Terme’de 'Kahverengi Kokarca Eylem Planı' çerçevesinde, istilacı ve zararlı türlerden olan kahverengi kokarcanın kışlama döneminde imha edilmesi amacıyla Terme Tarım ve Orman Müdürdüğü yoğun mücadele çalışmalarına devam ediyor.
Havaların soğumasıyla birlikte tarımsal alanlardan ev, ahır, ambar, depo gibi korunaklı alanlara yönelen bu zararlıya karşı Terme Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri tarafından ilaçlı mücadeleler hız kesmenden devam ediyor. İl ve İlçe Müdürlüklerindeki görevli personeller tarafından ise üreticilere eğitimler verilerek kahverengi kokarca zararlısına karşı bilgilendirilmeler yapılıyor.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tuncay Demir, “Terme İlçemizde ilk defa 2019 yılında görülen Kahverengi Kokarca zararlısı 2024 yılı üretim sezonu içerisinde zararını gözle görünür biçimde hissettirmiştir.
Bölgemizde başta fındık olmak üzere soya, mısır, kavak ve birçok meyve ve sebze türünde zarara yol açmıştır. İstilacı bir tür olan Kahverengi Kokarca, hızlı çoğalması ve olumsuz çevre şartlarına karşı dayanıklı olması sebebiyle topyekün mücadele edilmesi gereken bir zararlıdır.
Üretim sezonu içerisinde bahçelerde ruhsatlı Kahverengi Kokarca ilaçları ile yapacağımız mücadelenin yanı sıra havaların soğuması ile birlikte kışlaklara giren Kahverengi kokarcalarla, biyosidal ilaçlar kullanılarak mücadele edilmelidir.
Zararlı ile mücadele talimatları gereği İlçemizde gerekli bilgilendirme ve mücadele toplantıları devam etmektedir. Özellikle kışlaklara geçişin yeni başladığı dönemlerde İlçemizde yaklaşık 1000 adet feromon dağıtımı yapılarak bir araya toplanan zararlılar toplu halde imha edilmiştir.
Ayrıca Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak yapmış olduğumuz organizasyonlar ile yaklaşık 11.000 hanede kışlak ilaçlaması yapılmıştır.
Samsun Valiliğimizin talimatı gereği Terme İlçemizde Kahverengi Kokarca ile Mücadele Koordinasyon Kurulu kurulmuş olup an itibari ile topyekün mücadele için gerekli adımlar planlanmış ve uygulanmaya başlanmıştır.”dedi.
Hbr: Berkan KARAPIÇAK