Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

ALTIN KALEMLER


Tuğba ŞAHİN

M.Akif Ersoy And. Lisesi 11/A


BAĞIMLI OLMA, ÖZGÜR OL

Çağımızın en büyük hastalığı olan internet bağımlılığı gün geçtikçe daha çok çoğalmaya başlıyor. Yeni doğan çocukların eline oyuncak olarak verilen tabletleri aslında onlara iyilik değil, kötülük yapıyorlar kendi elleriyle ebeveynler.

Artık hastalık olarak görülen bu bağımlılığın tedavisi bilinçli anne ve babalardır. İnternet olmayan eski çağlarda çocuklar sokaklarda etrafa neşe saçıyormuş. Şimdi ise kafasını tablet ve telefondaki oyunlardan beş dakika ayıramayan nesil ile karşı karşıyayız. 40-50 yaşlarında olan anne ve babalarımız şu an kafalarını telefonlardan ayırmıyor, bizim de telefonları bırakmamızı bekliyorlar.

Eskisi gibi sohbet yok. Evet, internet sayesinde iç içeyiz, çok yakınız fakat gönülden çok uzağız. Çocuklara internetin ne zaman, nerede doğru yerlerde kullanılması gerektiğini öğretebilmeliyiz. Yoksa aksi takdirde birbirinden kopuk, iletişim kuramayan bireyleri sizler yetiştirirsiniz.

Kötü yönlerinin yanı sıra iyi yönleri de var internetin. İstediğimiz zaman istediğimiz yerde her şeyi anında bulabiliyoruz. Hepsi elimizin altında fakat zamanını ve kullanımını bilmedikten sonra bir önemi kalmıyor.

Artık teknolojik aletler bir araç olmaktan çıkıp insanların kopamadıkları bir parça haline geldi. Ellerinden bir dakika alınınca çılgına dönüyorlar. Hele de şarjları bittiğinde sanki dünyanın sonu gelmiş gibi davranıyorlar.

İnternet bağımlılığı sadece gençlerde büyük etki yaratmıyor. Yetişkin bireylerde de ´´boşanma´´ sebepleri arasında bile gösteriliyor.

Gençlerde dünya, şu an beğeni ve yorumu kapsıyor. Birbirlerini kıskançlıklara yol açıyor. Onun telefonu şu model, benimki neden böyle, diye ailelere baskı çoğaldı. İletişim kesildi, muhabbetler bitti. Bunların önüne geçmemiz için bizim küçükten bilinçli bireyler olmamız gerek. Böyle olursak huzurlu ve sağlıklı bir şekilde hayatımızı sürdürebiliriz.