Bugün, 28 Ocak 2025 Salı

TERME´DE ÇELTiK ÜRETiMi DÜŞTÜ

TERME´DE ÇELTiK ÜRETiMi DÜŞTÜ

Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Mehmet Karamollaoğlu, Terme ilçesinde geçmiş yıllara göre çeltik üretiminde ciddi bir düşüş yaşandığını açıkladı.

Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Mehmet Karamollaoğlu, Terme ilçesinde geçmiş yıllara göre çeltik üretiminde ciddi bir düşüş yaşandığını açıkladı.

Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Mehmet Karamollaoğlu, Terme ilçesinde geçmiş yıllara göre çeltik üretiminde ciddi bir düşüş yaşandığını açıkladı. Samsun´un Terme ilçesi çeltik üretiminde ülkenin ikinci büyük ekim alanında bulunuyor. Türkiye´de 2013 yılında Marmara bölgesi 75.870 hektar ekim alanında 627.678 ton, Karadeniz Bölgesi 27.644 hektar ekim alanında 232.158 ton çeltik üretimi yapmış.

Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Mehmet Karamollaoğlu, ilçede çeltikte üretim düşünün nedenini çiftçinin daha çok kazanç getiren diğer tarım ürünlerine yönelmesine ve su sorununa bağladı. Ülke olarak pirinç ithalatının yapıldığına da vurgu yapan Karamollaoğlu çeltik üretiminin arttırılması için çalışma yapılması gerektiğini savundu.

ÜRETİM 12 BİN
DEKARA GERİLEDİ

Eskiden Terme´nin çeltikte iddialı bir yer olduğunu hatırlatan Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Mehmet Karamollaoğlu, Terme´de artık çeltik üretiminin azalmasını bir yanardağın kuvvetlice patlaması ve sonrasında akıttığı volkanın sönmesinden sonraki haline benzetti. Terme´de 1987,1989 ve 1990 yıllarında 30 bin dekar çeltik üretim alanı olduğunu kaydeden Karamollaoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Çeltik üretimi kademeli olarak yıllara göre düşüş kaydetti. 2015 yılında bu değer 12 bin dekar çeltik üretim alanına düştü. Çünkü çeltikte serbest piyasa oluşumu tutmadı. Serbest piyasa oluşumu fındıkta, soyada tutuyor. Ama çeltikte tutmuyor. Bakınız bu sene 2 liradan başlayan çeltiğin kilosu şuanda 1 lira 65 kuruşa kadar düştü. Simdi soruyorum ben, çeltiğin fiyatı düşerken pirinç fiyatı neden düşmedi. O zaman dışarıdan ithal var. Üretim olanakları varken neden pirinç ithal edelim? Biz kendimize yetecek pirinci üretelim. Çeltikte kilogram başına 10 kuruş, soyada 50 kuruş devlet desteği var. Çeltik ürünü kazandırmayınca çiftçi başka ürünlere yöneldi.

Üretimin düşüşündeki diğer etkende su sorunudur. Bizim bu bölgelerde çeltik sulu tarım niteliğinde üretiliyor. Çiftçi kendi imkânlarıyla kanallara akıttığı sularla, artezyen kuyularıyla ve ırmaktan akan suları boğazlarda önüne bent yaparak aldığı sularla çeltik yapıyor. Sulama sistemi derhal bu bölgeye gelmelidir. Çeltikte ekimden hasadına kadar alt yapı kesinlikle çok önemlidir. Çarşamba barajından su alınıncaya kadar Terme´de çiftçinin cani çıkar. Termeli çiftçiler bu yüzden Salıpazarı´ndan gelecek mini barajın özlemi içindeler.?

ÇELTİK ÜRETİMİ
ÖZENDİRİLMELİ

Bu yılki çeltik ekildiğini, Ağustos ayından sonra çeltik ürününün biçilmeye başlayacağını ve bu yılki üretim miktarının şu an belli olmayacağını da ekleyen Ziraat Odası Başkanı Karamollaoğlu, "Bu ifadelerimiz devlette dengeli tarım politikası güdülmüyor anlamına da gelmiyor. Devlet, ´sen istikrarlı ol yap ben sana destek vereyim´ diyor. Bu bağlamda çeltik üretimi devletçe özendirilmeli ve biraz fazla desteklenmelidir.? dedi.

TÜRKİYE´DE PİRİNÇ
ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre Türkiye´de çeltik ekim alanları son yıllar temel alındığında yaygınlaştığı ve beraberinde pirinç üretiminin de arttığı görülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verileri incelendiğinde Türkiye´de 2009 yılında yaklaşık 96 bin hektarlık alanda gerçekleştirilen çeltik ekiminin, 2010 ve 2011 yıllarında 99 bin hektara çıktığı görülüyor.

2012 yılında 119 bin hektara yükselen ekim alanları, 2013 ve 2014 yıllarında ise 110 bin hektar olarak kaydedildi. Birim alandan alınan verimde 2009 ve 2011 yılları arasında artış görülürken, 2012 ve 2014 yıllarında düşüş yaşandı.

Çeltik üretim miktarına bakıldığında 2003 yılında 372 bin ton olan üretimin, son 10 yılda arttığı görülüyor. 2011 yılında 900 bin tona kadar yükselen Türkiye´nin çeltik üretimi 2012 yılında 880 bin tona düşerken, 2013 yılında yeniden 900 bin ton seviyesine yükseldi, 2014 yılında ise 830 bin tona geriledi.