Gazetemiz yazarlarından, Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Yılmaz İmanlık'ın 16. kitabı "Karagöz ile Hacivat Terme'de Yaşasaydı " isimli tiyatro eseri okuyucularla buluştu.
Ateş Yayınları'ndan 112 sayfa olarak çıkan kitabın hazırlanışında Termeli şair ve yazarlar: Baha Rahmi Özen, Ahmet Sezgin ve Selim Eroğlu ile birçok edebiyat ve Türkçe öğretmeninin katkısı bulunuyor. Senai Demirci'nin de takdim yazısıyla katkıda bulunduğu kitap, internet satış sitelerinde ve ilçemizdeki kitapçılarda satışa sunuldu.
Yılmaz İmanlık kitabın ön sözünde şunları söylüyor: “1987 yılında ayak bastığım, havasını teneffüs edip suyunu içtiğim güzel ilçe Terme'ye bir vefa borcum olduğunu biliyorum. Herkes vefa borcunu farklı şekillerle öder, ben de şehri kalemimle tanıtarak bu borcu ödemeyi düşündüm. İşte bu eser bu düşünceden çıktı…
Bu fikrimi paylaştığım herkes başta idari amirlerim, yazar arkadaşlarım, Türk Dili ve Edebiyatı /Türkçe öğretmeni arkadaşlarımın pozitif görüşleri beni daha da heveslendirdi.
Öncelikle bana göre Terme'yi Terme yapan 15 tema belirledim. Tabii ki bu temalar başkalarına göre değişkenlik gösterebilir. Terme'nin bu özelliklerini Karagöz ile Hacivat'ın ağzından tanıtmaya çalıştım. Buradaki amacım hem Terme'yi farklı bir şekilde tanıtmak hem de okuyucuyu eğlendirmekti. Ayrıca Terme'nin ağız özelliklerini kullanmak esere ayrı bir doğallık katacaktı.
Öte yandan bu kitap Türk Dili ve Edebiyatı ile Türkçe öğretmenlerine bir kaynak olsun istedim; zira Geleneksel Türk Tiyatrosu konusu işlenirken ellerinde derli toplu bir kitap olması işlerini kolaylaştırırdı. Karagöz oyununu sahnelemek isteyen arkadaşlarım için de kolaylıkla sahneleyebilecekleri metinler oluşturdum.
Bu proje sonunda öğrencilerimle bu oyunu sahnelemek en büyük amacım. Terme halkına ve öğrencilere güzel bir tiyatro izletebilirsek bu proje amacına ulaşmış olacaktır.
Terme'de yaşayıp da bu ilçeyi sevmeyenlere şaşırıyorum ve onlara şöyle diyorum:
“Yaşadığınız yeri siz sevmezsiniz, oraya sahip çıkmazsanız başkalarının sevmesini ve sahip çıkmasını bekleyemezsiniz.”
Bu kitap bir ekip çalışması ile ortaya çıktı. Kitaba fikir, görüş ve sözleriyle katkı sağlayan; Başta Kaymakamımız Sayın Metin Maytalman'a, Belediye Başkanımız Sayın Şenol Kul'a, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın İsmail Rahman Köse'ye, Belediye Kültür İşleri Müdürü Nuray Selçuk Hanım'a, Projelerimde daima yanımda olan, destekleriyle birçok projeyi gerçekleştirdiğim okul müdürüm Mustafa Baş ve bütün idarecilerime, Kıymetli yazar ağabeylerim Baha Rahmi Özen, Ahmet Sezgin ve Selim Eroğlu'na, Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki değerli zümre öğretmeni arkadaşlarım Meliha Saygılı, Zeynep Karakılıç, Necmettin Bülbül ve Kadir Köse ve Selcan Yaşar'a, İlçemizin değerli edebiyat öğretmenleri Çakır Ahmet Bilgin, Mustafa Geren, Fikriye Şavlığ ve Türkçe öğretmeni Furkan Çiçek'e, Bir emniyet mensubu olmasının yanında iyi bir edebiyatçı olan bir numaralı bacanağım Muhammet Karaarslan'a teşekkürü bir borç biliyorum…”
Senai Demirci ise takdim yazısında şunları söylüyor: “Canım kardeşim Yılmaz İmanlık, Terme'den uzak olduğum uzun yıllar boyunca benim de gölgemin gezindiği Terme'nin derinliğinin nöbetini tuttu. Onunla hatırladım Terme'mi. Ve de kendimi. Bu kitap hatıranın mekânlarına, ân'ın tomurcuklanmasına gölgeli bir ışık tutuyor. Terme'mizin geçmişinde gölgelenen hatıraları fısıldıyor kalbimize. Gönlümüze coğrafya olmuş mahalleri konuşturuyor, hallere dillendiriyor.
İtiraf edeyim, benim Terme'ye borcumu eda ediyor sevgili Yılmaz İmanlık. İnce ince ördüğü metinle, kalbiyle inşa ettiği detaylarla Terme'nin hatırasına ve hatırını boynumuza bir vebal olarak asıyor. İyi de ediyor. Güzel de yapıyor.
Bu ön sözü yazmadan önce köprübaşında Terme Çayı'nın sessiz akışını seyrettim. Artık yatağına sığmayan Terme Çayı gibi Termeli de Terme'ye sığmıyor. Sınırları Paris'in varoşlarından ABD'nin cafcaflı caddelerine kadar uzanıyor. Çığlığı, dağ köylerinde “abum abum, gız abum” türküsüyle “naylon çorap” hayali gören köy kızlarının saf edalarından Ankara'nın ağır başlı bürokrat odalarına kadar yankılanıyor.
Yılmaz İmanlık'ın kalemi pirinç pilavı aklığında, fındık kabuğu gevrekliğinde, Terme pidesi lezzetinde dolu dolu ziyafet sunuyor gençlere ve çocuklara. Benimkisi ise sıcacık pancar çorbası sadedinde önden geliyor. Afiyet olsun.”
Bilgi ailesi olarak yazarımızı tebrik ediyor, daha nice eserlere imza atmasını diliyoruz. Hbr: Berkan KARAPIÇAK