Samsun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı (SAYBİR) Başkanı Rasim KAPLAN panel öncesi yaptığı konuşmasında, “Saygıdeğer katılımcılar, Sevgili bal dostlarım, bu gün bizleri buraya getiren hepimizin işi, ekmeği haline gelen arıcılık büyüyor, çoğalıyor ve kocaman bir sektör haline geliyor. Dün bir elin parmakları kadar iken, bu gün kocaman salonları dolduruyoruz. Arının yaşamından feyz alıyoruz ve üretiyoruz. İlim ve bilim ışığında arıcılık yöntemlerimiz değişiyor. Birliğimize katkılarını esirgemeyen Sayın Valimize, Büyükşehir Belediyemize, ilçe belediyelerimize ve katkısı olan bütün kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ediyorum.”dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ yaptığı konuşmasında, “Sevgili katılımcılar bu toplantının hayırlara vesile olmasını Allah`tan diliyorum. Değerli arkadaşlar, özellikle bala hile katılmasıyla ilgili arıcılık, arı ve son yıllarda bal çok tartışılır oldu. En katıksız ve en rafine balı bulma konusunda, balın nasıl olacağı konusunda kamu oyunda tereddütlerinin televizyonda çok tartışıldığı bir dönemde bence iyi arıcılıkla ve bal üretimiyle ilgili bu ve buna benzer çok bir araya gelişleri organize etmemiz ve bunları konuşuyor olmamız gerekiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak biz de ilçelerde arı ve bal üretimiyle ilgili konularda sorumluluk üstlenmek istiyoruz. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi olarak almamız gereken tutum, tavır ve katkı ne ise bunu almaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum ve ne tür katkı vermek gerekiyorsa da bunada hazır olduğumuzu burada belirtmek istiyorum.”dedi.
Vali İbrahim ŞAHİN yaptığı konuşmasında, “Değerli Arkadaşlar, aslında arıyı ihmal ediyoruz ve hep baldan konuşuyoruz. Halbuki balı ortaya çıkaran arı. İnşallah bu gün burada iyi arıcılık tartışılacak. İnşallah çok verimli bir toplantı olur. Zaman zaman televizyonlarda bal tüketiminin doğru olmadığını söylerler. Bunlara zaten vatandaş itibar etmemektedir. Bunlar belki belli kesimi etkileyebilirler. Ama dünya kurulalı bu balı, bu gıdayı ne derlerse desinler tüketmekten vazgeçmek mümkün değil. Mutlak suretle biz daha doğal, içerisine bir takım kimyasalların karışmadığı balı üretmek ve bunu tüketmek için belki bir zincir oluşturmamız lazım.
Tam da sizlerin yaptığı budur. İnşallah iyi bal üretir ve tüketiriz. Göreceksiniz ki önümüzdeki yıllarda bal konusu çok daha önem arz edecektir. Arının ürettiği balı sofralarımızdan uzak tutmak mümkün değildir. Arı yetiştiricilerinin mutlak suretle şekerden olabildiğince kaçınmak, doğal organik bal üretimi konusunda Samsun’u bir üst haline getirmemiz gerekiyor. Bunu eğer sağlayabilirsek, inanıyorum ki hem bal tüketimi konusu daha sağlıklı bir zemine oturacak bir o kadar da sizler daha çok para kazanacaksınız.
Türkiye ile ilgili çok önemli bir avantaj var. Bunun sürekli gündemde tutulması gerekiyor. Bu avantajın ortadan kalkmaması gerekiyor. İkincisi de bizi sizlerin harekete geçirmesi lazım. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tamamında olan farklı türlerden bitkinin iki katı ülkemizde var. Mesela Samsun’da yetişen üç yüz-dört yüz tane çiçek var. Arıcılıkla ilgili en olumsuz şey de bilinçsizce ilaçlamadır. Bu ilaçlama sonucunda arının hem sonu gelmekte, hem de sağlıksız bir bal elde edilmektedir. Bununla ilgili olarak değerli hocalarımız bizleri uyarsınlar. Bizlere yol ve yön göstersinler. Sizlerde bunlara riayet ediniz ki sağlıklı bal tüketelim. Topluma daha sağlıklı, organik ve organiğe yakın bal satalım. Bu sattıklarınızdan hem sizler para kazının, hem de vatandaşlarımız bunları sağlıklı bir şekilde tüketsinler.
Arının ürettiği diğer ürünlerle ilgili biliyorsunuz yavaş yavaş Türkiye’deki insanlar bilinçlendi. Bu anlamda sizlerin de en başta Samsun’daki arı yetiştiricileri ve çevredeki yetiştiricilerde belki biraz daha fazla para kazanma fırsatına kavuşurlar. Bu toplantı zincirinin oluşturulmasına katkı sağlayan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü sizlere ediyorum. Çünkü bu gün burada bu toplantı salonunu doldurdunuz. Gerçekten sizleri kalben kutluyorum, tebrik ediyorum. inşallah bu panelin ve buna benzer diğer panellerin hem ülke insanımıza, hem yöremize, bal yetiştiricilerimize faydalı olmasını Allah’tan diliyorum. Hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum.”dedi.
Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN’in konuşmasının ardından Türkiye Arı Yetiştiriciler Merkez Birliği Başkanı Bahri YILMAZ, Dr. Ali KORKMAZ, Murat EMİR, Pof. Dr. Ahmet GÜLER, Uz. Vet. Hek. Mitat KURT, Doç. Dr. Aslı ÖZKIRIM ve Prof. Dr. Muhsin DOĞAROĞLU konuşmacı ve panelist olarak katıldıkları, `İyi Arıcılık` konulu paneli gerçekleştirdi..
`İyi Arıcılık` konulu panele ayrıca, Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanı Vali Yardımcısı Haluk ŞİMŞEK, Faruk Necmi KURT ve arı yetiştiricileri katıldı.