklü dumanlar, küller ve öteki zehir yüklü atık maddelerdir.

Termik santrallerin bacalarından yayılan zararlı maddeler, yağmur sularının asitlik derecesini arttırır. Dolayısıyla toprağın asitlik derecesi artar. Bu olay, alüminyum ve hidrojenin daha derinlere filtre olmasına ve balıklara zararlı olan iyonların, su devridaimine katılmasına neden olur.

Yağmur suları, ağaçların yapraklarından geçerken organik ve mineral asitleri alarak ağacın tepesinden dibine ininceye kadar bir kat daha kuvvetli asit haline gelir.

Bu durumda topraktan kalsiyum filtre edilip süzüldüğü için ağaç kökleri bu gıdalardan mahrum kalırlar. Aynı zamanda filtre edilen alüminyum ve hidrojen iyonları da balıklar için zehirlidir. Termeli kardeşlerim, bu ölüm kusucunun gelişine sessiz ve tepkisiz kalırsak oksijenimiz elden gidecek, zehirli maddeler salıveren bu dev canavar hayatımıza kast edecektir.

Teknoloji, geliştirilirken çevrenin korunması ve tabiî çehresinin değişmemesi de en az teknoloji kadar önemlidir. Tabiî çevreye zıt hareket edilirse ve Allah`ın koyduğu kozmik nizam bozulursa zararı, yine insanoğlu çekecektir. O halde çevreyi tehdit etmeyecek, suyun, havanın, toprağın ve yaprağın tabiî çehresini bozmayacak bir teknoloji geliştirmeli. Hiç kimse enerji üretimine karşı değildir. Karşısında olduğumuz termik santralin ürettiği kirliliktir.

Kömürle çalışan termik santral tabiatı tahrip etmektedir, canlıları öldürmektedir. Bu düşünülen; tuzaktır, Terme`mizin renk ve canlı güzelliğine bir kara boyadır.

Asit yağmurlarının temelinde termik santrallerin ürettiği kirli duman yatar.

Termik santrallerin kömür ve diğer fosil yakıtları kullanması çağ dışı bir teknolojidir. Bu çağdışlılığa karşı durmazsak ejder kapımızı çalacak ve bizden önce ciğerlerimizi, sonra bedenimizi isteyecektir. Termik santral gazlarının göllere ve nehirlere, ormanlara ve tarlalara dönüşleri; “asit depozisyonu” diye isimlendirilir.

Bu dönüşüm, kuru hava ile olduğu gibi yağmur ve kar sularıyla da olabilir. Bunlara `asit yağmurları` denilir. Asit yağmurlarıyla birlikte, gökyüzünden pek çok başka zararlı madde de yeryüzüne iner. Bunlar; zayıf asitler, kurşun, kadmiyum ve civa ihtiva eden zehirli metallerdir. Asit yağmurlarında azot, kükürt, potasyum ve kalsiyum gibi bitki gıdalarından önemli miktarda maddeler vardır. Uyanmazsan Termelim, bunlar kısa zamanda başına yağacaktır!