Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Zeki ORDU


YÜREKTE TÜTMEK


Bazen öyle sözler söyleriz ki tesiri asırlar ötesine gider. Bazılarını hesaplamadan, tasarlamadan tamamen içimizden geldiği gibi söyleriz. Bir kere ağzımızdan çıkar nice kişilerin gönüllerinde mekân bulur.

Zaten çok sözün sahibini de bilmeyiz. Bunlara ?anonim? der geçeriz. Yani söyleyeni belli olmayan sözlerdir bunlar. Ancak herkesin beğendiği, kabullendiği, dillere pelesenk ettiği sözlerdir.


Bazen kısadan hissedir, bazen darbımeseldir, bazen lafın kısasıdır. Hâsılı söylendiğinden çok fazlasıdır.

Bu sözler dille ifade edilmiştir ama gönüllerde yer bulmuştur. Aslına bakarsanız gönülden gelip gönle girmiştir. Dil vasıtadır, lisan araç?

Daha niceleri gibi ?Gözümde tütmek? değimini duymayan hatta bilmeyen yoktur. Çok sevdiğimiz kişi, yer, eşya vb gibi şeylerden uzun süre ayrı kalınca kullanılır. Özlediğimiz bir arkadaşımız, bir öğretmenimiz, bir yakınımız, bir yemek, bir oyun, bir meslek erbabı olabilir. Aradan geçen süre bunlara karşı özlemi ?Gözümde tütüyor? ifadesiyle dile getiririz.


Tamamen değişmeceli bir ifadedir. Ama zamanla dilimize yerleşmiş, artık bizden biri olmuştur. Mecazi oluşundan çok hakikatin kendisi olmuştur.


Ne güzel bir ifade: Gözümde tütmek.


Aslında gözümüzde türen o kadar çok şey vardır ki. Birine sorsanız özledikleriniz neler diye size hatırı sayılır bir liste bile yapabilir. Aslına bakarsanız biz özlemlerimizle yaşayan bir milletiz.


Her özlem, özlediğimiz şeylere karşı sevgimizi artırır. Sevgimiz arttıkça da özlemlerimiz artar. Bu bir ?döngüdür? ve devam eder gider.


Özlemlerin kaynağı gönüldür. Çaresi gönüldür. Sebebi gönüldür.

?

Geçenlerde bir kitap okuyordum. Yazar, eski bayramları anlatıyordu. Yani çocukluğunun bayramlarından birini. Yazısının bir yerinde ?O günleri yüreğim özlüyor? şeklinde bir cümle kurmuştu. Bu cümleyi ilk defa okuyordum. Daha
önce sözlü olarak da hiç duymamıştım.


Yukarıda ?Gözümde tütmek? değiminden bahsetmiştim. Ama ?Yüreğimde tütmek? ifadesinin yeri bir başkaydı. Şöyle bir çocukluğuma gittim. Acaba geride bıraktıklarım gözümde mi çok tütüyordu gönlümde mi?


Ne yalan söyleyeyim çok beğendim bu ifadeyi.


Yürekte tütmek?


Sahi sizin de gözünüzde tüten şeyler var mı?


Peki ya yüreğinizde?

Zor soru mu?

Değil aslında.

Siz anladınız pek ala.