Bugün, 3 Temmuz 2024 Çarşamba

Nazmi KILIÇ


GÖZ BEBEĞİMİZ FEN LİSESİ

GÖZ BEBEĞİMİZ FEN LİSESİ


 Uzun zamandır mezuniyet törenlerine katılmamıştım. Bu sene altıncı mezuniyetini veren Terme Kozluk OMV Fen Lisesi mezuniyet törenine katılmak nasip oldu. Katılmakla çok isabetli bir karar aldığımı daha sonra anladım. Biz bu mezuniyet törenini kendi evlatlarımızda yapalı uzun zaman geçti. O zamandan bu zamana kadar çok değişmeler oldu. Mezun olan yavrularımızın, onları büyüten ailelerinin ve yetiştiren öğretmenlerin heyecanlarına ortak olmak beni çok mutlu etti.
Termede Fen Lisesinin açılmasına bir eğitimci olarak çok sevinmiştim. Etrafımızdaki ilçelerde açılmış olması üst düzey öğrencilerimizin ilçe dışına çıkmasına sebep oluyordu. Başarılı öğrencilerimiz başka ilçe veya illerde okuyor, bu da emek ve zaman kaybına sebep oluyordu. Nasıl olduysa mucizevi bir şekilde Termemizde de Fen Lisesi açıldı. Sebep olanlardan Allah razı olsun. Kul ailesinin ve zamanın Kozluk belediye başkanı Şenol KUL'un katkısını hepimizin malumudur. İşte Fen Lisesi artık Termede de var diyebiliyoruz.
Okul işte dememek gerekiyor. Bir okulun bir ilçeye verdiği katkı hiçbir şeyle ölçülemez. Bu öyle elle tutulan, gözle görülen bir maddi varlıktan söz etmiyoruz. Zaman içinde yaşanarak görülecek, öğrenilecek bir gerçeklikten bahsediyoruz. Kaliteli okulların bulundukları çevreye nasıl bir hüviyet kazandırdığının birçok örnekleri var. Bu yüzden terme fen lisesi için ben her zaman “Termenin göz bebeği” benzetmesini kullanmaktaydım. Bu benzetmeyi ilerleyen zamanda daha iyi anlaşılıp, herkes tarafından kullanacaktır inşallah.
Okullar sanıldığı kadar kolay kurulmuyor. İlk önce arsa bulunması gerekiyor. Arsa, proje, gerekli kaynak temin edilmesi ve inşaat aşaması derken bir yığın işlemlerden geçmesi gerekiyor. Kozluk Fen Lisesi kampusu ilk aşama olan arsa işini Kul ailesince karşılanması takdire şayan bir fedakârlıktır. İnsanlar bir metrelik toprak için birbirini boğazlarken, Kul ailesi on üç bin metrekarelik araziyi okul yapımı için bağışlamıştır. OMV enerji şirketi inşaatın yapımı için bağışta bulundu. Bu haliyle Kozluk OMV Fen Lisesi devletimize maliyeti en az okullarımızdan birsi olmuştur.
Her ne kadar başlangıçta Öğretmen Lisesi olarak düşünülmüş olsa da daha sonra Fen Lisesine dönüşmesi isabetli olmuştur. En yakın yerleşim alanına 15 dakikalık mesafede olması dezavantaj değil avantajdır. Doğa ile iç içe ve öğrencilerin etkinliklerini etkili ve verimli yapabilecekleri ender okullarımızdan biridir. Yeterli miktarda olmasa da öğretmen lojmanlarının olması öğretmenlerin bu sayede öğrencilerle iç içe olmasını sağlamıştır. Bu durum fen lisesi öğrencisi için artı avantajdır. Öğretmende öğrencisi ile her zaman kontak kurma şansı olduğu için şanslıdır. Velhasıl öğrenci yetiştireceklere işte öğrenci, kendini yetiştirmek isteyene işte öğretmen ve okul diyebiliriz.
Otuz beş yıldır Termede yaşayan bir eğitimci olarak bir Termeli gibi ben de mezuniyet törenindeki ailelerimizin heyecanına şahit oldum, onur duydum. Fırsat buldukça okulda çalışan arkadaşlarla sohbetlerimiz oldu. Onların emeklerine, enerjilerine, sabır ve gayretlerine bu vesile ile şahit oluyordum. Onların ellerinden gelen fedakârlığı fazlasıyla yaptıklarını ve bundan sonrada yapacaklarını görmek beni mutlu etti. Yıllar sonrada bu gayretlerin meyvesini görmek nasip olur inşallah. Yeter ki gözbebeğimize iyi bakalım. Gelecek yılki mezuniyet töreninde kısmetse buluşmak dileği ile sağlıcakla kalın.