Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Seyfi GÜNAÇTI


Yarışma deyip geçme

Televizyon dizileri sezon finali yaptı, ardından yarışma proğramları başladı.


Televizyon dizileri sezon finali yaptı, ardından yarışma proğramları başladı.

Müge Anlı´nın, atv televizyonunda yıl içinde sunduğu ?Müge Anlı ile Tatlı Sert´ proğramı 21 Haziran Cuma günü sezon finalini yaparak tatile girdi.

Bizim hanım, proğramın müdavimidir. Müge Anlı´yı sever. ?Duruşu ciddi. Hep elbise giyer, etek giydiğini hiç görmedim? der. Bununla, diğer sunucular gibi açık saçık giyinmediğini ima ederek kıyafetini beğendiğini belirtmek ister. Çizgisi de iyidir, toplumun değerlerine yönelik bir ifadesine ben de rastlamadım.

Tatlı Sert final yapınca Müge Anlı geçen hafta yeni bir proğrama başlamış. Bir yarışma proğramı; Güven Bana. İlk bölümü Perşembe akşamı yayınlanmış. Ben, teknolojinin nimetlerinden faydalanarak bir gün sonra seyrettim. Böyle bir proğram olduğunu bilmiyordum. Bizimkiler seyrederken takip ettim.

İlk yarışmacıların kıyafeti hoşuma gitmedi. Hep kadınların kıyafeti gündem olacak değil ya, bu sefer erkek yarışmacıdan başlayacağım.

Birbirini tanımayan iki kişi soruları birlikte cevaplıyor. İlk iki grup, bir bayan ve bir erkekten oluşuyordu. Hep öyle mi olacak bilmiyorum. Erkek yarışmacı 50´li yaşlarda görünüyor. Bıyıkları bana hayli itici geldi. Ağzının kenarından itibaren yüzde yanlamasına devam ediyor. Neredeyse çene altına kadar inecek. İnternette bıyık, ?Üst dudağın üzerinde çıkan kıllar? diye tanımlanmış. Daha önce bir yerde bıyığın tanımını, ?Üst dudak ile burun arasında çıkan ve ağzın kenarını aşmayan kıllar? olarak okumuştum. Yarışmacının bıyığı, her iki kaynağa göre de bu tanıma uymuyor!

 Bayan yarışmacı, erkeğe göre hayli genç, 20-23 yaşlarında. Dikkat çeken tarafı yaşı değil, kıyafeti. Oturduğu kanepede bacağı bacak üstüne atmış; olabilir. Fakat eteği kısa ve oturunca daha da kısalmış. Görüntü hoş değil.

İlk yarışmacıların kıyafeti benden olumsuz puan almışken ikinci grup yarışmacılar onlara fark attı(!) Erkeğin saçları hayli uzun ki, başının arkasından lastikle veya toka ile birleştirmiş görünüyor. Lakin salkım saçak. Bayanın görüntüsü daha vahim. O da bacağı bacak üstüne atmış ve giysisinin eteği öncekinden daha kısa. İkide bir görüntüye geliyor. Ortada edep namına bir kırıntı yok. İnsan ister istemez, ?Millet yarışma mı takip edecek bu görüntüyü mü seyredecek?? demekten kendini alamıyor. Ben daha açık yazamıyorum, isteyenler internette ?Müge Anlı ile Güven Bana´ yazsınlar, daha net görebilirler.

Burada iki hususa değinmek istiyorum.

Birincisi; yarışmacıların kıyafeti, Müge Anlı´nın kariyerine ve ciddiyetine gölge düşürmüştür. ?Bu bizi ilgilendirmez. Müge Anlı düşünsün? diyeceğim ama konunun bizi ilgilendiren tarafı da var.

Bu iki grup yarışmacıyı gördükten sonra ?Türkiye bu mu?? demekten kendimi alamadım. Hangi proğramla olursa olsun, ekranlara çıkarılan bu tip kişilerin toplum üzerinde olumsuz örnek oluşturduğunu düşünüyorum.

Televizyonlarda başka yarışmalar da var. Zaman zaman abuk sabuk ve uçuk kaçık kıyafetli yarışmacıları ekranlarda görüyoruz. Hatta kadınlar gibi küpe takmış erkekleri görmek bile mümkün. Bunlar, seyredenlere ve özellikle de gençlere kötü örnek oluşturuyor. Açık giyinmenin ya da uçuk-kaçık kıyafetlerin normal olduğu algısı oluşuyor. Bu kötü örnekleri taklit edenler, ?Ne olmuş yani? Herkes öyle giyiniyor?? diyerek kendini savunuyor.

Tabii ki herkes öyle giyinmiyor. Bunlar belki nüfusun  % 20´sini bile oluşturmuyor. Ama çok göz önünde olduklarından herkesin bu abuk sabukluğu benimsediği sanılıyor.

Hayli zamandır bunu söylüyorum. Yapımcılar; yarışmacıları, ekrana çıkaracakları kişileri seçerken toplumun değerlerini göz önüne alsınlar. Yarışma şartnamesine; ?Abuk sabuk, uçuk kaçık, açık saçık, edebe aykırı, toplumun değerlerine, örf ve adetlerine uygun olmayan kıyafetler kabul edilmez? maddesini de koysunlar. ?Yarışmacı bulamam? endişesi duymasınlar. Memlekette; normal, ciddi, edepli, düzgün kıyafetli, saygın ve beyefendi-hanımefendi o kadar çok yarışma taliplisi var ki?

Böylece vatandaşlar koltuğuna yaslanıp rahatsız olmadan proğramları seyredebilsinler. Gençler olumsuz örnek kapmasınlar. Toplumda huzur ve saygınlık hâkim olsun.