Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


ÜNİVERSİTEYİ KAZANANLARLA SOHBET


Bu yıl bir üniversite kazanan çok değerli ve sevgili öğrencileri, kendilerine emek veren öğretmen ve ailelerini yürekten tebrik ederim. Allah, kazandığınız üniversite ve programı hakkınızda hayırlı eylesin
Sevgili gençler, değerli öğrencilerim, gittiğiniz üniversite ve bölümde, şehirde büyük bir kısmınız, büyük bir hayal kırıklığı yaşayacaksınız. Çoğunuz, ilk defa ailesinden, arkadaş, akrabalarından, doğup büyüdüğü, alıştığı yerden, memleketinden uzakta yaşamaya başlayacak. Yeni arkadaş buluncaya, üniversite ortamına uyum sağlayıncaya kadar (2-3 ay) epey bir sıkıntı yaşayacaksınız. Ama nerede ne olursa olsun, sabırlı ve azimli olun. Kısa zamanda alışacaksınız inşallah.
Üniversite hayatınızda lise arkadaşlıkları kadar samimi bir ilişki kuramayacaksınız. Ama az da olsa güveneceğiniz güzel insanlar, arkadaşlarınız olacaktır. Bunun için acele etmeyin. İnsanları tanımak için çaba sarf edin. Hemen insanlara güvenip onlarla samimi de olmaya kalkmayın. Ön yargılı da olmayın. Herkese, her teklife, isteğe "evet" demeyin.
Üniversitede akademik çalışma yapmak isteyenler, hocaları ve dersleriyle aralarını çok iyi tutsunlar. Böyle hedefi olmayanlar, derslerini normal seviyede tutup bol bol ve bilinçli okusunlar; özel yetenek ve kültür bakımından kendilerini yetiştirsinler. Kendi ana dilinizle iyi konuşup yazmaya başladıktan sonra en az bir yabancı dili iyi öğrenmeye çalışın.
Üniversite sadece bir araçtır. Okuyarak, araştırarak, danışarak; şehrin sosyal, kültürel imkân ve faaliyetlerinden faydalanarak kendinizi çok iyi yetiştirin. Yoksa 4 yıl sonra KPSS için şimdikinden daha beter çile çekersiniz. Meslek ve hayatta başarılı ve mutlu olamazsınız.
Önce kendi alanlarınızda iyi olun, sonra genel kültürlerinizi (dini, edebi, tarihi, fikri, siyasi vs) geliştirin. Din, tarih, dil ve edebiyatınızı çok iyi öğrenin. Hem kendi alanınızda hem de genel kültür sahasından oluşan zengin bir kütüphane kurma çabanız olsun. Yaşadığınız şehrin kütüphane ve kitapçılarıyla dost olun.
Sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere katılın. Güzel, faydalı, sizi rahatlatıcı hobileriniz olsun. En az bir spor branşıyla, bir sanat dalıyla (müzik, edebiyat, sinema, tiyatro, resim, ebru, hat vs) ilgilenin, kurslarına gidin. Bir enstrüman çalmayı bilin. Yeteneklerinizi geliştirin. Hayata, dünyaya ve insana geniş bir açıdan bakmaya çalışın. Unutmayın ki, üniversite hayatınız, kendinizi hey yönüyle yetiştirmek için en büyük fırsat.
Hem adam gibi adam olun, yani erdemli insan olun hem de liyakatli, başarılı, azimli, sabırlı, idealist bir meslek erbabı olmaya gayret edin sevgili gençler. Vatanımız, milletimiz ve insanlık için hayırlı hizmetler verirsiniz inşallah.
İlk yıl devlet veya uygun (tanıyıp görerek) özel bir yurtta kalın. Sonra çevre ve insanları tanıdıktan sonra uygun kişilerle evde kalabilirsiniz. Yurt, burs ve kredi başvurusunda bulunmayı ihmal etmeyin.
Gençlere üniversitede ve hayat imtihanında Allah´tan sağlık, huzur, başarı ve hayırlar dilerim. Allah hayırlı ilim ve kültür ve meslek yolculuğunda yar ve yardımcınız olsun. Allah´a emanet olunuz. Selam, dua ve muhabbetlerimle...