Bugün, 16 Eylül 2024 Pazartesi

Nazmi KILIÇ


BİRİSİ “MİYAV” MI DEDİ? - 1

BİRİSİ “MİYAV” MI DEDİ? - 1


 Bilinen tarihin en eski evcil hayvanlarından birisi olan kediler artık günlük hayatımızın vazgeçilmezi arasına girmiştir. Diğer evcil hayvanlara nazaran en çok kedilerin tercih edilmesinde haklı oldukları birçok husus vardır. Onları tercih sebebi kılan etken arkadaş canlısı olmaları, tuvalet eğitimine ihtiyaç duymamaları, temiz ve sesiz olmalarıdır. Her ne kadar kedi sevenimiz varsa da çeşit çeşit olduğumuz için sevmeyenimiz, hatta onlardan tiksinenimiz bile vardır. Bazı insanların kedilere tepkileri sözlere de yansımıştır. ”Kediler nankördür” derler ama ben şahsen öyle olduklarını düşünmüyorum.
Ben de kedileri bir yıl öncesine kadar bu denli yakinen tanımazdım. Çocukluğumuzda evimizde kedimiz olduğu halde zihnimde onlara ait pek fazla bir anı kalmamış. Hep sokaklarda gördüğümüz hırsız, arsız kedi tipleri ve sevimli bulup çağırdığımızda da canavar görmüşçesine kaçan kediler kalmış aklımızda. Daha doğrusu yollarımız hiç kesişmemiş. Bir yıl önce oğlum bir arkadaşının kedisini on günlüğüne emaneten bakmak için getirmişti. Zorunluluktan dolayı biz de kabullenmiştik. Henüz üç gün önce dışarıdan alınan bir aylık yavru kedi bu dönemde bizi kendine bağladı. Bakılma şartını bahane eden oğlum bu kediyi arkadaşına geri vermeyeceğini söyleyince önce itiraz ettim. Israrlı tutumunu görünce kabullenmek zorunda kaldım. Artık bir yıldır bizimde bir kedimiz var. Emaneten bakmak için aldığımız kediye el koymuş olduk. 
   Bir yıllık birlikteliğimizde kedilerin hiç bilmediğimiz özelliklerini keşfedince emrivakide olsa iyi ki evde kediyi kabullenmişiz. Meğer bizim yolda izde, kenarda köşede, çöp yığınlarının yanında gördüğümüz o pasaklı kedilerin ne hünerleri varmışta biz bilmezmişiz. Kediler hakkında bilgi almak onların dostluğunu kazanmak, evinizde yer açmayı düşünüyorsanız öğrenmeniz gereken çok bilgi vardır. Hani bazı husus daha net anlatabilmek için derler ya “anlatılmaz yaşanır” işte buda böyle bir şey. Kedilerle yaşamanın hayatımıza kattıkları anlatılmaz yaşanır. Kedilerle yaşamak başlı başına bir sanattır. Bu birkaç haftalık bir heves değil, bir ömürlük sevgidir.
Kedilerle yaşayanlar çok iyi bilirler. Kediler nevi-i şahsına münhasır canlılardır. Bu yüzden kendilerine estiği gibi davranırlar. Paşa gönülleri ne isterse ona göre hareket ederler. Bu durumlarda beraberinde sadece kedilerle yaşayanlara özel “miyavsal” bir hayat tarzı bırakır. Sonuç itibarı ile evinizde oraya buraya koşturan, hareket eden her şeyi merak eden, kucağınızda uyumak için can atan, sizin yüzünüzden gülümsemeyi eksik etmeyen, büyüdüğünde sizi anlayan, duyarlı bir canlıdır kedi. Kafasına buyruk hareket etmesini sever söz dinlemez, istediği takdirde sevdirir kendisini size. Özellikle kafasını, çene altını ve yanaklarının okşanmasına bayılır.
(DEVAMI HAFTAYA)