Tarih: 31.03.2015 17:15

‘SAMSUNLU BALIKÇILARIN SAKLI TARİHİ' AÇIĞA ÇIKTI

Facebook Twitter Linked-in

Bir dönem Terme’de de görev yapan rehber öğretmen Güven Genç`in uzun süredir üzerinde titizlikle durduğu çalışması “Samsunlu Balıkçıların Saklı Tarihi” kısa bir zaman önce Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınlarından çıktı.
Çalışma Samsun aqua kültürünü ve su ürünleri sektörünü içerisinde barındıran tüm bileşenleri ile birlikte bu alanda yapılan ilk ve tek çalışma olma özelliğini taşıyor.

“KİTABI ÜÇ YILDA TAMAMLAYABİLDİM”
Kitabı üzerine bilgi aldığımız Güven Genç, çalışmalarının başlangıcını şöyle özetledi:
“Bu çalışmalarımın temelini tabiki dedeme dayandırmam gerekir. Dedem Mehmet Öksüz 1900`lü yılların başında Trabzon Arsin`den yelkenli bir gemiyle anne babası ve on kardeşi ile birlikte Terme sahillerine yani bu günkü Yalı mahallesi civarına gelerek yerleşirler. Dedem Mehmet Öksüz 10-11 yaşlarından itibaren balıkçığa merak sarar ve Terme sahillerinde vaktinin çoğunu balık avlamakla geçirir. Daha sonraları Terme`de bir süre esnaflık yapmaya başlar fakat gönlü devamlı surete denizdedir ve sonunda bir tekne edinir daha sonrasında ise Terme’de bir balıkçı kooperatifi kurar. Bu kooperatif daha sonraları kurulacak olan kooperatif maceralarının temelini oluşturur.

Çocukluk Ve Gençlik Yıllarım;
Çocukluk ve gençlik yıllarım doğduğum ve büyüdüğüm mahalle olan Samsun Belediye evleri mahallesinde geçti. Belediye evleri mahallesi denize kıyısı olan ve balıkçı teknelerinin barınabilecekleri ufak bir kumsalı olan bir yerdi. Burada çoğu zaman balıkçıların yaşamlarına tanıklık etme fırsatı buldum. Ayrıca dedem 1980`li yıllarla birlikte Samsun Balık İstihsal ve Satış Kooperatifi başkanı olmuş ve uzun yıllarda bu görevini sürdürmüştü. Samsun trol balıkçıları ve Samsun balık halini gözlemleme fırsatını çocukluk yıllarımın dedemin yanında geçirmemle etkili olduğunu söyleyebilirim. Özellikle Samsun Balık Hali sadece Samsun`un değil tüm bölgenin balıkçılık ve su ürünleri sektöründe önemli bir yere sahip olması yaşanılan bir çok anıyı da kitaba aktarmama sebep oldu.

Ve Kitap,
Samsunlu balıkçıların yaşamlarına tanıklık etmem belirli bir zamandan sonra bu yaşadıklarım ve gördüklerimi bir şekilde aktarma ihtiyacını doğurdu. Önceleri bir resim sergisi düşünüyordum fakat daha sonra resim sergisinin yeterli olamayacağını anladım ve bu işin yazıya dökülmesine karar verdim. Dört yıl önce yazmaya başladığım “Samsunlu Balıkçıların Saklı Tarihi”ni üç yılda tamamlayabildim ve bir yıldır da basıma hazır halde dizgi çalışmalarını ve basılacak yeri kararlaştırdık. Kitap da yer alan bölümler ve konuları belgelere dayandırmak, bu alandaki belge yetersizliği beni oldukça zorladı diyebilirim.

Kitap Sonrası;
Kitap çıktıktan sonra sektörün ileri gelenleri, akademisyenler ve bu alana ilgi duyanlar tarafından oldukça beğeni ile karşılandı. Birçok yerel ve ulusal basında da yer aldı. Açıkçası ben yazılı basında bu kadar da haber olabileceğini tahmin etmiyordum. Fakat şunu da biliyordum bu çalışma alanında tek olma özelliğini taşıyor. Belki bundan sebep oldukça merak uyandırmış olabilir diye düşünüyorum. Bundan sonraki çalışmalarım yine bu yönde devam edecek. Samsunlu Balıkçıların Saklı Tarihi ilk çalışmam. Daha anlatacaklarımın belki de yarısı. Bu alanda daha çok insanla çalışmak ve Samsun`un bu eşsiz güzellikteki denizi, aqua kültürü ve balıkçıları ile birlikte daha güzel çalışmalara imza atmak istiyorum. Son olarak çalışmamda beni destekleyen öncelikle dedem Mehmet Öksüz`e tüm balıkçı dostlarıma bize inanan ve çalışmamızın insanlarla buluşmasını sağlayan başta Sayın Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz`a ve Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sayın Necmi Çamaş`a teşekkürlerimi sunarım.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —