Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Yollarda ararım seni


Bugünlerde beni yollarda aramayın çünkü bulamazsınız. Ben ya okulda olurum ya da evde. Çok acilse telefonla arayabilirsiniz!


Özellikle yağmurlu günlerde sokağa çıkmamaya, yollarda yürümemeye dikkat ediyorum. Islanmaktan korktuğum için değil, çamurdan çekindiğim için.

Yolların halini biliyorsunuz. Bir yere yürüyerek gitmek istesen sadece ayakkabıların değil pantolonunun paçaları da çamur içinde kalıyor. Geçenlerde paçalarımı kıvırdım ve yola öyle çıktım. Bir tanıdık beni uyardı, ?Hocam, paçalarını indirmemişsin!? dedi. Sebebini ona açıklayabildim ama beni her görene de anlatamazdım.

Geçen Cuma günü bir arkadaşı da ben uyardım. Arkadan neredeyse paçalarından beline kadar çamur sıçramıştı. ?Benim suçum değil, yolların azizliği. Bir de bu durumu dile getirmeyenlerin?? dedi. Burada bana lâf dokundurdu gibime geldi.

Yollarımızda yayan gitsen de arabayla gitsen de sorun. Araba ile çukurlara bata çıka gitmeyi bir yana bıraktım, araç yukarıdan aşağıya çamura boyanıyor. Neredeyse her gün yıkamak zorunda kalıyorsun.

Yine o yağmurlu günlerden birinde ekmek almak üzere bir dükkana yanaştım. Dolapta ekmek kalmadığını görünce kapıdan dönüyordum ki dükkan sahibi bana seslendi. Şaşırmıştım. Benimle ne işi olabilirdi?

İçeri girdim.

?Hocam, bu durumu görmüyor musunuz? Bunları neden yazmıyorsunuz?? dedi.

?Sen neden söz ediyorsun?? dedim.

?Hocam, yollardan bahsediyorum. Bu yollarda üzerimizin batması bir yana, dükkanın içi her gün çamur oluyor!? dedi.

?Bu yolların durumunu niye yazmıyorsun?? diyenlerin sayısı, ben diyeyim 37, siz deyin 57?

Beni yetkili sanıyorlar. Gazetede yazınca yollar hemen yapılacak sanıyorlar. Halbuki bana söyleyen herkes yetkililere gitse daha etkili olurdu diye düşünüyorum. Hatta üçerli, beşerli guruplar halinde gitseler de olurdu.

Bana ?yolları yaz? diyenlere, ?Mevsim kış. Yağmur yağıyor, kar yağıyor. Hele havalar bir düzelsin yollar yapılmaya başlanacak? diyorum. Bir şey bildiğimden demiyorum, öyle olmasını istediğimden söylüyorum. Ama vatandaş ikna olmuyor. Cevabı hazırlamış bile;

-Havalar iyi iken niye yapmadılar?

-!!!

Sivil toplum kuruluşlarının yönetimler üzerindeki rolü ve etkisi her gün daha da artıyor. Yarıyıl tatilinde Samsun´daydım. Duydum ki, Terme´de bir gurup vatandaş eylem yapmış. Yoldaki gölcüklerde temsili balık tutup ördek yüzdürmüşler. İsteklerini dile getirmişler.

Atalarımız boşuna söylememiş, ?Yatan aslandan gezen tilki yeğdir? diye. Bunun yöneticiler üzerinde etkisi olduğunu düşünüyorum. O eylemden sonra yol yapım çalışmalarına hız verildiğini gözlemledim. Ancak peş peşe yağan kar, çalışmaların durmasına sebep oldu.

Havaların düzelmesiyle birlikte yol yapım çalışmalarına yeniden hız verileceğine inanıyorum. Yolların yapılmasıyla hem vatandaş rahatlayacak hem de yöneticiler.

Asıl konuya değinemedim. İlçemizin pek çok caddesi, sokağı tek yönlü olarak planlanmış. Bu durum yayaları hiç etkilemiyor. Hatta onlar bu uygulamadan memnunlar, diyebilirim. Lakin düzenleme bittiğinde araç sahipleri ne düşünecek, merak ediyorum.

Levent Kırca adında bir tiyatro sanatçımız vardı, öbür aleme göç etti. Televizyonda yaptığı proğrama, ?Niyetimiz kimseyi kırmak değildir? diyerek başlardı. Ben de öyle söyleyeceğim.

Çabamız, daha yaşanabilir bir Terme içindir.

Sağlıcakla kalın.