Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


“TÜRKÇENİN FERYADI VE DİL DAVAMIZ” HAKKINDA (4)

“TÜRKÇENİN FERYADI VE DİL DAVAMIZ” HAKKINDA (4)


“Ahmet Sezgin, Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız kitabında dikkatlerimizi dilimize çekiyor. Kitabın ön sözünde ve giriş yazısında ‘sebeb-i telif’ var. (…) Sekiz bölüm hâlinde neşredilen eserde Türkçe konusunda fikirlerini yazan, çözüm teklifinde bulunan pek çok şair, yazar, gazeteci, akademisyen ve araştırmacı var. Son bölümde ise şiirler… Zevkle ve istifade ile okunacak mühim bir kaynak kitap. İnşallah hasta dilimize deva olur.” (Mehmet Nuri Yardım)

“Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız, alanında bir araya getirilmiş fevkalade orijinal bir derleme. Bu bakımdan kültür, medeniyet, edebiyat, sanat verimleri olarak dil, hayat ve Türkçe bahsinde kalem oynatmış değerli isimleri bir arada bulmak son derece dikkat çeken bir vefa örneği oluşturmuş aynı zamanda. Türkçenin serüvenine dair altı çizilesi satırlar bir araya getirilirken meselenin geçmiş, günümüz ve gelecek olarak üç sacayağına özellikle vurguda bulunulmuş.” (Reşit Güngör Kalkan)

“Etüt Yayınları’ndan çıkan ve 416 sayfa olan kitap onlarca kıymetimizin dil üzerine yazdıklarıyla büyük ve derin bir yaranın, bir ata mirasının tüm yönleriyle anlaşılmasını amaçlıyor. Birbirinden değerli bakış açılarının buluşturulduğu bu derlemenin yeni ufuklar açması inanç ve temennimizdir.” (Nuray Alper)

“Şair-Yazar ve Eğitimci Ahmet Sezgin’in kaleme aldığı ‘Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız’ isimli derleme kitap çok kapsamlı, hacimli kaynak bir eserdir. (…) Kitap; Türkçenin doğru, yerinde, düzgün ve edebi estetikler gözetilerek kullanılması, konuşulması ve yazı hayatına geçirilmesi yönünde duyarlılıkla ve titizlikle hazırlanmıştır. Birbirine benzer olmakla birlikte farklı fikirlere dikkat çeken, Türkçe hassasiyeti gözeten deneme ve makaleleri ilgiyle okuyacaksınız.” (Osman Aytekin)

“Günümüzün ve yakın tarihimizin önemli şair, yazar, akademisyen ve mütefekkirlerinin Türkçeyle ilgili hassasiyetlerini anlatan deneme, makale, fıkra türü yazı ve şiirlerini büyük bir çaba ile bir araya getiren yazar Ahmet Sezgin’in eseri; sekiz bölümden oluşuyor.” (Mahmur Erdemir)

“Eğitimci-Yazar Ahmet Sezgin'in bu kitabı kitaplık çapta bir eser. Her eğitimcinin hele dil ile ilgili sahada görev yapan herkes için el kitabı niteliği taşıyor. Bir Türkçe veya Edebiyat öğretmeninin aralıksız okuması gereken bir eser. Onlarca yazar, eğitim, bilim ve fikir adamının yazısı bu kitapta okurlarını bekliyor. Kitabın zenginliği yani muhtevası hem önsöz hem de giriş bölümüyle de ifade edilmeye çalışılmış.” (Ahmet Seven)

“Biz insan olup nisyana maruz kaldıkça ne dil davamız, ne de maarif davamız biter. Her yüzyılda dini yenileyen bir müceddit geldiği gibi, dili yenilemeye de hamiyet sahibi birileri gelecektir. Bu meydana atılarak zorlu bir vazifeyi sırtlayan dost ve kardeşimiz Ahmet Sezgin'i candan tebrik ederiz!” (Rahmi Sekme)