Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


YGS İLE İLGİLİ TAVSİYELERİM


13 Mart´ta yapılacak olan YGS öncesi, sınava girecek öğrenciler büyük bir heyecan ve gayret içindeler. Kalan sürede öğrenciler, korku ve rehavete kapılmadan, kendilerine güvenerek çalışmalarını sistemli ve azimli bir şekilde devam ettirmeliler.


Sevgili öğrenciler, son on günde deneme sınavı sonuçlarını iyi analiz edip eksikliklerinizi tespit ederek gidermeye çalışın. En az bir defa tekrar yapıp daha çok test çözerek pratiklerinizi geliştirmeye, hız kazanmaya gayret edin. Çalıştığınız formül, madde, önemli kısa bilgiler ve ipuçlarını gözden geçirmeniz çok faydalı olur. Sınava iki gün kalaya kadar çalışmalarınız sürdürmelisiniz. Çok başarılı olacağım diye aşırı yükleme yapmayın.


Haftada iki deneme çözün. Çok sık deneme olursanız bıkarsınız, netleriniz düşer ve özgüveninizi kaybederseniz yoksa. Denemelerde belli bir taktik uygulayın, en uygun metodu bulduktan sonra da değiştirmeyin.


Çok zor yeni konu öğrenmek yerine iyi bildiğiniz konularla ilgili soru çözün. Yorum yapın, çıkarımlarda bulunun.


Düzenli okuma alışkanlığı olmayanlar, bol paragraf (günde 30-40 paragraf sorusu) çözsün. Dilbilgisi temeliniz yoksa daha çok yazım kuralları, noktalama işaretleri ve anlatım bozukluğu konularıyla ilgili soru çözün.


Okulunuzda veya kursunuzda sınava yönelik iyi bir hazırlık yapılıyorsa son haftaya kadar rapor almayın. Okulunuzda arkadaş ve öğretmenlerinizle zamanı daha az heyecanlı ve verimli geçirirsiniz.


Yeme içme, uyku düzeninize dikkat edin. Bol sebze ve meyve yiyin. Kuru yemiş tüketin. Aşırı çay, kahve ve asitli içecekler içmeyin. Su, süt ve ayran için. Yürüyüş yapın, duş alın, nefes egzersizleri ve hafif spor yapın. Hobilerinize yer verin ki bunalmayasınız. Stresli, karamsar ortamlardan, kitap, müzik ve filmlerden uzak durun. Rahatlamaya çalışın.


Sınavı ölüm kalım savaşı görmeyin. Sınav, ne kişiliğinizi ne de zekânızı ölçer. Elinizden, kafa ve gönlünüzden gelenin en iyisini yaptıktan sonra dua ve sabırla Allah´a tevekkül edin. Bu sınavın imtihan içinde bir imtihan olduğunu unutmayın. Sahi, YGS ve LYS´den, üniversiteyi kazanamamaktan korktuğunuz kadar Allah´tan, kulluk sınavını kaybetmekten korkuyor musunuz?


Anne ve babalar olarak çocuklarınıza baskı yapmayın sakın. Evlatlarınızı başkalarıyla kıyaslamadan kayıtsız şartsız sevin. Onlara ilgi ve sevginizi belli edin ama ?Biz senin için şunu yaptık, bunu yaptık.? demeyin lütfen. Sınav sonucu nasıl geçerse geçsin çocuklarınızın yanında olacağınızı hissettirin ki hem gerçek sevginizi hissetsinler hem de özgüven ve normal bir heyecanla sınava daha iyi odaklansınlar.


Hayatın anlam ve değeri sınavlara bağlı değildir. Çocuklarımızın ruh, kafa ve beden sağlıklarıyla mutlulukları, her şeyden daha önemli değil midir? Çocuklarımıza moral ve destek verelim.


Azimli, planlı, sabırlı çalışmalar ve hayırlı sonuçlar dileğiyle Allah´a emanet olun.