Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Uğurlu Olsun


Bir Çin atasözü şöyle der:
?Bir yıl sonrasını düşünüyorsan pirinç ek. On yıl sonrasını düşünüyorsan meyve fidanı dik. Yüz yıl sonrasını düşünüyorsan insanı eğit.?
İnsan ve eğitim, her zaman bir arada düşünülmesi gereken iki kavram.
Gazetemiz yazarlarından Selim Eroğlu ile Uğur Okulları Terme Temsilciliğine bir ziyarette bulunmuştuk. Terme Temsilcisi Yusuf Öz, bize kurumun Ünye´deki okulunu anlatıyor, bir yandan da ekrandan görüntüler geçiyordu. Selim Bey, ?Okul hakkında bazı bilgiler edindik. Ancak yerinde görmeden kesin bir şey diyemem? dedi. Bunun üzerine Yusuf Bey, ?Ben basını Ünye´ye götüreceğim. Zamanı siz belirleyin? dedi.
Terme Bilgi Gazetesi´nden davet ettiğimiz arkadaşların bazıları tatilde olduğundan, bazıları mazeretleri sebebiyle gelemediler. Bunun üzerine üçümüz geçen Salı günü öğleden sonra Ünye´nin yolunu tuttuk. Ünye girişinde Zeki Ordu da bize katıldı. Yakında kızının düğünü olacağından davetiye dağıtma telaşı içindeydi. Bu vesile kendisine hayırlı olsun diyor, evlenecek çiftlere de mutluluklar diliyorum.
Ünye´ye gidiş amacımız Uğur Okulları´nı ziyaret etmekti. Sanayi Sitesinin arkasındaki Uğur Okulları´na vardığımızda danışmadaki bayan görevli bizi güler yüzle karşıladı. Müdür Serpil Karamustafa´dan da aynı sıcak ilgiyi gördük.
Müdür Hanım, yirmi gün önce göreve başlamış. ?Ancak onbeş yıllık eğitim geçmişim var? dedi. İletişim Koordinatörü Rahşan Çam da her an göreve hazır bekliyordu. Tanışma, eğitim üzerine sohbet ve çayların içilmesinden sonra Coğrafya Öğretmeni Emin Kurt bize binayı gezdirmeye başladı.
Biz ´Ünye Uğur Okulları´ diyoruz ama onlar ´Uğur Okulları Ünye- Fatsa Kampusu´ diyorlar. Herhalde Fatsa´ya okul açmadıklarından Fatsalıların gönlünü böyle alıyorlar olmalılar.
Giriş katından itibaren üç kat çıktık. İndiğimiz en alt katta asansöre binerken ?-2 katındayız? dediler. Buna göre binanın kaç kat olduğunu varın siz hesap edin.
Üçüncü katı 12. Sınıflara ayırmışlar. Koridorun ucunda bir kapı görünüyor. Emin Bey, ?Kapının diğer tarafı ortaokul bölümüne ait. İlkokullar da o blokta. Eğitim-öğretim başladığında bu kapı kapanır. Yani ilkokul ve ortaokul öğrencileri ile lise öğrencilerinin irtibatı kesiliyor? dedi.
Masaları, oturakları ve her şeyiyle sınıflar güzel. Girdiğinizde, bir özel okulda olduğunuzu fark ediyorsunuz. Akıllı tahtaları da, Milli Eğitim Bakanlığının tahtalarından farklı; sürgülü değil. Kalemle yazmak için yanlarda iki beyaz pano-tahta daha var.
Doğu cephesindeki sınıflar sanayiye bakıyor. Sanayinin görüntüsünü bilirsiniz. Arkadaşlardan biri, ?Bu okula, bu sanayinin görüntüsü yakışmıyor? dedi. Ben, bardağın dolu tarafından bakmaya çalıştım. ?Buradan sanayinin görünmesi belki de olumlu etki yapar. Öğrenciye, ´Çalışırsan ne alâ. Çalışmazsan, gideceğin yer burası´ der, sanayiyi gösterirsin? dedim.
Son katta önü açık geniş ve uzunca, balkon diyebileceğimiz bir bölüm kantin olarak ayrılmış. Bir arkadaş, ?Burada bir şeyler yiyip içmek hangi öğrencinin hoşuna gitmez? dedi. Anaokulu öğrencileri için giriş katı hazırlanmış. Dershaneden oyun salonlarına kadar gerekli olan hemen her şey düşünülmüş. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin yemekhanesi en üst katta olmasına karşılık, anaokulu öğrencileri yemeklerini kendi katlarında ayrılmış bölümde yiyorlar.
Donanımlı Fizik ve Kimya laboratuarlarını gördükten sonra en alt kattaki spor salonuna girdik. Ortamı beğenen arkadaşlar topu alıp her biri farklı bir faaliyette bulunmaya başladılar. Kimi kaleye şut çekti, kimisi potaya top attı. Konferans salonu da beğeni alan yerlerden biriydi. Emin Bey, salonda 275 koltuk olduğunu söyledi. Yağmurlu havalarda bayrak töreni yapmak için dahi alt katta bir salon ayrılmış. Okul, Termeli öğrencilere de açık. İmkânı olan Termeli öğrencilerin de bu okulda eğitim görmelerini isterim.
Son olarak kurum müdürleri ve diğer personel ile okulun önünde hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra Terme Bilgi Gazetesi yazarları olarak Uğur Okulları´ndan güzel intibalarla ayrıldık.
?Ünye´de Özel Uğur Okulları, Final Okulları ve Doğa Koleji varsa, Çarşamba ´da Özel Farabi Okulları varsa, Terme´de neden bir özel okul olmasın?? dedik. Herkes, Terme´de özel okul açabilecek maddi güce sahip 1´den fazla müteşebbis bulunduğu konusunda hemfikirdi.
Bir gün Terme´de de aynı güzellikte, donanımlı bir özel okulun açıldığını görmek ve onun da haberini yazmak dileğiyle.