Terme`nin Akçay Mevkiinde 2009 yılından beri üretime devam eden OMV`de üretim durdu.
“16 Şubat 2015 tarihinde oy çokluğu ile 2014/1276 esas kararı taraflara tebliğ edilmiştir. Ünye Sınırlı Sorumlu Su Ürünleri Kooperatifi ve Temiz Ünye Çevre Platformunun (TÜÇEP), OMV`ye ait elektrik üreten santralin üretiminin durdurulması için Ankara 3. İdare Mahkemesi`ne açtığı dava sonuçlanmıştı. Mahkeme oy çokluğu ile santralin yürütmesinin durdurulması kararı sonucu OMV`de üretim durdu.
Mahkeme kararında, Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden OMV`nin üretiminin teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına, kararın tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi`ne itiraz yolu açık olmak üzere 16.02.2015 tarihinde oy çokluğu ile karar verildi.”
2009 yılında başlattıkları mücadelenin belli noktaya geldiğini, OMV`nin aldığı yeni lisansa yönelik açtıkları iptal davası sonrası üretimin durduğunu açıklayan TÜÇEP Sözcüsü Mehmet Şensoy şunları söyledi:
“Daha önce aldığımız yürütmeyi durdurma kararları üretimi ilgilendiriyor gerekçesiyle pratikte uygulanmamış, şirket yani OMV inşaat faaliyetlerine devam etmişti. İnşaat tamamlanınca da meclisten çıkarılan bir Torba Yasa içerisinde buraya özgü Enerji Yasası çıkarılarak üretim faaliyetine ancak başlayabilmişti. Bizler bunun karşısında boş durmamış mücadelemizi sürdürmüş, yeni lisansa karşı da iptal davası açmıştık. Bu davada hukuk haklılığımızı tescil etmiş, Anayasa Mahkemesi`nin enerji Yasasını iptal etmesi sonucu Ankara Bölge İdare Mahkemesi yeni lisansın yürütmesini durdurma kararı vermiştir. Bu kararla yürüttüğümüz mücadelemizde haklılığımız ve meşruluğumuz bir kez daha ortaya çıktı. Termik karşıtı mücadelelere de güç katmıştır. Şu anda OMV, üretimi durdurmuştur.”
BÖLGEMİZİ ENERJİ KORİDORU YAPMAK İSTEYENLERE UYARIDIR
Mehmet Şensoy, bu kararın çevresel kazanım olduğunu vurgulayarak, “Bunu daha da büyütüp kalıcı bir başarıya dönüştürmek önümüzde duran bir görevdir. Bu başarı bölgemizi bir enerji koridoru yapmak isteyenlere ve termik santral kurmak için sıraya giren TİM Avrasya gibi şirketlere de iyi bir uyarıdır. Bizler TÜÇEP ve TERÇEP olarak buradan sesleniyoruz. OMV`ye de, TİM Avrasya`ya da, sıradaki diğer termikçi şirketlere de çevremizi ve doğamızı kirlettirmeyeceğiz. Yaşam alanlarımıza, havamıza, suyumuza ve ürünlerimize sahip çıkacağız. Tesislerinizi ve zehrinizi Ünye`den, Terme`den ve bölgeden çekin” dedi.
Yapılan hukuk mücadelesiyle ilgili bilgi veren TÜÇEP Avukatı Emrah Duman, şunları kaydetti:
“Başta Ünye, Terme, İkizce olmak üzere çok geniş bir alanda insan, hayvan ve bitki sağlığı etkileyeceği için, fındık tarımını olumsuz etkileyeceği için, turizmi etkileyeceği için, usulsüz ve hukuksuz olduğu için ve son olarak yaşanmış trajik örnekleri olduğu için davamızı açmıştık. Dava devam ederken mahkeme bizi haklı bulup yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Ancak yasa çıkartılarak, o karar etkisiz hale gelmişti. Ama biz vazgeçmedik ve sonuç olarak Ankara İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Dava devam etmektedir ve şuanda da Terme ve Ünye halkları bir araya gelerek bu hukuk mücadelesini daha da güçlü bir şekilde devam ettirecektir”
HUKUK MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK
Terme Çevre Platformu Sözcüsü Hasan Demir ise şu açıklamayı yaptı: “Terme Çevre Platformu adına nasıl ki OMV`ye yürütmeyi durdurma kararı alındıysa, Ünye-Terme halkımız el ele vererek bütün termik santraller için de aynı mücadeleyi verecektir. Bir yanlış anlaşılma söz konusu olmuştur. Kömürlü Termik Santral için ÇED raporunun iptal edildiği söylenmiştir. ÇED raporu iptal edilmemiş, ÇED raporundaki bazı eksikliklerin giderilmesi için şirkete yazı verilmiş.
Sadece süreç biraz uzamıştır. Orman İşletme Şefliğinin yazdığı yazıya istinaden ÇED Raporuyla ilgili kül depolama alanının orman alanında olması nedeniyle olumsuzluk olmuştur. Şirket de kül depolama alanını değiştireceği vaadiyle işlemlere devam etmektedir.
Bu nedenle bizim mücadelemiz rehavete kapılmadan aynı şekilde devam edecektir. Halkın gücünün karşısında kimsenin duramayacağını buradan herkese, kirli sermayeye ve bunlara destek olan bürokrasi ve siyasete de duyuruyoruz. Termik santrale burada kadınlarımız, çocuklarımız, kardeşlerimiz, dedelerimizle hayır diyoruz. Buradaki halkı çiğneyerek kimse santral yapamaz. Onun için herkes aklını başına alsın. Yatırımlarını bu bölgeden başka bir tarafa bir an önce kaydırsın.”