Son yıllarda tarımsal üretimdeki kullanım kolaylığı ve mücadeleden kısa sürede sonuç alınması nedeniyle kimyasal ilaçlama üreticiler tarafından daha çok tercih edildiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tuncay Demir, “Aşırı ve bilinçsiz şekilde kimyasal ilaç kullanımı hava, su ve toprak kirliliğine neden olmuştur. Ancak kimyasalların zararları ilerleyen yıllarda ortaya çıkmaya başlamıştır. Kimyasalların aşırı kullanılmasıyla birlikte zararlıların yanı sıra, yararlı canlılar da yok olmaya başlamış ve insan sağlığını tehdit eder boyutlara gelmiştir. Kimyasal mücadelenin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi bakımından kültürel önlemler ve biyolojik mücadele yöntemi gibi birçok mücadele tekniği geliştirilmiştir.”dedi.
Samsun`da bir ilk olarak İlçemiz Sütözü Mahallesi`nde Nihat KARAASLAN`a ait 520 m2 örtüaltı alanında, Sakarlı Mahallesi`nde Ali KARA`ya ait 180 m2 alanda biyolojik mücadele çalışması yapıldı. Biyolojik mücadele çalışmasının yapıldığını ve bu seralarda hasat gerçekleştirildiği belirten Demir, “Domateslerde hiçbir kimyasal madde kullanılmamıştır. Hastalık ve zararlı böceklere karşı zehir kullanmadan yapılan mücadele olumlu sonuçlanarak kimyasal mücadele kullanımına göre daha sağlıklı, ilaç kalıntısı olmayan ürünler elde edilmiştir. Ayrıca uygulanan biyolojik mücadele sayesinde hastalık ve zararlılarla mücadele maliyeti de en aza indirilmiştir.
Demir, domateste biyolojik mücadele çalışmalarının önümüzdeki yıllarda da genişletilmesi ve daha fazla üreticiye ulaşılarak devam etmesini planladıklarını ifade etti.