Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Seyfi GÜNAÇTI


Z Kuşağı

Z Kuşağı


Bir bayramı daha koronavirüs tedbirleri altında geçirdik. Hepinizin geçmiş kurban bayramını kutluyorum. Bu hafta kısa kısa birkaç konuya yer vereceğim.
*20 Temmuz Pazartesi günü Bilgi Pınarı Dergisi adına OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr Metin Eker ile fakültedeki odasında bir söyleşi yaptık. Metin Bey Termeli. Daha önce aynı fakültede dekanlık yapmış.
Söz, gençlik konusuna geldiğinde bir 'Z Kuşağı'ndan bahsetti. Şu kuşağı, bu kuşağı deniyordu ama 'Z kuşağı' ifadesini ilk defa duyuyordum.  2000 yılı ve sonrasında doğanlara Z Kuşağı deniyormuş. 
Metin Hoca bu kuşağın özelliklerini sıraladı. Ben o konuya girmeyeceğim. Ayrıntıları, önümüzdeki ay yayınlanması için çalıştığımız Bilgi Pınarı Dergisi'nde okuyacaksınız.
Geçen gün bir gazetenin sayfalarına göz atarken Z Kuşağı ifadesini görmeyeyim mi? Söyleşide bu ifade geçmeseydi, “Bir gençlik tanımı” der geçerdim.  Bir profesörden aynı ifadeyi duyduktan sonra öyle yapamazdım. Haberin devamını okudum.
25-26 Temmuz tarihlerinde yapılan CHP'nin 37. olağan kurultayında Parti Meclisi'ne Z Kuşağından bir üye de girmiş. 2000 doğumlu Ahmet Hakan Uyanık, basının sorularına cevap verirken,  “Son dönemde Z Kuşağının yükselişini izliyoruz” demiş. Demek bu kavram belli ortamlarda kullanılıyor. Bundan sonra ben de bu kuşağı takip etmeye çalışacağım.
*    *    *
    *Salgın riski azalmış, 01.06.2020'de yarı normal dönem başlamı;, lokanta, kafe, kıraathane gibi işyerlerinin belli şartlarda açılmasına izin verilmişti. Buradan hareketle öğretmenevlerinin de açılmış olabileceğini düşündüm. Haziran ayı sonlarında gazetelere göz atmak için öğretmen evinin yolunu tuttum.
    Dış kapı açıktı. “Demek ki öğretmenevi açıkmış” dedim. Lokal katına çıktım. İçeride kimseler yoktu. Gazete salonunda da gazete yoktu. Müdür yardımcısı, bir çalışanla birlikte odasında oturuyordu. “Gazete okumaya gelmiştim. Günlük gazeteler gelmedi mi?” dedim. “Gazete yok, oyun da yok. Ancak çay servisi var” dediler.
    Öyleyse öğretmenevi niye açık? Oyunun ve gazetenin olmadığı, beşinci katta bulunan öğretmenevine sadece çay içmek için kim gelir? Günde 1-2 kişi çay içmeye gelebilir düşüncesi ile her gün iki görevliyi öğretmenevinde tutmanın ne gereği var? Herhalde konaklama hizmeti için açık tutuluyor olmalı.
*    *    *
    *Gazetenin Sağlık sayfasında bir haber:
    “Hangi diş fırçası bana uygun?” (Milliyet, 30.07.2020)
    Ayol, sormaya ne gerek var? Hiç reklam seyretmiyor musun? Reklamlarda, “Diş hekimlerinin tercihi xxx diş fırçaları…” sözünü duymadın mı?
    *30.07.2020 tarihli gazetelerin spor sayfalarında bir haber yer aldı:
    “TFF profesyonel liglerde 2019-2020 sezonu için küme düşmeyi kaldırdı.”
    Haydaaaa!
    Madem küme düşmeyi kaldıracaktın bu salgın döneminde ve üstelik sıcakların en yoğun olduğu aylarda süper lig ve 1'inci ligdeki o kadar maçı niye oynattın? Futbolcuların ve görevlilerin  sağlığını neden riske attın?
    Bu soruya cevap geldi:
    “Trabzonspor'un şampiyonluğunu önlemek için!”
*    *    *
    Bazı yabancı filimlerde mahkeme kurulur. Hâkim avukata söz verir. O da şahitlere ve sanığa sorular sorar. Avukat, can alıcı soruyu sorup cevabını aldıktan sonra şöyle der:“Başka sorum yok.”
    Yani “mesele anlaşılmıştır.”
    Benim de bu günlük başka söyleyeceğim yoktur.
    İyi haftalar.