Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


TÜRK DİZİLERİ


Bir gazetenin manşetten haberi:

?PRENSİN DERDİ TÜRK DİZİLERİ? (Hürriyet, 06.03.2018)

Haber şöyle devam ediyor:

?Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Salman´ın emriyle gözaltına alınan televizyoncu iş adamı El-İbrahim, serbest kalır kalmaz ilk iş olarak Türk dizilerini yayından kaldırdı.?

Merak ettim ve haberi sonuna kadar okudum. Ancak dizilerin yasaklanmasına dair bir gerekçe bulamadım. Haberde ?6 Türk dizisi? diyor ama isim vermiyor. Habere göre, Suudi din adamları bu diziler için ?En az uyuşturucu satıcıları kadar tehlikeli? demişler.

?Suudiler çok mu masum?? demeyin. O ayrı bir konu.

Acaba televizyon yöneticisi bütün dizilere mi yasak koymuştu yoksa bazı dizilere mi? Meselâ, ailece seyredebildiğimiz ´Seksenler´ de yasak kapsamında mıydı? Ya da tarihi dizilerimiz ´Diriliş Ertuğrul´ ve ´Payitaht Abdülhamit´e de yasak gelmiş miydi?

Eğer Arabistan, ´edebe ve genel ahlâka aykırı´ olduğu gerekçesiyle dizilere yasak koyduysa bir diyeceğim yoktur. Çünkü bazı dizilerin, değil Arabistan´da, Türkiye´de dahi gösterimini sakıncalı bulmaktayım.

Uzun bir aradan sonra ´Çocuklar Duymasın´ dizisinin geçen Temmuz ayında yeniden yayınlanacağını duyunca ?eyvah!? çekmiştim. ?Evimize, aile ocağımıza bir bomba daha atıyorlar? demiştim.

Neden böyle dedim?

Dizinin önceki bölümlerinde kadınlar çok açık giyiniyordu. Örf ve adetlerimize uymayan sahneler çoğunluktaydı. Bu dönem dizi daha da tehlikeli hale gelmiş. Dizinin başrol kadın oyuncusu Meltem´in düzgün bir kıyafet giydiğini görmedim. Her bölümde bir başka yerini açıyor. Bir bölümde askılı bir
tişört giymiş ki, evlere şenlik. Benim askılı atletim onunkinin yanında daha edepli kalır. Dominant Teyze de ondan aşağı kalmamak için uğraşıyor. Bir tek Emine düzgün giyiniyor. O da hizmetçi olduğundan herhalde. Acaba buradan hareketle, ?sadece hizmetçiler edepli giyinir? mi demek istiyorlar?

Dizinin adı ´Çocuklar Duymasın´ ama çocuklar hem duyuyor, hem görüyor, hem de yaşıyorlar! Önceki bölümlerde Havuç´un kızlarla uygunsuz arkadaşlıkları hoşgörü ile karşılanıyordu. Şimdi de Gönül´ün ilk eşinden olan kızı, Meltem´i örnek almış görünüyor!

Geçenlerde dizinin başrol oyuncuları Haluk ile Meltem´in dizide dudak dudağa öpüşme fotoğrafları medyada arz-ı endam etti. Kimse ´rol icabı´ demesin. Kusura bakmayın ama rol icabı denilerek filimde bile olsa her edepsizlik yapılamaz.

Bir başka örnek.

Dizinin adı ´Dolunay´. Star Tv. Tarih; 10.12.2017, saat 21.35.

Bir kız bahçede bir erkekle masa tenisi oynuyor. Göbeği açık. Arkasını döndüğünde beli de açılıyor. Bir başka sahne: Bir kadın ve bir erkek. Sanırım bir boyama işi yapıyorlar. Kısa bir bölüm baktığım için isimlerini bilmiyorum. Erkek kızın yüzüyle yetinmiyor; boğazını, çenesinin altını öpüyor. Daha da ileri gidiyor ama onu burada tasvir edemeyeceğim.

Ayıp yahu! Bu diziyi sadece çevirenler mi seyrediyor? Televizyonu açan herkes seyretmiyor mu? Çocuklar seyretmiyor mu? Gençler bunları mı örnek alacak? Biz çocuklarımıza bunları mı örnek göstereceğiz?

Örnekler çok.

?Cehaletin bu kadarı ancak eğitimle mümkün olur? diye bir söz vardır. Ben de; ?uygunsuz kıyafetleri, edep dışı görüntüleri, gayrı meşru ilişkileri özendirmesi ve aile kurumunu yıkıcı söylemleri ile bazı diziler, ancak bilinçli ve maksatlı olarak yapılmış olabilir? diyorum.

Şimdi eğri oturup doğru konuşalım.

Bu tür dizilerde kimi örnek almak istersiniz? Hangi kızın, hangi kadının yaşantısını kızınıza tavsiye edersiniz? Oğlunuza hangi genci örnek gösterebilirsiniz?