Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Üst geçitlerin dramı


Üstgeçitler üzgün. Üstgeçitler kırgın!


Üstgeçitler terk edilmişlikten şikayetçi.


Halbuki ne de çok çağırmıştık onları. Mahallemize üstgeçit yapılsın diye az mı dil dökmüş, az mı yol kesmiştik? Buyurun, gazete başlıklarına beraber bakalım:
?Bu defa yağmur altında üst geçit için eylem yaptılar.? (Malatya, 20.10.2005)


?Üstgeçit isteyen öfkeli kalabalık E-25´i trafiğe kapattı? (Adapazarı, 25.8.2008)
?Üst Geçit Talep Eden Vatandaşlar Şanlıurfa - Diyarbakır Yolunu Trafiğe Kapattı?


"Üst geçit istiyoruz. Aynı gün meydana gelen üç kaza vatandaşları isyan ettirdi. Üst geçit isteyen mahalleli, TEM´i 3 saat trafiğe kapattı.?
Görüldüğü üzere bu konuda hayli haber var.


Vatandaş neden üst geçit istiyor?


Yolun karşı tarafına güvenli bir şekilde geçmek için. Emniyet tedbirleri almadan yolun karşısına geçmek isteyenlere araçlar çarpabiliyor. İnsanlar ölüyor ya da sakat kalıyor. Üstgeçit bunun için gerekli.
Şikayetler üzerine yetkililer geliyor. Kendilerine üst geçit sözü verilen kalabalık dağılıyor. Sonra üstgeçit yapılıyor. Gelin görün ki, üst geçit isteyenler dahi üst geçitten geçmiyor. Ülkemizde üst geçit kültürünün henüz gelişmediğini ve çoğu üst geçidin boşuna masraftan öteye geçmediğini görüyoruz.


Uzağa gitmeye gerek yok.


Biz de yetkililere başvurduk ve ilçemize iki adet üstgeçit köprüsü yaptırmayı başardık. Biri Elmalık sapağında, diğeri de Karayolu Köprüsünün yanında, Sivaslılar Köyü sapağında. Köprü yapıldıktan sonra vatandaşlar yanlışlıkla yoldan geçip canlarından olmasın diye de iki yolun ortasına tel örgü çektik.


Sonuç?


Üst geçitlere kuşlar konuyor!
İlçemizdeki üstgeçitlerin durumunu öğrenmek üzere bir gözlem yaptım. 27 Eylül Pazar günü yolum Elmalık sapağı tarafına düştü. Üstgeçitten geçtikten sonra yolun kenarında durup yayaları takip etmeye başladım. Saat 14.34´ten 14.40´a kadar bekledim. Günlerden pazar olmasına rağmen 6 dakika içinde yolun bir tarafından diğer tarafına tam 22 kişi geçti. Ve hiç biri de üstgeçidi kullanmadı. Üstgeçit köprüsünün hemen altında tel örgülerin kesilmesiyle oluşturulan 1 m. genişliğindeki boşluktan geçtiler. Üstelik bunların arasında 1 bisikletli ve 1 tane de motosikletli vardı. Onlar da tel örgülerin arasındaki bu boşluktan geçtiler. 

Diğer köprünün de bundan farklı olduğunu sanmıyorum.
Şimdi sormak istiyorum:


?Madem üstgeçidi kullanmayacaktınız, devleti neden o kadar masrafa soktunuz? Ve ?üstgeçit istiyoruz? diyerek neden bu kadar gürültü çıkardınız??
Bir araştırma yaptım. 2008 yılında duble yol üzerine yapılan üstgeçitlerin maliyeti, köprünün niteliğine göre 50 bin ile 80 bin TL arasında değişiyormuş. Bugün herhalde maliyeti 90 bine yaklaşmıştır. Yazık değil mi devletin parasına? ´Devletin parası´ diyoruz ama aslında o bizim paramız. Bizim ödediğimiz vergiler.
´Üstgeçit yapmayalım´ demiyorum. Ama madem yaptık onu kullanalım. Bu bizim sağlığımız için önemli, hayatımız için önemli. Üstgeçit varken karayolundan geçerek, hem kendi canımızı tehlikeye atıyoruz hem de araç sürücülerini zorda bırakıyoruz.
* * *
Geçtiğimiz Cumartesi günü Ankara Garı´nda patlayan iki bomba 95 cana maloldu. Kaçıncı defa ?Sözün bittiği yer? diyoruz. Bu menfur saldırıyı kınayacak kelime bulamıyorum. Vahşet dahil hiçbir kelime onu karşılamadı. Ölenlere rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum. Allah (CC); ülkemizi bölmek, birlik ve beraberliğimizi bozmak ve huzurumuza dinamit koymak isteyenlere fırsat vermesin. Emniyet güçlerimizi uyanık ve kavi eylesin. Devletimize zeval vermesin.