Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Ahmet SEZGİN


"TÜRK" VE ?MİLLET? KAVRAMLARI


Kimdir Türk? Anavatanı Orta Asya, dili Türkçe olan etnik bir grup, bir kavim midir? Yoksa sosyolojik mânâda Müslüman bir milletin adı mıdır?

Asım Yenihaber´in dediği gibi: "Eski metinlerde Türk, ´Müslüman´ karşılığı kullanılır, ´Osmanlı´ karşılığı kullanılır. Yani Türk eşittir Müslüman, Türk eşittir Osmanlı." Balkanlarda eskiden birisi Müslümanlığı kabul ettiğinde, o kişi için ?Türk oldu.? denilirmiş.

Anadolu ve Balkan coğrafyasında varlık gösteren Türkler, İslâm ile tarihi vakıa haline geldiler, yani millet oldular. İslam ile müşerref olunduktan sonra Türk tarihinde kan ve ırk birliğine dayanan bir Türklük tasavvuru yoktur. Aksine bir din, kültür, tarih, töre birliği, siyasal ilkelere mensubiyetin meydana getirdiği bir birlik söz konusudur.

İstiklâl Marşı şairimiz Mehmet Akif, bir şiirinde: ?Hani milliyetin İslâm idi.? diyor. M. Akif, etnik kökeni Arnavut olmasına rağmen millet anlamında Türk idi, yani İslam idi.

"Türk milleti" deyince ben, bu ülkedeki "Müslüman" unsuru; "Türk vatandaşı" derken de Türkiye Cumhuriyeti´ne "vatandaşlık" bağı ile tâbi olan herkesi anlarken, Lozan anlaşmasında da Müslümanlar asıl unsurken, Müslüman olmayanlar "azınlık" kabul edilmişken, Müslüman Kürtlere, Çerkezlere, Gürcülere vs. azınlık mı diyeceğiz?

Bu ülkede ?millet? ve "millî" ne demek, kaç kişi biliyor? "Millî eğitim, millî değerler, millî kimlik, millî savunma, millî takım" kavramlarındaki millîlik ile "millî piyango" kavramındaki millî aynı mı?

Millî ve İslamî kavram ve sembollerin içini boşalttılar, sekülerleştirdiler. İslamî anlamlarından boşaltılmış kavramlarla bu halk, "millet" olmaktan çıkarıldı."Ulusalcılar" türedi. Bu memlekette "din, vatan, bayrak, millet, dil, kültür, Türk" kavramlarının ruhu kaybettirildi.

Beyaz Türkler (Sabetayistler) bu ülkede ?Türk´ün dini, Kemalizmdir.? dediği günden beri Türk ve Türklük kavramlarıyla birlikte bu milletin sahip olduğu bin yıllık ?ruh mayası? da bozulmaya başlamıştır. Türk milletinin bu ruh mayasını bozmak isteyenler, Türk´ü tarih sahnesinden silmek isteyen Türk-İslam düşmanlarıyla mankurtlaşmış ruhsuzlardır.

Türkmen´i, Kürt´ü, Laz´ı, Çerkez´i, Gürcü´yü, Arnavut´u, Tatar´ı, Arap´ı hilal (Allah ve islam anlamında) ve yıldızlı (Hz.Muhammed anlamında) bayrak altında, aynı vatanda, aynı devlette bir millet yapan, bizi ?Türk? kılan, kadim ve muhkem ?ruh mayası?dır.

Türkülerimizi, atasözlerimizi ?anlamlı?, edebiyatımızı ?edepli?, ekmeğimizi ?aziz?, havamızı ve suyumuzu ?temiz? kılan; kefensiz yatanları ?şehit?, toprağımızı ?vatan?, tarihimizi ?şanlı?, kültür ve medeniyetimizi ? ak? kılan, kısaca hayatımızı ve ölümümüzü ?şerefli? eyleyen bu ruh mayasıdır. Evlerimizi, mâbetlerimizi, mezarlarımızı, milletimizi, dilimizi, bayrağımızı ?farklı ve ebedi? kılacak maya da bu manevi mayadır.

Biz bu ruh mayasıyla Türk´üz yani Müslümanız. Türk olmak; bir bilgi, bilinç, kültür, kimlik ve ruh meselesidir. Yoksa kan grubu, renk, kemik, kafatası meselesi değildir. "Saf kan İngiliz atı" gibi bir ırk da Türk de yoktur ama sosyolojik, kültürel ve siyasi anlamda -dil, kültür, yaşayış itibarıyla ortak değerleri olan- bir "Türk milleti" vardır.

Bu ülkede bir "kavramlar kargaşası"ndan ne zaman kurtulacağız?