TERME’DE KOKARCAYA KARŞI UYGULAMALI EĞİTİM VERİLDİ

TERME’DE KOKARCAYA KARŞI  UYGULAMALI EĞİTİM VERİLDİ

Terme’de çiftçilere, tarım ürünlerinde önemli zarara neden olan kahverengi kokarca zararlısı ile mücadelede neler yapılabileceğine ilişkin bilgi verildi.

 Terme’de çiftçilere, tarım ürünlerinde önemli zarara neden olan kahverengi kokarca zararlısı ile mücadelede neler yapılabileceğine ilişkin bilgi verildi.   
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Terme Muratlı Mahallesi’nde düzenlenen programlarda, kahverengi kokarca zararlısına karşı feromon tuzakları ve ilaçlama yöntemleri üreticilere uygulamalı anlatım yapılarak gösterildi. 
Programa katılan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Önemli ölçüde verim ve kalite kayıplarına yol açan istilacı kahverengi kokarca zararlısı ile mücadele kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığınca "Kahverengi Kokarca ile Mücadele Eylem Planı" hazırlandığını ifade etti. İl ve ilçe müdürlükleri teknik ekiplerince eğitim ve yayım çalışmaları sürdürülerek zararlının pasif döneme geçtiği bu süreçte kışlaklarda mekanik mücadeleye devam edileceğini dile getiren Sağlam, "Zararlının kışlaklara çekildiği bu dönemde gerek biyosidal ürünlerin amacına uygun kullanımı gerekse tuzak ağaçların belirli periyotlarla düzenli ilaçlamalarının yapılması, 2025 yılı üretim sezonu için kahverengi kokarca yoğunluğunun azaltılması ve ürün kayıplarının engellenmesine büyük fayda sağlayacaktır."şelkinde konuştu. 
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tuncay Demir ise, Kahverengi kokarca ile mücadele konusunda Bakanlıkları tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında hem il hem de ilçe müdürlüğü olarak teknik ekiplerle sürekli sahada oldukları ifade etti.
Demir, “Kahverengi kokarca zararlısı ilk kez 1996'da Amerika'da tespit edildi ve 2017 yılında Gürcistan üzerinden Türkiye'ye giriş yaptı. İlk olarak Artvin'in Kemalpaşa ilçesi ile İstanbul'da görüldü. 2019 yılında ise İlçemiz Termede tespiti yapıldı. Bu zararlının dünyada istilacı türler arasında ilk sıralarda yer almasının nedeni çok güçlü üreme ve yayılma kabiliyetine sahip olmasıdır. 
300'den fazla ürüne doğrudan zarar verebilen kahverengi kokarca, dünya genelinde en tehlikeli böcekler arasında ilk 3 veya 5 içinde gösterilmektedir. Dolayısıyla çok ciddi tehlikeyle karşı karşıyayız. Sezon boyunca bahsedilen tüm mücadele yöntemlerinin bir arada kullanılması gerekmektedir. Biyolojik mücadele kapsamında da oldukça ciddi çalışmalar yapacağız. 
Terme Belediyesi tarafından çiftçilerimize dağıtılacak olan 1000 adet feromon tuzakla birlikte ilçemizdeki kokarca ile mücadele hız kazanarak devam edecek." dedi. Hbr: Berkan KARAPIÇAK