Bugün, 16 Eylül 2024 Pazartesi

Nazmi KILIÇ


BİRİSİ “MİYAV” MI DEDİ? - 3

BİRİSİ “MİYAV” MI DEDİ? - 3


 Evde yaşayan kedilerin en önemli özelliği evde yaşamanın gerektirdiği kuralları öğrenebilmesidir.  Tuvalet ihtiyacını karşılamak için temin ettiğiniz kumun yerini göstermeniz yeterlidir. Tuvalet ihtiyacı geldiğinde kumuna gider ihtiyacını giderir. Temizlenmeyi de ihmal etmez. Ne var ki kumunu sık sık temizlemek gerekir. Yoksa kumu temiz olmazsa tuvaletini yapmıyor, koklayıp ayrılıyor. Ne kadar sıkışık olursa olsun kumunun temizlenmesini bekliyor. Bu gerekliliği bir şekilde size anlatabiliyor. Siz kumunu temizleyince tuvaletini yapıyor. Daha sonra güzel bir şekilde kumla üstünü örtüyor.
Akşam eve geldiğinizde uykuda olsa dahi mutlaka uyanıp kapının önünde sizi karşılıyor. Sizi özlem durumuna göre karşılama farklılık gösteriyor. Eğer sizi uzun zamandan beri görmemişse taklalar atıp sevinç gösterisinde bulunuyor. Sizi gördüğüne çok sevindiğini anlatabiliyor. Ne kadar yorgun olursanız olun bu sevgi yumağının oyunları karşısında mest olmamanız mümkün değil. Ayaklarınıza kapanırcasına sevgisini ifade etmesi, gözlerinizin içine bakıp mırıldanması karşısında ister istemez sizi onun bu sevgi gösterisine karşılık vermenizi sağlamış oluyor. Eve geldiğinizin daha ilk dakikalarında bile neşeniz yerine gelmiş, yorgunluğunuzu atmış oluyorsunuz.
Bazen öyle anlar yaşıyor, öyle olaylara şahit oluyorsunuz ki hayretler içinde kalıyorsunuz. İster istemez kediler bunu anlayabiliyor muymuş diye düşünüyorsunuz. Yaşadığınız anlar için bunu birisine anlatmış olsam inanmazlar, inandıramayız dediğimiz çok olmuştur.
Kedilerin en önemli özelliklerinden birisi mırıldanmalarıdır. Mırıltı, hem kulak yoluyla hem de deriye yakın sinir uçları kanalıyla mutluluk veriyormuş. Bakalım sevgili dostlarımızın mırlamasının stresten arındırma ve mutluluk vermesinin yanında diğer faydaları nelermiş. 
Kediler 20-140 Hz aralığında mırlama titreşimleri yayar. Bu frekansta titreşen sesler, birçok hastalığın tedavisinde etkilidir. Mırlayan bir kediyi sevmek sakinleştirir ve stresi azaltır. Kedi sahibi olan insanların % 40 daha az kalp krizi riskleri vardır. Mırlama titreşimleri tendon ve kas sakatlanmalarını rahatlatmaktadır. Kedi mırlamaları yaraların enfeksiyon ve şişlik riskini azaltmaktadır. Mırlamalar solunum güçlüğü semptomlarını azaltmaktadır. Mırlamanın titreştiği frekans aralığı, birçok hastalığa iyi gelen ses frekansı aralıklarına denk düşmektedir. Kediyi sevmek ve mırlamasını dinlemek kan basıncını düşürür.
Velhasıl kelam kediler sevimli ve faydalı can dostlarımızdır. Son zamanlarda evinde kedi besleyen insanımızın sayısının artması da bunun açık delilidir. Sevimli can dostlarımızı her insanımızın kabullenip kapısını açmaları ise tercih meselesidir. Onlar insanları, insanlarda onları hak ediyorlar. Bu can dostlarımızla muhabbetimiz daim olsun.