Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Mehmet TÜRKAN


YAVAŞLA

YAVAŞLA


YAVAŞLA

            Her günü ayrı bir yoğunluk olan bir devri yaşıyoruz. Her an hareket halindeyiz. Hiç birimiz diğerinin hızına yetişemiyoruz. Herkesin bir koşuşturması var ancak hiç birbirimizden haberimiz yok. Böyle bir dünyanın içinde yoğunluğumuzu azaltamaya çalışırken elime bir kitap geçti.

            Bir öğretmen arkadaşım koşuşturmamızı görmüş olacak ki “Yavaşla” adlı bir kitap hediye etti. Kitabı şöyle bir inceledim hızla okumaya başladım.  Psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar’ın kaleme aldığı deneme türündeki kitap tam da bizi anlatıyor. Kitabı kısaca şöyle özetleyebiliriz.

Yazarın farklı zamanlarda kaleme aldığı deneme türündeki yazılarından oluşuyor.  “Yavaşla”, modern çağın getirdiği hız eksenli hayatın, mahremiyetin yitirilişinin, aile ilişkilerindeki çözülmelerin, teknoloji odaklı yaşamlarda görülen iletişim kaybının güncel bir eleştirisini sunuyor.

            “İçinde bulunduğumuz çağ, "şimdi"yi yaşamamıza fırsat vermiyor, her şey gelecek için yapılıyor. Aynı anda o kadar çok şey yapıyoruz ki insani ilişkilerimiz gün içinde hallediliveren işlerden sadece biri haline geliyor. İşkoliklik, kendine sevdalanmanın değişik bir örneği olarak genç profesyoneller arasında yükseliyor. Hayatın ritimlerini pazarın ritimlerine ayarlayan, ancak paraya tahvil edilebilen değerlere önem atfeden yeni bir benlik, küresel rüzgârla birlikte dünyaya yayılıyor.”Her şey çok hızlı gerçekleştiğinde kimse hiçbir şeyden emin olamaz, kendisinden bile" diye yazmıştı Kundera, Yavaşlık adlı romanında. Gerçekten de hız bizi uyuşturuyor. Artık her yerde ve hiçbir yerdeyiz. Aslında bütün varlığımızla hiçbir yerde değiliz, parça parça orada ve buradayız. Hızlandıkça zaman kazanmıyor, sadece parçalanıyoruz.
            Kendimizi bulmak için hayatın kendi ritmine geri dönmeye ihtiyacımız var. İşte bu yüzden, kendi kendimize "Yavaşla!" diyoruz. Çünkü yavaş güzeldir.
           Yazar, ile bizleri hızın ve değerlerini yitirmiş bir hayatın tutsağı olmaktan kurtulmaya davet ediyor. YAVAŞLA, modern çağın getirdiği hız eksenli hayatın, mahremiyetin yitirilişinin, aile ilişkilerindeki çözülmenin, teknoloji odaklı yaşamlarda görülen iletişim kaybının güncel bir eleştirisi. "Modern Mutsuzluk", "Modern Zamanlarda Aile", "Benliğin ve Toplumun Krizi" ve "Yavaş Güzeldir" adlı bölümlerden oluşan kitap bir modern zaman eleştirisi olmanın yanı sıra, eleştirdiği olgulara çözüm önerileri getiren, kaybedilen manevi zenginliği yeniden bulmaya davet eden bir çalışma.”[1]
            Hızla bir nefeste okuyacağınız bir kitaptır. Hızlı eksenli, hızla akan hayatımızda bir durak olması için yazarın kapak sayfasında dediği gibi “Bu dünyadan bir defa geçeceksin.” ifadesinden yola çıkarak biraz yavaşlamanız temennisiyle. Bu dünyaya bir daha gelmeyeceğiz.

 

[1] https://www.neokur.com/kitap/86244/yavasla-bu-dunyadan-bir-defa-gececeksin