Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


ÜNİVERSİTE SINAVIYLA İLGİLİ TAVSİYELERİM


A- YGS Öncesi Dikkat Edilecek Hususlar

1-Sevgili gençler, 12 Mart´ta yapılacak YGS´ye çok az bir zaman kaldı.Daha çok test çözerek pratik ve hız kazanmaya gayret edin. Önemli formül, madde ve kısa bilgileri gözden geçirmeniz çok faydalı olur. Sınava iki gün kalaya kadar çalışmalarınızı sürdürmelisiniz.

2-Yeme içme, uyku düzeninize dikkat edin.

3- Bol sebze ve meyve yiyin. Aşırı çay, kahve ve asitli içecekler yerine su, süt ve ayran tüketin.

4-Yürüyüş yapın, duş alın; nefes egzersizleri ve hafif spor rahatlatır sizi. Hobilerinize yer verin. Stresli, karamsar ortamlardan uzak durun. Sınavı pek konuşmayın.


5-Her zamanki saatte yatıp kalkın. Ekstra kahvaltı yerine her zamanki şeylerden yiyin. Yoksa stresinizi artırır, midenizi bozabilirsiniz.


6-Sınav günü rahat kıyafetler ve ayakkabı giyin.


7-Sınav giriş belgesi ve kimliğinizi akşamdan hazırlayın. Sınavdan bir saat öncesinde sınav yerinde olun.Sınav yerine kalabalık gitmeyin.

B-Sınav Sırasında

1-Kolay ders ve sorulardan başlayarak soruları çözün. Daha önce yapmışsanız turlama sistemine devam edin.Böylece moral ve motivasyonunuz artar.


2-Zor sorularla fazla zaman harcamayın. Sorularla kavga etmeyin. Başka sorulara geçin. Zaman kalırsa yapamadıklarınıza sonunda bakarsınız.


3-Cevapları kodlamayı en sona bırakmayın. Zaman yetmez, kaydırabilirsiniz yoksa.


4-Dört yanlış, bir doğruyu götürdüğü için iki seçeneğe indirmedikçe işaretlemeyin. Soruyu tekrar okuyup iki seçeneğe yoğunlaşın ve ilk aklınıza geleni işaretleyin.


5-Zaman kalırsa sonunda tekrar gözden geçirin. Basit işlem hataları, yanlış kodlamalar olabilir.


6-Panik yapmayın, sakin olun. Yarım saatte bir nefes alıp gevşeyin. Her zamanki taktiklerinizi uygulayın.


8-Paragrafların uzunluğu gözünüzü korkutmasın.Sabırla devam edin.


9-Soru köklerini dikkatli okuyun. Olumsuz yargı bildiren, altı çizili kelimelere dikkat edin.


10- Çok basit, kolay soruların da sorulacağını unutup sorularda başka hikmetler aramayın.


11- Sınavı ölüm kalım savaşı görmeyin. Sınav, ne kişiliğinizi ne de zekânızı ölçer. Elinizden gelenin en iyisini yaptıktan sonra dua ve sabırla Allah´a tevekkül edin.


Ebeveynlere Not: Anne ve babalar olarak çocuklarınıza sınavlar konusunda baskı yapmayın sakın. Evlatlarınızı başkalarıyla kıyaslamadan kayıtsız şartsız sevin. Onlara ilgi ve sevginizi belli edin ama ?Biz senin için şunu yaptık, bunu yaptık.? demeyin lütfen. Sınav sonucu nasıl geçerse geçsin çocuklarınızın yanında olacağınızı hissettirin ki hem gerçek sevginizi hissetsinler hem de özgüven ve normal bir heyecanla sınava daha iyi odaklansınlar.


Allah, zihin açıklığı versin; hayırlısını nasip etsin.