Sosyal Güvenlik Destek Primi kapsamında yapılan kesintilerin tamamen kaldırılmasıyla, emeklilerin maaşına da yeni bir zam daha geldi. Maaşlardaki bu ´kesinti artışı´ yaklaşık 750 bin emeklinin yüzünü güldürecek. Bu kapsamda emekli olup Bağ- Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerin maaşları arttı. Bu emeklilerin maaşından yapılan yüzde 10´luk Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi, çıkarılan yasayla kaldırıldı. Yasa da 10 Şubat itibarıyla yürürlüğe girdi. Böylece SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinden halen Bağ-Kur´a tabi olarak çalışanlardan yapılan destek primi kesintisi son buldu. Bu kapsamda işyeri olan, kendi nam ve hesabına çalışan emeklilerin maaşları arttı.
YÜZDE 10 ARTMIŞ OLDU
SSK ve Bağ-Kur´dan emekli olup kendi işini kuran emekliler, bu yasa sayesinde 87 lira ila 381 lira arasında gelir artışına kavuştu. En düşük emekli maaşı (Bağ- Kur tarım) ocak ayındaki çifte zamla 874 lira 19 kuruşa çıkmıştı. Ancak bu maaşı alan emeklilerden Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerin eline yüzde 10´luk kesinti nedeniyle 786 lira 77 kuruş geçti. Kesintinin kalkması sayesinde, bu emekli artık maaşını tam, yani 874 lira 19 kuruş olarak alacak.
En yüksek 3 bin 814 lira
En yüksek emekli maaşı da (SSK) ocak ayındaki çifte zamla 3 bin 814 liraya yükseldi. Bu maaşı alan emeklilerden Bağ-Kur kapsamında çalışanların eline prim kesintisi nedeniyle 3 bin 431 lira 60 kuruş geçti. Kesintinin kalkmasıyla bu emekli 3 bin 814 lira alacak. Böylece bu emeklinin maaşına 381 lira zam gelmiş olacak.
Ödemeler başladı
Ordu Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Yaşar Günay, ticaretle uğraşan emeklilerden alınan Sosyal Güvenlik Destek Primi´nin 10 Şubat itibarıyla kaldırıldığını, bu tarihten sonra ödenen emekli maaşlarında kesinti olmadığını söyledi. Günay, "Emekli olduktan sonra ticari faaliyetine devam eden esnaflar ve şirket ortaklarının maaşlarından yüzde 10 destek primi kesilmekteydi. 10 Şubat´tan bu yana yatan maaşlara farklar eklendi" dedi.
Aylığı kestirip çalışılabilir
Emekli olduktan sonra 4/b´li olarak çalışmaya devam eden kişiler Şubat 2016´dan itibaren 5510 sayılı Kanuna göre ´sigortalı sayılmayanlar´ statüsündeler. Yani bu kişiler SGK´ya göre sigortalı olmadıkları için herhangi bir prim ödemek durumunda değiller. Böyle olunca da bu kişiler adına SGK´ya prim ödenmiyor ve bu kişiler çalışmaları çerçevesinde karşılaştıkları riskler açısından koruma altında da değiller. Ancak bu durumdaki kişiler eğer isterlerse aylıklarını kestirip 4/b´li olarak çalışmaya devam edebilirler.