Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Seyfi GÜNAÇTI


Yol olur

Yol olur


Sosyal Medyada, benim de yer aldığım grubun üyelerinden C. K. Hanım, bir şarkı videosu paylaşmış. “Grubun beğenebileceğini düşündüm” diye de not eklemiş.

Ben beğenmedim. Şarkıyı Büşra Periz adında bir bayan söylüyor. Adını ilk defa duyuyorum. Sadra şifa bir şey olsaydı herhalde daha önce duyardım.

Mesele sadece şarkının güzel olmaması değil. Kadının kazağının omuzunda bir pencere açılmış. Bu neyse de, göbeğini de açmış!

Ben değerlerimize aykırı bir kıyafeti beğenemem. Paylaşan kişi, arkadaşım olsa da ‘ayıp olmasın’ kabilinden ‘Beğendim’ diyemem. Kızların göbeği açık kıyafetle sokakta dolaşmasını normal karşıladığım anlamı çıkar. Sonra yol olur!

Kaldı ki şarkı da güzel değildi. Şarkının sözleri, bir köşe yazısından alınmış gibi düz yazı niteliğindeydi. Kafiye yok, ahenk yok. Bu tip şarkı sözlerini nasıl ezberliyorlar, şaşıyorum.

Vaktiyle adamın birinin uzun ve gösterişli bıyıkları varmış. Dudak hizasını çok fazla geçenlere ben bıyık demiyorum ya, o ayrı konu.

Bir gün adam uyurken bıyıklarının üzerinden fare geçmiş. Bunu öğrenen adam hemen bıyıklarını kestirmiş. Arkadaşları şaşırmış; “Üzerinden bir fare geçti diye neden bıyıklarını kestin? Bıyıklarını güzelce yıkardın, olur biterdi” demişler.

Adam gayet sakin, “Mesele o kadar basit değil. Sonra yol olur” demiş.

Zaten bize ne olduysa hep azar azar olmadı mı? Yol olmasını kaale almadığımızdan olmadı mı?

Bazıları bu ‘yol olur’ konusunu iyi kullanıyorlar. “İyi kullanıyorlar” derken; iyi yönde değil, kötü yönde ama ustalıkla kullanıyorlar demek istedim.

Milletin ahlâkını bozmak, değerlerini yozlaştırmak, aile kurumunun saygınlığını bitirmek için kullananlar var. Öyle ustalıkla kullanıyorlar ki çoğumuz ‘yemekteki zehri’ anlayamıyoruz. Çünkü azar azar veriyorlar!

Sosyal medyada bir video paylaşmışlar.

Bir kız kalabalık bir tramvaya biniyor. Kızın göbeği açık. Başka ne gibi faullü durumları var, göremedim. Oturacağı boş yer göremeyince narayı basıyor:

“Hey, millet! Bir bayana yer verecek kimse yok mu?”

Ayaktaki gençlerden biri oturan arkadaşına, “Hanımefendiye yer versene!” diyor.

Hanımefendilik o kadar ucuz mu ki bu kıyafete o saygın unvanı bağışlıyorsun?

Bir genç kalkıyor ve kıza yer veriyor.

Konu ile ilgili yapılan yorumlara baktım. Yorumların hemen hepsi “bayanlara yer verilmesi gerektiği” yönünde. Elbette biz de bu görüşe katılıyoruz. Toplu taşıma araçlarında; yaşlılara, hamile ve çocuklu bayanlara, hastalara ve bedensel engeli olanlara yer verilir.

Lâkin yorum yapanların hiç biri asıl meseleye değinmemiş. Belki de kızın göbeğinin açık olduğunu fark etmemişler. “Bu nasıl kıyafet! Bir kız bu kıyafetle toplum içine nasıl çıkar?” dememişler. Hele de, “İnsanları azarlarcasına oturacak yer istendiği nerede görülmüş?” diyene rastlamadım.

Siz hiç bir gencin, toplu taşıma araçlarına binip de herhangi bir mazereti yokken oturanlardan yer istediğini gördünüz mü? Hatta 40 yaşında 50 yaşındakiler bile yer istemezler.

Bu videoyu çekenlerin de, paylaşanların da amacı zaten budur:

“Cambaza bak cambaza!” derken seyredenlerin cebini boşaltmak! Zaten boşalmış; belki cebi değil ama beyni boşalmış insanımızın.

Eğer videoyu çekenlerin amacı gerçekten toplu taşıma araçlarında bayanlara yer verilmesini benimsetmek olsaydı; edepli giyinmiş, çakma değil gerçek bir hanımefendi ile çekim yaparlardı.

Bizi bozmak isteyenler azar azar yerleştiriyorlar beyinlerimize istediklerini.

Bunun daha pek çok örneği var ama sütunumuz yeterli değil.

Ben böyle gördüm. Sizler benim görüşlerime katılmak zorunda değilsiniz.