Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Seyfi GÜNAÇTI


Yılbaşından sonrası

Yılbaşından sonrası


“Kutlanırdı, kutlanmazdı” tartışmaları arasında bir yılbaşı daha geride kaldı.
2023 Miladi yılı sona ererken 01 Ocak itibariyle 2024 yılı başladı. Bu yeni yılın kendimiz, ailemiz, milletimiz ve insanlık için hayırlı olmasını diliyorum.
Tabii bu yeni yılda başka dileklerim de var.
Öncelikle savaşlar sona ersin, dünyaya barış gelsin. Mazlumlar zulüm görmesin. Masumlar ve çocuklar öldürülmesin.
Haksızlıklar, yolsuzluklar, adaletsizlikler ve fahiş fiyat artışları sona ersin. İnsanlar sözleşmelerde, alışverişlerinde ve her türlü işlemlerinde aldatılma korkusu yaşamasın.
Yolsuzluk demişken, tecrübelerime dayanarak vardığım bir hükmü sizinle paylaşmak istiyorum: “Yönetim kademesinde ve kontrol makamında olanlar göz yummadıkça memlekette yolsuzluk olmaz.”
Sosyal medyada bir bilgi kirliliğidir gidiyor. Nedense insanlar dini konularda ahkâm kesmeye bayılıyor. Bir yerde gördüğü bir metni, doğruluğuna bakmadan paylaşıyor. Aslında biraz düşünse, azıcık kendi bilgilerini yoklasa yanlış olduğunu kendisi de bulacak.
Birisi sosyal medyada şöyle bir paylaşımda bulunmuş: 
“Müslüman yılbaşı kutlamaz” edebiyatı yapmayın. Şunu söyleyin:
-Müslüman yalan söylemez. / -Müslüman çalmaz.
-Müslüman kadına kötü davranmaz. / -Müslüman kula kulluk etmez.
-Müslüman adam kayırmaz. / -Müslüman, kız çocuklarını okutur.”
Bu kişinin hitabı kimedir? Belki herkese. Ancak konulara bakınca paylaşanın muhatabının din adamları olduğunu düşünüyorum.
Peki, hocalar vaazlarında bunları söylemiyor mu?
Bunları anlatmıyorlarsa kürsüde ne anlatıyorlar?
Bir gezi hikâyesini mi yoksa fasulyenin faydalarını mı anlatıyorlar? 
Bunu yazana, “Sen hiç vaaz dinlemedin mi?” dedikten sonra bir tavsiyede bulundum:
“Bundan sonra Cuma günleri camiye öğle ezanından yirmi dakika önce git ve vaizin değindiği konuları not et!”
Bu arada hocalarımıza da bir görev düşüyor. Kürsüye çıkınca iki hafta önce anlatılan konuları tekrar etmesinler. Hangi konuların işlendiğinin bilinmesi için de kürsüde her hafta işlenen konuların yazılı olduğu bir liste bulunsun. 
Yılbaşı öncesi bir eğlence mekânının reklâmını gördüm. “Kişi başı 2.750.00 TL” yazıyordu. İki kişi olarak gitsen 5.500.00 TL eder. Asgarî ücretin yarısı bir gecede gitti!
Bu yine bir şey değil. 
Tarkan, 2024 yılbaşında Kıbrıs'ta sahneye çıkmış. Sahnede 2 saat 30 dakika kalmış.
Ne kadar almış dersiniz? Duyunca dudağınız uçuklamasın; tam 34 Milyon TL. Bunu internette okumadım; Pazar günü televizyonlarda gezinirken rastladığım bir magazin programının sunucusu söyledi. Sonra “25 milyon diyorlardı ama 34 Milyon TL almış” diye ekledi.
Salı günü girdiğim internet sayfası da Tarkan'ın dokuz milyon lira aldığını yazıyordu. Hangisi doğru bilemem ama dokuz milyon da olsa ülke standartlarının çok üstünde bir miktar!
Şarkıcının ücreti yüksek olunca haliyle bilet ücreti de yüksek olacak. Tarkan'ın 35 milyon aldığını söyleyenlerin beyanına göre yazıyorum; ön sıralar 300 bin, orta sıralar 200 bin, arka sıralar 150 bin TL bilet ücreti ödemişler. En düşük bilet ücretine göre hesap yaptım; 2023 maaşımın on aylık tutarını versem yine de Tarkan'ın konseri için arka sıralardan bir bilet alamıyorum.
“Zenginin parası, züğürdün çenesi” demeyin; vatandaş bilgilensin istedim.
*08.01.2024 Pazartesi günü vefat eden, İmam Hatip Lisesi'nden eski öğrencim, Köybucağı Köyü Yenimahalle Camisi İmam Hatibi Mustafa Bayrak'a Allah'tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum.