Bugün, 30 Nisan 2024 Salı

Seyfi GÜNAÇTI


Geçmiş zaman olur ki

Geçmiş zaman olur ki


Öğretmenler Günü dolayısıyla 25 Kasım akşamı düzenlenen Türk Halk Müziği konseri, taraflı tarafsız seyreden herkesi tatmin etti. Çoğu kişi övgülerini dile getirdi. Ben de onlardan biriyim.
Program bende eski hatıraların canlanmasına sebep oldu.

Bundan tam 24 yıl önce yine bir Öğretmenler Günü programı için Özel İdare Salonunda toplanmıştık. O zamanlar henüz Belediye Kültür Merkezimiz yoktu. İlçemizin öğretmenleri hazırladıkları tiyatro oyununu ve konseri seyircilere sunacaklardı.
iki ritim saz dışında tüm görevliler öğretmenlerden oluşuyordu. Hatta perde görevlilerimiz bile A. Söğütlü Köyü İlkokulu Öğretmeni Yakup Keleş ile Yenicami Köyü Müdür V. Haşim Doğan`dı.
İlk bölümde, öğretmen Mehmet KARAASLAN`ın yazdığı `Köyün Delisi` isimli oyun sahneye konuldu. Şimdi o günün kahramanlarını tanıyalım:

Öğretmen rolünde Kocaman Ortaokulu Müdürü Muharrem KÖSE, Dursun Dede rolünde Kargucak Köyü İlk. Öğretmeni Malik Gültekin (Merhum), Muhtar Hüseyinmescit İstiklal İlkokulu Öğretmeni Nihat YAŞAROĞLU, Köyün Delisi Evci Miliç İlk. Öğretmeni Erkut SEVİNDİK, Karahacı; İmam Hatip Lisesi Türkçe Öğretmeni Abdulmuttalip KÜÇÜKBEKİR, muhtarın hanımı aydın kadın, Fatih İlkok. Öğretmeni Esma ERCAN. Diğer rollerde Terme Lisesi Türkçe Öğretmeni Kaşif BEYHAN, Y. Kemal İlkok. Öğretmeni Tahsin
ÖZKAN, Barbaros İlkokulu Öğretmeni Mehmet KEMENT, Yerli Köyü İlkokulu Öğretmeni Faik KÜÇÜKALTUN ve Terme Lisesi Almanca Öğretmeni Nizamettin TANIŞ.
Öğrenciler; Kemal ERCAN, Elif GÜNAÇTI, Tuğçe KÜÇÜKBEKİR, …. BEYHAN, … SEVİNDİK ve Gamze GÜLTEKİN.

Oyun sona erip oyuncular isim isim sahneye davet edildiğinde salondan yükselen alkışı burada sizlere aksettirebileceğim teknoloji henüz icat olmadı. Eğer sahnedekileri tanımasaydık, “Bunlar herhalde profesyonel tiyatro oyuncuları” derdik. Sunucu Abdurrahman YILMAZ son olarak oyunun yönetmeni ve programın düzenleyicisi İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Seyfi GÜNAÇTI`yı, yani bendenizi sahneye davet etmişti.
Oyun 1 saat 15 dakika sürmüş ve ikinci bölümde yer alan konser için 10 dakika ara vermiştik. “Bir saatten fazla salonda kaldıktan sonra konseri kim bekler?” diyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü oyun doyurucuydu, sanatçılar(!) rollerini gayet ustaca yapmışlardı ve herkes ikinci bölümü merakla bekliyordu.

Aradan sonra saz ve ses heyeti sahnedeki yerlerini aldılar. Her öğretmenin seslendirdiği parçanın adını yazmakla yetineceğim. Onlar söylerken neler oldu, hangi takdir sesleri yükseldi, bunları yazmaya sütunum yeterli değil. Şunu da belirtmeliyim ki, her solist aynı zamanda bir de saz çalıyordu. Bunlardan sadece Dibekli Köyü İlkokulu Öğretmeni Cemal AKYAZI sazıyla yetinmiştir.

I-Hasan ÖZDEMİR (Terme Lisesi Türkçe Öğretmeni): 1.Merik, 2.Muallim, 3.Atmacayı Vurdular
II-Şenel IŞITAN (Atatürk İlkokulu Öğretmeni): 1.Kapat Gözlerini Kimse Görmesin, 2.Oğlan Sana Vurgunum, 3. . . .

III-Abdurrahman YILMAZ: 1.Huma Kuşu, 2.Altın Hızma Mülayim, 3.İpek Mendil Dane Dane
IV-Esma Ercan (Şiir): Küstüğüm Şehir

V-Erkut SEVİNDİK (Şarkılar): 1.Ah bu şarkıların gözü kör olsun, 2.Rüyalarım olmasa
VI-Hasan ÖZDEMİR

1.Şiir: Sessiz Gemi
2.Türkü: Makber (Sazlar çalmadı, eliyle ağzında nağme tuttu)
VII-Abdullah YÜKSEL (Köybucağı Yeni Mah. İlkok. Md. Vk.): 1.Efkârlıyım Bugün Yine,

2.Gide gide bir söğüde dayandım, 3.Müdür Beyin Yeşil Kürkü.
VIII-Ahmet TAŞDEMİR(Dibekli Köyü İlkokulu Öğretmeni): 1.Havada Bulut Yok, 2.Sevda Yüklü Kervanlar, 3.Manda yuva yapmış söğüt dalına.
Taklitler bölümünde Haşim Doğan; Aşık Veysel ve Neşet Ertaş`tan birer türkü söyleyerek onları kendi sesleri ile canlandırmıştı.

Program bittiğinde alkışlar yükseldi. Seyredenler takdir ve tebriklerini bildirdiler.
Öğretmenlerin çoğu köylerden gelerek özveri ile çalışmışlar ve görevlerini lâyıkıyla yerine getirmişlerdi.
Ben, bu vesile ile 24 yıl önce görev alan arkadaşlarımı anmayı bir vefa borcu sayıyorum. Yıllar sonra onlara bir kere daha teşekkür ediyor, o günkü ekipten bugün aramızda olmayan öğretmenimizi rahmetle anıyorum.