Selim EROĞLU

Tarih: 26.05.2015 19:33

AYDIN ILGAZ HABER BEKLİYOR

Facebook Twitter Linked-in

Samsun`da ilk kez Fuar ve Kongre Merkezinde Karadeniz Kitap Fuarı açıldı. Fuara çok sayıda yayınevi katıldı. Birçok yazar gelerek okuyucularıyla sohbet etti, kitaplarını imzaladı. Her yaştan okuyucular, özellikle gençler kitaplarla ve yazarlarla haşır neşir oldu.

Böyle bir organizasyonun Samsun`un tanıtımına ve turizmine de katkı sağladığını da ifade ettiler. Ben de 19 Mayıs günü fuarı ziyaret ettim. Yoğunluktan ve kitapların büyülü dünyasından 3 saatte ancak gezebildim. O da tam sayılmaz.

Bu yazıyı kaleme aldığım saatlerde henüz fuar kapanmamıştı. Nasip olursa pazar günü yazar arkadaşımız Yılmaz İmanlık`ın imza günü için tekrar gideceğim. Nasip olursa onu da yazarım.

Ziyarette ortaokul yıllarını ilçemizde okumuş, Hababam Sınıfı`nın yazarıRıfat Ilgaz`ın oğlu Aydın Ilgaz`a rastladım. Kendisi Çınar Yayınları`nın sahibi ve İstanbul`dan gelerek stant açmış. Hem yayınevinin kitaplarını tanıtıveriyor hem de okuyucularla sohbet ediyor. Tezgahta Rıfat Ilgaz`ın

Terme`yi anlattığı Sarı Yazma romanı da var.

Oğlu dediysem, küçük değil, adam 75 yaşında. Yanına yaklaştım, selam verdim. “Ben edebiyat öğretmeniyim, babanız bizim Terme`de okumuş ve bunu Sarı Yazma da anlatmış, sizi ilçemize davet ediyorum,” diyerek sohbete girdim. Adamın yüzünde gülücükler açtı ve kırk yıllık dostunu görmüş gibi sevindi. “Benim dedemin mezarı Terme`de ve kaybolmuş, üzerine yeni cami yaptırmışlar, mezarı ortaya çıkarın, seve seve gelirim.” dedi.

Bu konuyla ilgili Terme`den daha önce telefonla birisinin kendisi aradığını söyledi. İsmini hatırlayamadı ama arayanın Termeli Şairler ve Yazarlar kitabını hazırlayan arkadaşımız Ahmet Sezgin olduğunu tahmin ediyorum.

Aydın Ilgaz, dedesinin mezarıyla ilgili şu anıyı da anlattı. “Bir tarihte babam, Samsun`da tiyatro sahnelemeye gelmiş. Samsun Belediyesi kendisine ne kadar ücret vereceğini sormuş. Babam, babamın mezarını bulun başka bir ücret istemem.” demiş. “Babam vefat etti. Bu iş bize düştü.

Bizim için çok önemli. Dedemin mezarını ortaya çıkarın size minnettar kalırım, değil bir kere her yıl , her zaman seve seve gelirim.” dedi.

Şimdi Termeliler olarak bize büyük bir iş düşüyor. Turizmden gelen ve bu işlerden çok iyi anlayan ve her yönden ilçemizin tanıtımı için çırpınan bir Belediye Başkanımız var. Uzmanlardan yardım alarak bu mezarı ortaya çıkarmalıyız. Büyük bir törenle açmalıyız. Rıfat Ilgaz`ın ismini bir başka yere bir kültür evine bir kütüphaneye vererek açılışa oğlu Aydın Ilgaz`ı da çağırarak ilçemizin tanıtımına katkı sağlamalıyız, diye düşünüyorum.

Bu işe Bafra-Kolay , Neyzen Tevfik`e sahip çıkarak ortaya koymuş. Hem de Neyzen Tevfik, Kolay`a hiç uğramamış. Sadece soyu oraya dayanıyormuş o kadar.

İnşallah olur. Aydın Ilgaz haber bekliyor. “Dedemin mezarını ortaya çıkarın, babamın hatırına sahip çıkın, o zaman biz de bir Termeliyiz.” dedi.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —