Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Yılbaşı Üzerine Çeşitlemeler

Yılbaşı Üzerine Çeşitlemeler


Bir yılbaşı daha yaklaşıyor. Haftaya bugün 1 Ocak 2014. Milâdî takvime göre bir yıl bitiyor, yeni bir yıl başlıyor. Yeni yılın herkese hayırlı olmasını diliyorum.
Her yılbaşı öncesi lehte ve aleyhte yazılar görürüz.

Ali Bulaç, `Bu gece ne yapmalı?` başlıklı yazısında, “Yarın milâdî takvimin ilk günü, yeni bir yıla giriyoruz. Her sene olduğu gibi bu akşam da yeni yılı kutlama bahanesiyle çılgınlıklar yaşanacak, eski pagan geleneklerle Hıristiyanlık karışımı âdetler zirve yapacak” diyor. (Zaman, 31.12.2007)

Benzer yazıları çoğaltabiliriz. Bunlar arasında biri var ki, başlığı beni hayli eğlendirdi:
“Valla the Christmas olduk sonunda!” (İlhan Kaplan, Zaman Gençlik, 23.12.2007)

Medyada yılbaşı muhabbeti (!)yaklaşık bir ay önce başlar.
*Mezun Call`dan yılbaşı bileti hediye. Çıkmaz demeyin, şansınızı deneyin. (Mezun Callingrad, 16.12.2013)

`Yılbaşı bileti` demiş ama siz onun Milli Piyango bileti olduğunu anlıyorsunuz.
*Tesco Kipa mağazalarında yapacağınız her 150 TL ve üzerinde harcamaya Milli Piyango bileti hediye! (Vakıfbank, 10.12.2013)

Buna “Sağ gösterip sol vurmak” diyorum. Yılbaşı biletini gösteriyor ama “Önce bizim kredi kartımızla alışveriş yapacaksınız” diyor. Yani hem harcamayı teşvik ediyor hem kumarı özendiriyor.
“Yeni yıla girerken 55 TL Maxi puan. (T. İş Bankası, 17.12.2013)

Bu bir tuzak. Neden mi? Açıklamada şöyle diyor:
“16-31 Aralık günleri arasında tek seferde ve farklı günlerde yapacağınız 100 TL ve üzeri tutardaki 5. alışverişinize tam 55 TL Maxi Puan hediye!.

Bunun anlamı şudur:
“Eğer 55 TL Maxi puan kazanmak istiyorsanız derhal 500 TL`nizi sokağa atınız!
Yılbaşı deyince bizde ilk akla gelen şeyler eğlence ve milli piyangodur.

Milli Gazete konuyu manşet yapmış: KUMAR KUYRUĞU. (17.12.2013)
İstanbul Eminönü`ndeki Nimet Abla gişesinden milli piyango bileti almak için yaklaşık 150 metrelik kuyrukta bekleyenlerin fotoğrafının üzerinde şöyle yazıyor:
“Ekmek kuyruğu olsa bu kadar beklemeyiz.”

Yılbaşında bir gecelik program için Sezen Aksu 400 bin, Sibel Can 300 bin, Mustafa Sandal 250 bin TL alacakmış. (Zaman, 16.12.2013) Onların bir gecede kazandığı parayı, hayatınız süresince kaçınız kazanabilirsiniz?
Gazetelerde ilânlar ve reklâmlar birbirini kovalıyor.
“Yılbaşını nerede geçirmek istersiniz?”

Bizim böyle bir sıkıntımız yok. Yılbaşı gecesi benim için diğer gecelerden farklı değil. Hatta yılbaşı geceleri bazı televizyonlarda cıvık eğlence programları dışında seyredilecek bir şey bulamamak can sıkıcı oluyor.
Noel Baba`ya gelince.

Gazetemiz yazarlarından Selim Eroğlu`nun Terme Bilgi Gazetesi`nin 29.12.2010 tarihli sayısındaki “Noel Baba neyimiz olur?” başlıklı yazısını okumanızı tavsiye ederim. Yazısının bir yerinde Selim Bey şöyle diyor:
“En önemlisi Noel Baba garabeti! Noel yetmez mi? Bir de sonuna `baba` eklemişiz. Noel Baba ithal bir ürün. Bizim Noel Baba`ya taş çıkartacak Dede Korkut gibi, Nasrettin Hoca gibi nice değerlerimiz var. Onlar kimseyi aldatmazlar. Yalan konuşmazlar.

Hayalperest değillerdir. Noel babanın hediyeleri bir yana, sakalı bile sahte. Asılsan elinde kalacak, gerçek kimliği açığa çıkacak.”
“Yılbaşı kutlamaları evrensel kültürün bir parçasıdır. Hıristiyanlıkla ilgisi yoktur” diyeceklere cevap:
“Bugünkü uygulamaları ile yılbaşı kutlaması İslâm kültüründe yoktur. Ayrıca yılbaşı münasebetiyle içki, kumar ve benzeri haram fiillerin işlenmesi ise zaten günahtır.”

Bizim yeni yıla bir itirazımız yoktur. Yılın, ayın, günün ne günahı var? Zaman, kendisine tayin edilen mecrasında akar. Günler ayları, aylar yılları takip eder. Bu, Allah`ın takdir ettiği vakte kadar da devam edecektir. Önemli olan bu gecede neler yaptığımızdır.

Allah (cc) cümlemizi doğru yoldan ve hayırdan ayırmasın. Başlayacak bu yeni yılı hakkımızda hayırlı eylesin.