Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Mehmet TÜRKAN


TIKANDI BABA HİKÂYESİ -1


Bazı insanlar vardır kısmeti onunla beraber gelir, hatta kısmeti ona yetişebilmek için peşinden koşar. Kısmeti açık, nasibi geniştir. Allah ?Yürü yâ kulum!? der o da yürür gider. Bazı insanlar da vardır ki ne yapsa ne etse bir türlü kısmeti açılmaz. Ne kadar da uğraşsa bir türlü rızkını artıramaz. Kendi halinde geçinip gitmeye çalışır. Ne artar ne eksilir.


Sultan II. Mahmut döneminde yaşamış ve Tıkandı Baba diye meşhur olmuş, bu gün ?Vermeyince Mabud Neylesin Mahmud? deyiminin doğmasına kaynaklık etmiş hikâyeyi paylaşmak istiyorum. Bu gün de kısmeti bir türlü açılmayan çok Tıkandı Babalar var. İşte hikâye şöyle:


Sultan Mahmut kıyafet değiştirip, beraberinde sadrazam ve birkaç muhafız ile halkı teftişe çıkmış. Dolaşırken bir kahvehaneye girip oturmuşlar. Bakmışlar müşteriler kahvehaneciye seslenip duruyor: "Tıkandı Baba, çay getir"; "Tıkandı Baba kahve getir". Tıkandı Baba lakabı Sultan Mahmut´a ilginç gelmiş. Merak edip kahvehaneciyi çağırmış. Kahvehaneci gelince:


- Baba sana neden "Tıkandı Baba" derler? Hele otur da anlat, demiş.


Tıkandı Baba başlamış anlatmaya:


- Ben bir gece, bir rüya gördüm. Rüyamda tanıdığım tüm insanların bir çeşmesi vardı ve hepsinin çeşmesinden oluk oluk su akıyordu. Benim de bir çeşmem vardı fakat benim çeşmemdeki su ip gibi akıyordu. Sonra ben; "Keşke benim çeşmem de onlarınki kadar aksa" diye içimden geçirdim. Sonra yerden bir çomak alıp suyun geldiği oluğu dürtmeye başladım. Ben oluğu dürterken çomak kırıldı ve ip gibi akan suyum damlamaya başladı. Bu sefer ben; "Keşke çeşmem diğerlerininki kadar olmasa da, bari eskisi kadar aksa" diye içimden geçirdim ve oluğu kurcalamaya devam ettim. Ben uğraşırken suyun geldiği oluk tamamen kırıldı. Az önce damlayan suyum, tamamen kesildi. Ben yine uğraşmaya devam ediyordum ki, o sırada Cebrail göründü; "Tıkandı, baba! Artık uğraşma!" dedi. O gün bu gündür bu rüyamı kime anlattıysam adım Tıkandı Baba´ya çıktı. Hangi işe elimi attıysam olmadı. Şimdi de burada çaycılık yapıp zar zor geçinmeye çalışıyorum.


Tıkandı baba´nın anlattıklarından etkilenen Sultan Mahmut, muhafızlarına; "Bundan sonra her gün bu adama bir tepsi baklava getirin; her baklava diliminin altına da bir altın koyun." diye emir vermiş. Hemen ertesi gün askerler ilk tepsi baklavayı getirip, Tıkandı Baba´ya teslim etmişler. "Padişahımızdandır" diyerek...


Tıkandı Baba baklavaya sevinmiş. "Ne zamandır tatlı yemişliğim de yoktu" diye içinden geçirmiş. Almış tepsiyi tutmuş evinin yolunu. Yolda düşünmüş kendi kendine; "Yahu ben bir canıma nasıl yerim bir tepsi baklavayı? En iyisi ben buna hiç dokunmadan satayım."


Tıkandı Baba işlek bir yol kenarına kurmuş tezgâhını başlamış; "Taze baklava! Taze baklava!" diye bağırmaya... Bu sırada yoldan geçen bir Yahudi baklavaya talip olmuş. Üç aşağı beş yukarı anlaşmışlar, Yahudi baklavayı alıp gitmiş... Tıkandı Baba baklavadan kazandığı ile ihtiyaçlarının bir kısmını karşılamış.