Selim EROĞLU

Tarih: 16.10.2024 17:18

ALLAH HEKESİ AFFETSİN

Facebook Twitter Linked-in

 Yolum bundan bir ay kadar önce Bengü'ye düştü. Davet sahibi Bengülü öğretmen arkadaşım Mehmet Bakır'dı. Diğer davetli yine öğretmen arkadaşım İsmail Sağlam'dı. Anlayacağınız ekip sağlamdı.
Bengü, Bafra'nın en uzak köylerinden birisi. İlçeye uzaklığı 60 km. Bafra ovasından çıkarak, daima yokuş tırmanarak dolambaçlı yollardan geçtikçe ilerliyorsunuz. Etraf, uzun süre çam ormanlarıyla, irili ufaklı yaban meyveleriyle dolu. Çok soğuk olan bölgelerde hiçbir ağaç yok. Tamamen kıraç arazi. Tam bir yayla havası hakim.
Bengü kelimesi Divan-ı Lügatit-Türk'te geçiyor. Ölümsüz, sonsuz gibi anlamlara gelmektedir. Eski Türkler, bir şeyin ebediyyen yaşamasını istediklerinde meramlarını bengü taş dedikleri anıtlara nakşederlermiş. Bir yerde bengü kelimesi geçiyorsa orası saf Türk yurdu demektir.
Bengülüler'in de aslının yörük olduğunu söylediler. Yörede halen yörük kültürünün izleri var.
Bengü, bağlı bulunduğu Bafra'dan daha çok Vezirköprü ve Durağan'a yakın. Altınkaya Barajı yapılınca Araya sular girmiş ve buralarla münasebet asgari seviyeye inmiş.
Bengü, vaktiyle üç-beş mahalleden oluşan büyük bir köymüş. Yazın yaylalarda, kışın düzlüklerde yaşarlarmış. Buğday, arpa ve hayvancılık başlıca geçim kaynaklarıymış. Bizim gittiğimiz mevki Ambaryanı'ydı. Burada, ahşaptan yapılmış, yöreye özgü her hanenin bir ambarı var. Buğday ve arpalar buralarda muhafaza ediliyormuş. Havasından mütevellit ürünler buralarda hiç bozulmadan durabiliyormuş. Bizim seren dediğimiz yapılara benziyor. Mısır serende, buğday ambarda korunur. Serenler çağa yenik düştü ama ambarlar hala dimdik ayakta. Gidip görebilirsiniz.
Altınkaya Barajı yapılınca Bengülüler'in ovaları su altında kalmış. Yöre halkı devletin iskan politikası gereği Hatay'a göç etmiş. Çoğu Hatay'a uyum sağlayamayıp geri dönmüş. Döndükten sonra bilhassa Bafra'da, siyasette, ticarette, ve sosyal meselelerde söz sahibi olmuşlar. Aralarındaki dayanışmayı, birlik ve beraberliği oldukça kuvvetlendirmişler. Bafra Bengülüler Derneği'ni kurmuşlar.
O gün Bafra merkezde bir Bengülü'nün cenazesine katıldım. Bütün Bengülüler oradaydı. Caminin içi ve dışı lebalep doluydu. Bengülüler, ölülerine de , dirilerine de sahip çıkıyorlar.
Bengü'nün yükseklerinden Şahinkaya Kanyonu, Vezirköprü'nün ve Durağan'ın bazı bölgeleri ayan beyan görünüyor.
Bengülüler, yaylanın düzlük bir mevkisine güreş alana  yapmışlar. Her yıl burada Bengü güreşleri düzenleniyormuş. Dedik ya, burada saf Türk kültürü aynen yaşatılıyor. Şimdiki muradım bu yılki Bengü güreşlerine katılmak.
Bengülüler onca badireye rağmen köyleriyle irtibatı hiç kesmemişler. Mehmet Bey'in abileri buraya çok güzel evler yapmışlar. Anne-babaları halen burada yaşıyorlar. Vatanlarını hiç terk etmemişler. Hem mutlular hem sağlıklılar.
Mehmet Bakır'ın anne-babası karşıladı bizi. O yaşlarına rağmen çok güzel misafirperverlik örneği sergilediler. Nereye oturtacaklarını, ne ikram edeceklerini bilemediler. 
Türk milleti misafirperverdirin  canlı örneğini görmek isteyen Bengü'ye gelsin. Sözde değil, özde misafirperverlik.
Ali Amca, şimdilerde seksenini devirmiş . İlerlemiş yaşına rağmen hafızası zenit saati  gibi çalışıyor. Oldukça sağlıklı ve de dinç.  Bize,  uzun uzun askerlik hatıralarından dini menkıbelerden, yaşadıklarından bahsetti. Sekiz çocuğu, çok sayıda torunu dünyaya gelmiş. Çocuklarının tamamı, Allah uzun ömürler versin, hayattaymış. Ben de şahidim, evlatları ve torunları arasındaki  birlik- beraberlik, dayanışma üst seviyede. Aralarında hiçbir itilaf yok. Bundan daha büyük zenginlik olur mu.
İsmail Sağlam, Ali AMCA'YA ISRARLA BİZE DUA ET DİYE RİCADA BULUNDU. Ali AMCA, HER DEFASINDA ''Allah herkesi affetsin'' diye mukabelede bulundu. Ali AMCA, BÖYLE DEMEKLE TAM BİR Mevlana, tam bir Yunus Emre anlayışı ortaya koydu. Müslümanlar arasında hiçbir ayrım yapmadı, yapmak istemedi. Duayı şahsileştirmedi. Bu, ne yüce gönüllülüktür . Böyle dualı bir ağızdan beddua sadır olacağına ben ihtimal vermiyorum.
 Merkeze uzak sayılabilecek bir köyde böyle  ulvi bir anlayışın olması dikkatimi çekti. Tam manasıyla  masumiyetini muhafaza eden Türk-İslam anlayışı.
Belki de böyle ağzı dualı insanların sayesinde Cenab-ı Allah bizleri musibetlerden, belalardan koruyor.
Ben de tüm samimiyetimle aynı duaya can u gönülden amin diyorum.
Allah herkesi affetsin.
 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —