Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Limanı´nı Samsun Limanı´na kadar bağlayacak olan hattın ilk adımı olan Aksaray-Ulukışla hızlı tren demiryolu hattının yapımını yatırım programını aldıklarını açıklamıştı. Samsun´daki iş dünyasının temsilcileri, proje ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Projenin gerekli olduğunu uzun zamandır dile getirdiklerini ifade eden Orta Karadeniz Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (ORKASİFED) Başkanı Emin Bahri Uğurlu, "İki bölgenin birbirine bağlanması çok önemli. Bizim Akdeniz´e, onların da Karadeniz´e açılması lazım. Hızlı tren hattı, yük treni hattı, hatta direkt uçak seferleri bile yapılması gerekmektedir. Bafra ve Çarşamba ovaları ile Çukurova, Türkiye´nin en önemli tarımsal alanları. Tarımın yanı sıra sanayi de iki liman kenti için çok önemli. İki bölgenin sıkı bağı, ekonomik anlamda büyük getirileri olacaktır. Daha seri yapılacak ulaşımın ticari ilişkilere olumlu yansımalarını mutlaka göreceğiz" diye konuştu.
Projeyi son derece doğru ve yerinde bulduklarını belirten Karadeniz Genç İşadamları Federasyonu (KARGİF) Başkanı Levent Özden, "Ekonomimizin geleceği noktasında umut vaat edici bir süreç. Bundan sonraki beklentimiz bu planlamanın bir an önce hayata geçirilmesidir. Samsun bugün Türkiye ekonomisi için önemli bir şehir. Ülkemize ciddi katma değer sağlayan, genç nüfusuyla önemli ve anlamlı bir şehir. Mersin de aynı şekilde önemli bir şehrimiz. Bu iki şehir arasındaki ticari dinamikleri geliştirici adımlar atılması, ekonomik anlamda bizlere olumlu geri dönüşleri de olacaktır" dedi.
´Projeyi hem destekliyoruz, hem de talep ediyoruz´ diyen Samsun Genç İşadamları Derneği (SAMGİAD) Başkanı Savaş Gömeç, "En kısa sürede bitirilmesi noktasında da umarım gerekli çalışmalar yapılır. Ülkemiz açısından bakıldığında iki tane liman şehrinin birbirine bağlanması, demek çok ciddi bir şekilde ticaretimize olumlu katkılar sağlayacaktır. Samsun´a da önemli katkıları olacaktır. Samsun´un Akdeniz´e açılması noktasında büyük önem taşımaktadır. Tarımsal ve sanayi ile ilgili getirilerinin yanı sıra, turizmle ilgili getiriler de sağlayacaktır. Karşılıklı olarak turizm faaliyetlerinin gelişmesine de büyük faydaları olacaktır" şeklinde konuştu.
Samsun´un, kuzeye açılan önemli bir kapı olduğunun altını çizen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şube Başkanı Haluk Tan ise, "Akdeniz´den Rusya´ya gidip gelen ürünlerde özellikle Samsun Limanı çok önemli. Samsun´da sıkça 33 plakalı kamyon ve TIR´larla karşılaşırız. İki bölge arasındaki liman bağlantısı daha sıkılaşırsa üretilen ürünlerin gidiş-gelişi noktasında büyük faydaları olur. Sadece Samsun değil, ülkemize de büyük katkı sağlar. Samsun´da şu anda lojistik olarak da bazı yatırımlar organize edilmeye çalışılıyor. Lojistik üssün de içerisine demiryolu bağlantılarının yapılması lazım. Lojistik Köy´le birlikte tüm dinamiklerin birbirine entegre olması, ulaşımın en iyi şekilde hazırlanması, Samsun ve ülkemiz için büyük kazanım olacaktır" ifadelerini kullandı. Samsun Haber