Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


ÜNİVERSİTE SINAVINA HAZIRLANAN GENÇLERE


Sevgili Gençler,
Başarının sırrı çok çalışmak değil; planlı, verimli, azimli ve sabırlı çalışmaktır. Önce kendinizi, yeteneklerinizi iyi tanımalısınız. Sonra hayatın anlamıyla ilgili büyük bir amacınız, ülkünüz olmalı. O ülkü ve sevdanızla ilgili, yetenekleriniz doğrultusunda bir meslek seçmelisiniz. Sonra da o yönde planlı, verimli, istekli çalışmalısınız. Bilinçli, azimli çalışmak sizden, muvaffakiyet Allah´tandır.
YGS; anlama, kavrama, yorumlama, analiz ve sentez yeteneğinizi ölçmekte. Bunun için bilinçli, seviyeli ve düzenli kitap okumalısınız. Her gün paragraf sorusu çözmelisiniz.YGS´de uzun yıllara dayalı birikim gerektiği için çok fazla puan artışı sağlayamazsınız. Ama LYS, bilgi ağırlıklı olduğu için kısa zamanda bilgileri kavrayıp ikinci sınavda çok hızlı bir yükseliş elde edebilirsiniz. Bunun için şimdiden LYS ağırlıklı çalışmalısınız.
Bilgileri unutmamanız için günlük, haftalık tekrar yapmalısınız. Konuları kavradıktan sonra yeteri kadar bilinçli test çözmelisiniz.15 günde bir deneme sınavına girin.Son bir ay ise haftada bir deneme olun.Ama denemelerinizi her yönüyle gerçek sınavın provası olarak görün.Taktiklerinizi belirleyin.
Sınava tekrar hazırlanan gençler, üniversite sınavına hazırlanırkan aile ve çevre baskısını fazla hissediyordur.Hobilerinize yer vermeden, ruhi, bedeni ve sosyal ihtiyaçlarınızı gidermeden robat gibi ders çalışmanız size fayda yerine zarar verir.Ya hemen bunalıp ders çalışmaktan bıkarsınız ya da aşırı kaygı ve stresle baş edemezsiniz. Dengeli, istekli, bilinçli, planlı, gücünüz kadar çalışın.Uyku ve yemek düzeniniz sağlıklı olmalı.
Üniversiteyi kazanamaktan mı, Allah´ın rızasını kaybetmekten mi daha çok korkuyorsunuz? Üniversiteyi kazanmak veya kaybetmek her şey değil ki.Bu sınavlar sizin zekanızı da ölçmüyor kişiliğinizi de. Elinizden geleni yaptıktan sonra Allah´a tevekkül edin, dua edin. Rızık endişesi içinde olmadan elinizden ve yüreğinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın.Allah yardım edecektir size.Ama çalıştıktan sonra namaz kıılarak sabrederek dua etmelisiniz.
TEOG, YGS, LYS, KPSS gibi sınavlar önemli ama amaç değil. Aslında sınav içinde sınav oluyoruz. Hayatta başka çok daha önemli sınavlar ve elde etmemiz gerek değerler var: Sevgi, dostluk, aile bağları, akraba ve komşuluk ilişkileri, merhamet, iyilik, yardımseverlik, vefalı olmak, bağışlamak, özgüven, adalet, inanmak, şükür, sabır, dua, ibadet, empati yapmak, dürüstlük, cesaret, güzellik, samimiyet, fedakarlık, düşünmek, pişmanlık, tevbe... Asıl bunlardır bizi insan yapan şeyler... Bu manevi değerleri yaşadığımız oranda insanız ve o oranda kişilik ve meziyet sahibiyiz, o oranda mutlu, sağlıklı ve dengeli bir hayatımız olabilir.
Memleketin inançlı, ahlaklı, vatansever, çalışkan insanlara çok ihtiyacı var.Meslekler, büyük işler sizi bekliyor.Atama matama derdini bırakın, popüler mesleklerin peşine düşmeyin.Hayallerinizin, yeteklerinizin peşine düşün. Çünkü siz ?Asım´ın nesli?siniz.