ÇİFTÇİYE “KAHVERENGİ KOKARCA BÖCEĞİ" UYARISI

 ÇİFTÇİYE “KAHVERENGİ KOKARCA BÖCEĞİ

Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tuncay DEMİR, Kahverengi Kokarcaya karşı üreticileri uyardı.

 Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tuncay DEMİR, Kahverengi Kokarcaya karşı üreticileri uyardı.
İlçe Müdürü Tuncay DEMİR, “Kahverengi Kokarca yavruları yumurtadan çıkmaya başlamış olup, kimyasal mücadelenin ihmal edilmemesi gerekmektedir. Fındık üreticilerimizin bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeli, Kahverengi Kokarca'ya karşı bahçelerini düzenli olarak kontrol etmeleri ve nimflerin görülmeye başlandığı andan itibaren ilaçlama çalışmalarını düzenli olarak yapmaları gerekmektedir. Doğru zamanda ve doğru uygulamalarla yapılan mücadeleler sonucunda üreticilerimiz ürün kayıplarının önüne geçmiş olacaktır.”şeklinde üreticilere önemli uyarıda bulundu. 
Kahverengi Kokarca böceği (Halyomorpha halys) sokucu emici ağız yapısına sahip bir böcek olup ilk kez Eylül 1998'de Kuzey Amerika'da görülmüştür. Kahverengi Kokarcaların larva ve yetişkinleri; başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi birçok üründe (300 Konukçu Bitki) zarar verebilmektedir. 
Verim ve kalitede çok büyük zararlar meydana getirmektedir. Kahverengi Kokarca zararlısı diğer delici ve emici türlere kıyasla sonbaharda evleri, depoları, ardiyeleri istila ederek sonbahar ve kış dönemini yapıların içinde geçirdiğinden sosyal bir böcek özelliği taşımaktadır. Bir dişi birey yılda 1 veya 2 döl vermektedir. Yumurtalarını yaprakların altına genellikle 14-28'li kümeler halinde bırakır. Bir dişi birey yılda  200 den fazla yumurta bırakabilmektedir. Bu özelliği sayesinde popülasyonu hızlı bir şekilde artabilmektedir.  Yumurtaları soluk beyaz renkli, yaklaşık 1-3 mm çapında ve 1,6 mm uzunluğundadır.
 Kahverengi Kokarca zararlısı günde 3-5 km uçabildiğinden çok hızlı yer değiştirebilme ve yeni alanlara bulaşma özelliğine sahiptir. Kahverengi Kokarcanın beslendiği meyvelerin dış yüzeyinde nekroz alanları veya çukurlu bölgeler oluşturduğu gibi, yapraklarda benekler ortaya çıkabilir. 
Ülkemizde ilk kez 2017 yılında İstanbul'da ve Artvin illerinde tespit edilen Kahverengi Kokarca zararlısı çok hızlı bir yayılım göstererek birçok ile bulaştığı görülmüştür. Samsun ilimizde ise tespiti ilk defa 2019 yılında Terme ilçemizde olmuştur. Böceğin yayılımı teknik elemanlarımızca sürekli kontrol edilmektedir.
Kahverengi Kokarca ile mücadele de Bakanlığımız “ Kahverengi Kokarca İle Mücadele Eylem Planı” gereğince 2024 Yılı Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) 'nın Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi Projesi  kapsamında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz tarafından üretilen Trissolcus  japonicus (Samuray Arıcığı), ilçemizde 6 lokasyondan doğaya salınmıştır. Hbr: Berkan KARAPIÇAK