Tarih: 09.09.2024 13:55

ÖĞRENCİLER KAHVERENGİ KOKARCA İLE MÜCADELE HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Facebook Twitter Linked-in

 Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tuncay Demir başkanlığında Üniversite Hazırlık Kursuna kayıt yaptıran öğrencilere Kahverengi Kokarca ile mücadele hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. 
6 Eylül Cuma günü Terme Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonunda yapılan toplantıda öğrencilere Kahverengi Kokarca hakkında genel bilgiler verip zararlıyla mücadele yöntemleri anlatıldı. Mekanik mücadele ve böcekleri feromon tuzaklarla bir araya toplayıp öldürnin Eylül ayında zararlı popülasyonu azaltmak için çok önemli olduğu anlatıldı.
Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tuncay Demir, “Dünya genelinde 300'den fazla bitki ve üründe zarar yapan ve istilacı bir tür olan Kahverengi kokarca, ülkemize ilk defa 2017 yılında Gürcistan'dan giriş yapmış, 2019 yılında Artvin, Rize, Trabzon, Giresun,  Ordu,  Samsun  ve  İstanbul'da  görülmüştür.  Tüm  istilacı  türlerde  olduğu  gibi  Kahverengi kokarcanın da hızlı üreme ve popülâsyonunu artırma , farklı iklim koşullarına adaptasyon yeteneğinin yüksek oluşu, yüksek uçma yeteneği, doğal düşmanlarının olmayışı ve ticari yolla kolaylıkla yayılması gibi özelliklerinden dolayı mücadelesi çok güç ve zahmetlidir. İlimizde ilk defa 2019 yılında İlçemizde varlığı saptanan zararlının, yıllar içerisinde surveyler ve arazi gözlemleri ile popülasyon takibi yapılmış ve günümüze kadar zararlı popülasyonunun ekonomik zarar eşiğinin altında olduğu gözlemlenmiştir. 
2023 yılında  zararlı popülasyonunda hızlı bir artış meydana gelmiştir. 2024 yılında ise zararlı populasyonu çok fazla  artarak  başta  fındık  olmak  üzere  soya,  mısır,  sebze  ve  meyvelerde  zarar  meydana  getirmiş, çiftçilerimizde ekonomik zararlara sebep olmuştur.  Zararlının özellikle ürün hasadından sonra kışlaklara geçeceği dönemlerde takibinin yapılarak, biyoteknik, mekanik ve kültürel yöntemlerle imha edilmesi, bir sonraki sene oluşabilecek muhtemel populasyon artışının baskı altına alınması açısından önem arz etmektedir. Zararlı kışlak olarak evleri, ahır ve ambar gibi korunaklı alanları tercih ettiğinden buralarda mekanik mücadele yapılması daha da önemlidir, bu nedenle de halkın bilinçlendirilmesi gerekmektedir.”dedi. 
Toplantıya Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tuncay Demir’in yanı sıra Ziraat Yüksek Mühendisi Hürriyet Taşpınar da katıldı. 
Hbr: Berkan KARAPIÇAK
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —