Tarih: 03.11.2014 08:44

TORBA YASADA SGK

Facebook Twitter Linked-in

Ödeme süresi 31 Aralık 2013 veya önceki bir tarih olduğu halde ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, Sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası, eğitime katkı payı, özel işler vergisi ve damga vergisi borçlarının her biri için ayrı ayrı olmak üzere borç aslı 100TL’yi aşmayan alacaklar ve tutarına bakılmaksızın bu borçlara bağlı gecikme cezası, gecikme zammı gibi fer’i alacaklar terkin kapsamına girmektedir. İş yerinde 2 yıldır işçi çalışmıyorsa ve işyerinin 100TL’den az borcu varsa!
Yapılandırma 4/b (Bağ-kur) Sigortalılarına ne sağlıyor?

Yapılandırma kapsamındaki borç asılları ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bittiği tarihden 10 Eylül 2014 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE değişim oranları cezası ve gecikme zammı borçlarının tahsilinden vazgeçilmektedir. Yİ-ÜFE 1479 ve 2926 sayılı Kanunlara göre tescilleri yapıldığı halde 30 Nisan 2008 tarihi itibarıyla sigortalılıkları durdurulanların, 31 Aralık 2014 tarihine kadar kuruma başvurmaları ve durdurulmuş sürelere ilişkin hesaplanan tutarları en geç 2 Şubat 2015 tarihine kadar ödemeleri halinde, durdurulmuş bu süreleri sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.
Yapılandırma hangi borçları kapsıyor?

Sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek pirimi, genel sağlık sigortası primi, isteğe bağlı sigorta ve topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı ile ek karşılık primi, kurumca tahsil edilen; damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı, Borç asılları ile bu borçlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı tutarları, 30 Nisan 2014 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinde hesaplanan sigorta primi, Aylık almakta iken kamuya ait işyerlerinde çalışmaları nedeniyle aylıkları kesilmesi gerekenlere, 11 Eylül 2014 tarihini takip eden ödeme dönemine kadar yersiz olarak ödendiği tespit edilen aralıklara ilişkin, İl Özel İdareleri Belediyeler ve Spor Kulüpleri

6111 sayılı kanun kapsamında 36 veya 42 ay taksit talebinde bulunan ve yapılandırması devam eden İl özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar ile Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüpleri, 6111 sayılı kanun kapsamına giren borçları dışında kalan borçlarını yapılandırabileceklerdir.
Yapılandırmada ödeme ve taksit seçenekleri neler?

Yapılandırma borçları; İl Özel İdareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarca ikişer aylık dönemler halinde azami 36 eşit taksitle, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol federasyonu ve özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerince ikişer aylık dönemler halinde azami 42 eşit taksitte ödenebilir. Bu takdirde yapılandırmaya esas tutarlar; 24 eşit taksit için 1,20, 30 eşit taksit için 1.25, 42 eşit taksit için 1.35 oranında vade farkı uygulanacaktır.
Nereye ve ne şekilde başvurulabilir?

Kamu işyerleri için; Emekli keseneği, kurum karşılığı, Sigorta Primi ile fiili hizmet süresi zammı ve itibari hizmet süresi zammına ilişkin prim borçları için e-Sigorta kanalıyla veya elden yada posta yoluyla sigorta primleri Genel Müdürlüğü Kamu görevlileri tescil prim ve hizmet daire başkanlığı mithatpaşa caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA adresine, Ek karşılık prim borçları için e-Siğorta kanalıyla veya elden yada posta yoluyla strateji geliştirme başkanlığı Muhasebe Daire Başkanlığı Ziyabey Caddesi No:6 Bağdat/ANKARA
İdari para cezası borçları için e-Sigorta kanalıyla veya elden yada posta yoluyla işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/sosyal Güvenlik Merkezine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Ne zaman başvurulabilir? İlk ödeme (Peşin/Taksit) Ne zaman yapılacak?

Başvuru Süresi; Kanunun yayınladığı tarihi izleyen ay başından itibaren Genel Sağlık Sigortası borçları isin 7 ay 30 Nisan 2015 diğer borçlar için 31 Aralık 2015
Peşin/İlk taksit ödeme süresi; Kanunun yayınladığı tarihi izleyen ay başından itibaren, genel sağlık sigortası borçları için 8 ay, 1 Haziran 2015 diğer borçlar için 4 ay 2 Şubat 2015

Doğum Borçları; Doğum borçlanması hakkı 2`den 3`e doğum borçlanmasının üst sınırı da 4 yıldan 6 yıla çıkarılmıştır. ayrıca doğum borçlanma hakkı SSK sigortalısı kadınların yanında bağ-kur sigortalısı ile memuriyete dönmeyen kadınlara verilmiştir. doğum borçlanması emeklilik yaşına etki etmemektedir. sadece emeklilik için gerekli olan prim ödeme gün sayısına borçlanılan süreler ilave edilir. Sigortalılık süresi ve yaşı tamamlayan ancak günü eksik olan kadın sigortalıların her gün çocuk için 720 gün, 3 çocuk için ise toplam 2160 gün erken emeklilik imkanı sağlamaktadır.

Ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı; 10 günden daha fazla çalışanlar ev hizmetlerinde aynı gerçek kişi yanında 10 gün ve daha fazla çalışanların sigortalılık işlemleri kolaylaştırılacaktır. 10 günden az çalışanlar primlerini kendileri ödediği için hastalık sigortası hariç diğer sigorta kolları uygulanacaktır. iş kazası ve meslek hastalıklarından sağlanan yardımlardan yararlanılabilmesi için sigortalılığın kaza tarihinden 10 gün önce başlamış olması şartı aranacaktır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —