Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


ÜSTAD NECİP FAZIL, TERME´DE


Cumhuriyet dönemi ve bütün Türk edebiyatının en büyük şair, yazar ve fikir adamlarından biri olan Necip Fazıl Kısakürek; 26 Mayıs 1904´te İstanbul´da doğar.

?Kaldırımlar?, ?Çile?, ?Zindandan Mehmet´e Mektup? ve ?Sakarya Türküsü? isimli şiirleriyle meşhur Üstad Necip Fazıl, 1943´te ?Büyük Doğu? dergisini çıkarmaya başlar. Hocalıktan istifa etmek zorunda kalır. Elli kişilik sınıflar yerine bütün Anadolu´yu kürsü yapan Necip Fazıl, ?Surda bir gedik açmak? ve ?dava taşını gediğine
koymak? için Büyük Doğu´yu ?mektep? haline getirir.

Hemen hemen bütün Anadolu şehirlerinde verdiği konferanslarla cemiyete ?Büyük Doğu? adını taşıyan İslâm davasını anlatan Necip Fazıl; Eylül 1967´de Samsun ve Terme´de ?Yolumuz, Hâlimiz, Çaremiz? konulu tarihî konferanslar verir.

Necip Fazıl´ın Terme´de verdiği tarihî konferansı dinleyenlar arasında Termeli Ahmet Şişman, İsmail Şişman, Ahmet Akbulut, M.Yetkin Karamollaoğlu, Naci Karamollaoğlu, Ahmet Katar, Abdulmuttalip Küçükbekir, Ali Kuzu Şahin gibi şahsiyetler de vardır. Bu çok önemli güne şahitlik edenlerin ifadelerine göre bu konferans, Büyük

Doğu Dergisini takip eden Büyük Doğucular tarafından organize ediliyor. Konferans, Eski Terme Garajı yanında bulunan bir lokantanın salonunda gerçekleşiyor.

Vefatından önce görüştüğüm Eğitimci-Yazar Ahmet Akbulut, N.Fazıl´ın Terme konferansıyla ilgili olarak : ?Ben, Büyük Doğucuların özel daveti üzerine bir öğretmen olarak bu konferansa gitmiştim.Necip Fazıl´ın tikleri vardı ancak hitabeti çok güzeldi ve çok alkışlandı. Konferans sonunda tokalaşıp kendisini tebrik ettim.? dedi.

Eğitimci-Gazeteci M.Yetkin Karamollaoğlu: ?Necip Fazıl´ın çıkardığı Büyük Doğu´yu o yıllarda takip ediyordum. Üstadı dinlemeye çok büyük bir kalabalık gelmişti. Eski garaja sığmadı insanlar. Onu saatlerce ayakta dinledik.? dedi.

O dönemde Büyük Doğu´nun ateşli savunucularından, eski esnaf Ahmet Şişman: ?Necip Fazıl´ı konferans için Terme´ye biz davet etmiştik. Eski garaj yanındaki lokantada ve dışarıda çok büyük kalabalık vardı. Ben, o gece aşağıda korumalık yapmıştım.?dedi.

Eski esnaflardan, iktisatçı Ahmet Katar ise, o zaman Samsun İmam-Hatip Lisesi ortaokul 2. sınıf öğrencisi olduğunu, Sarayköy´den bir traktör insanla ikindi üzeri konferansa gittiklerini, 500 kadar insanın konferansı dinlediğini, Necip Fazıl´ı o yaşta bir İslam âlimi gibi dinlediğini, çok heyecanlandığını, daha sonraki yıllarda üstadın sıkı bir okuyucusu ve davasının takipçisi olduğunu ifade etti.

Türk ve dünya edebiyatının çok büyük bir şair-yazarının, büyük bir düşünür, hatip ve dava adamının doğup büyüdüğümüz Terme´ye gelip konferans verdiğini öğrencince çok şaşırmış, çok büyük bir sevinç ve gurur duymuştum. Şimdi bile bu durumun, Terme ve Termeliler için büyük bir baht ve ayrıcalık olduğunu düşünüyorum.

25 Mayıs 1983´te Hakk´ın rahmetine kavuştuğunda tiyatro, tarih, siyaset, din, tasavvuf, fikir, kültür, sanat, edebiyat alanlarında yüz civarında çok kıymetli eserler bırakan Necip Fazıl Kısakürek´e Allah´tan rahmet diliyorum.Necip Fazıl´ın isminin, 50 yıl önce konferans verdiği eski garajın yanında bulunan Terme Belediye Kültür Merkezi´ne verilmesini teklif ediyorum. Vesselam?