Bugün, 17 Eylül 2024 Salı

TERME´DE İLK: MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ KURSU

TERME´DE İLK: MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ KURSU

19 Ocak 2017 tarihinde Terme Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde başlayan Mantar Yetiştiriciliği Kursu devam ediyor.

61 kayıtlı kursiyerin olduğu Mantar Yetiştiriciliği Kursunda bu işi ciddi olarak yapmak isteyen yaklaşık 15 kişi, ilk uygulamalarını kurs öğretmeni Ziraat Mühendisi Ferat Sezgin nezaretinde yaptı. Kursta 1. gün uygulaması, kütükler üzerinde istiridye (kayın) mantarı yetiştiriciliği üzerine; ikinci gün ise buğday samanları ile torba kültürü üzerine yapıldı.
Terme Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Kurs Öğreticisi Ferat Sezgin; İlçe Müdürlüğüne mantarcılıkla ilgili bilgi almak için yıllardır çok sayıda müracaat olduğunu, derli toplu bir kurs açılmasını çok arzu ettiğini, nihayet Terme Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde böyle bir kurs açılmasından dolayı çok büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.
ÜRETİMDE ÖNDE OLACAĞIZ
Ziraat Mühendisi Ferat Sezgin: ?İlçemizin nisbi nemi yüksek ve ılıman bir iklimi olduğundan mantarcılık için çok uygun bir bölgedeyiz. Samsun ve ilçelerinin gerek kültür mantarı denilen şapkalı mantarda ve gerekse istiridye mantarında büyük bir üretim açığı (100 m2.) vardır. Bir alandan bir yılda 4 üretim yapılarak rahatlıkla 20 bin lira net gelir sağlanabilir. Samsun´un şapkalı mantar ihtiyacının çoğu, başta Antalya olmak üzere dışarıdan gelmektedir. İstiridye mantarı ise yeterince bilinmemektedir. Oysa bu tür, çok lezzetli bir mantar olup başta B vitamin çeşitleri olmak üzere vitamin ve mineral yönünden çok zengin bir üründür. Bu mantar yetiştiriciliği kursu, ilçemizde bir ilktir. Bu tür çalışmalarla yakın zamanda ilçemizin mantarcılıkta ön sıralarda yer alacağını ümit ediyorum.? dedi.