Bugün, 29 Ocak 2025 Çarşamba

10. KAÇKAR ULTRA MARATONU KOŞULDU

10. KAÇKAR ULTRA MARATONU KOŞULDU

Her yaştan kişiye hitap eden kır koşusu türü maratonlardan “10. Kaçkar Ultra Maratonu” 29 Haziran 2024 Cumartesi günü Çamlıhemşin'de koşuldu. Ben de Terme Bilgi Gazetesi adına sizin için koşuyu yerinde takip ettim.

 Her yaştan kişiye hitap eden kır koşusu türü maratonlardan “10. Kaçkar Ultra Maratonu” 29 Haziran 2024 Cumartesi günü Çamlıhemşin'de koşuldu. Ben de Terme Bilgi Gazetesi adına sizin için koşuyu yerinde takip ettim.
Koşuya Türkiye'nin pek çok bölgesinden; Adana'dan, İzmir'den, Malatya'dan ve özellikle İstanbul'dan erkek ve bayanlar katıldı. Koşuya 20 kadar bayan ve 53 erkek koşucu katıldığını söylediler. Koşunun bir diğer adı 'Trail koşusu.' Yani doğal arazide yapılan bir koşu.
Koşular, mesafe yönüyle 15 km ve 55 km olarak iki grupta düzenlendi. 15 km koşusu, Ortan Köyü Köprüsü'nden başlayarak Kavaklar Mahallesi'ne çıkıldı. Tepeleri dolaşıp patika yollardan, orman içlerinden geçerek Şenyuva Köyü Ada Bungalov yakınında sona erdi. 
Uluslararası maratonların mesafesi 42.195 metre olmasına rağmen bu gruptaki koşucuların 55 km koşmaları beni şaşırttı. Onları sabahın erken saatinde araçlarla Ayder'in yukarısındaki 1600 rakımlı Galer Düzü'ne götürdüler. 55 km koşusu buradan başladı ve Şenyuva'da sona erdi. 
15 km koşusuna katılıp 50-59 yaş sınıfında birinci olan Hüseyin Günaçtı'ya “Koşu güzergahı bir karayolu değil. Ormanların arasından geçiyorsunuz. Önünüzden gidip size araçla yol gösteren kimse yok. Üstelik hiç bilmediğiniz bir bölgede ağaçlarla, otlarla kaplı bir alanda şaşırmadan yolunuzu nasıl buluyorsunuz?” dedim. 
“Kaçkar maratonunun bu onuncusu. Koşucuların çoğu güzergahı biliyor. Bununla birlikte görevliler önceden güzergahı geziyor. Yol ayrım yerlerine kırmızı-beyaz şerit çekiyor. Buna rağmen şaşırıp bir yol ayrımında bekleyenlere yetiştim. Onlara beni takip etmelerini söyledim. Bir ara dik bir yoldan aşağı indik. Orada koşmanın yanı sıra yolda kayıp düşmemek için de mücadele ettik” dedi.
Nitekim varış yerine gelen kızlardan biri düşmüş, iki dizi de kanamış. İhtimal ki Hüseyin'in sözünü ettiği dik yolda düşmüş olmalı.
İlginç konulardan biri de mahalle köpeklerinden birinin başlangıç yerinden itibaren koşuculara katılması ve onlarla birlikte 15 kilometrelik güzergahı kat edip koşucularla birlikte varış noktasına gelmesiydi. Birlikte koştuğu yarışmacı, “O da bizimle birlikte koştu, yarışı tamamladı. Ona da bir ödül verilmeli” dedi. Yarışmada dereceye girenler:
A-15 Km: 
  a)Genel Klasman: 1.Tuna Şen (21 yaşında), 2.Alpay Güneralp, 3.Deniz Kurut
  b)40 Yaş altı : 1.Emrah Ataselim, 2.Zeki Ayvaz, 3.Tolga Öztürk
  c)40-49 yaş : 1.Adem Yavuz, 2…, 3.Tarık Altınkaya
  d)50+ Yaş : 1.Hüseyin Günaçtı, 2.Süleyman Pancartutan, 3.Özkan Kıvrak
*Bayanlar: 
a)Genel : 1.Ayşenur Demirci, 2.Mediha Birel, 3.Gülşah Miyasoğlu Çilek 
b)40 Yaşaltı : 1.Özlem Koç, 2.Rüveyda Aktan, 3.İpek Alakuş
c)40-49 yaş : 1.Nesime Danışman, 2.Belkıs S. Yıldırım, 3.Evren Aysev
d)50+ yaş : 1.Gülçin Ayşehatun, 2.Hümeyra Lâtif, 3.Esra Aydın
B-55 Km: Bu kategoride üç kişi şeref kürsüsüne çıktı.  
Bu koşu Türkiye'nin pek çok yerinde koşuluyor. Hatta yurt dışına gittiklerini de duydum. Koşu gönüllülük esasına dayanıyor. Koşuya katılan herkese belge veriliyor. Dereceye girenlere ayrıca madalyası veriliyor. Para ya da başka bir ödül yok. Geliş-gidiş ve konaklama gibi bütün giderler yarışmacıların kendilerine ait. Üstelik yarışmaya katılmak için bir de ücret ödüyorlar. Kaçkar Maratonuna katılım ücreti 700.00 TL imiş. Konuştuğum yarışmacılardan biri, “Biz ödül için koşmuyoruz. Biz kendimizle yarışıyoruz” dedi. Bu yüzden hiç “yarışma” kelimesini kullanmadım hep 'koşu' dedim.
Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen ve dereceye girsin girmesin bu maratona katılan herkesi tebrik etmek gerek. 
Hbr: Seyfi Günaçtı