Bugün, 25 Nisan 2025 Cuma

Mehmet TÜRKAN


Kaleme Dair Bir Kaç Söz

Kaleme Dair Bir Kaç Söz


 Kalem, insanlık ile birlikte var olan, o gün bu gün insanlığı yazan kâğıda aktaran. Kalem adında bir sure var. Şöyle buyuruyor yaradan: “Nûn ve kaleme ve (kalem tutanların) yazdıklarını and olsun ki (Resulüm) sen Rabbinin nimeti sayesinde mecnun değilsin.” (Kalem-1)
Üzerine kalem çekmek, kaleme gelmemek, kalem eri olmak, kalem erbabı olmak, üzerinde kalem gezdirmek, kalem sahibi olmak, kalem oynatmak, kalem gibi olmak, kaleme kâğıda sarılmak, kalemi güçlü olmak, kaleme almak, kaleminden kan damlamak, kaleminden bal damlamak gibi deyimlerin yanında at süvarisini kalem sahibini bulunca, alem unutmuş kalem unutmamış gibi atasözlerimiz de var.
O zaman kalem ile ilgili birkaç söz söylemek lazım diyerek söze başlamış olalım.
Kalem kılıçtan daha güçlüdür. Kılıçla alınan yer kalem ile yoğrulmaz ise tez zamanda elden çıkar gider. Çünkü kalem aklın ve ilmin dilidir. Kalem her ağladığında kâğıda ilim ve irfan dökülür. Çünkü dünyayı yöneten kalem, mürekkep ve kâğıttır.
Kalem ateş gibidir aynı zamanda. Onu ateşten bir parça olarak da kullananlar vardır. Öyle anlar olur ki bir kalem kibritten daha çok yangın çıkarabilir. Öyle kalemler vardır ki yağ ile bel damlar öyle kalemler vardır ki ucundan mürekkep yerine kan damlar.
Kalem sevgilinin yürek yakan kaşları ve kirpiğidir bazen. Bir ok gibi saplanın maşukun yüreğine. Sevgili o kaleme kırdığında aşığın yüreğini yerinden sökmüş demektir.
Kalem bazen göklere doğru Allah sedasını yükselten bir minare olur. Sinan´ın elinde elif gibi kalem gibi yükselir göklere doğru.
Kalem güçlüdür gücünü yazdığından alır. Bir kırıldı mı can yanan gönül yanar. Aynı zamanda can verir kan verir.
Kalemin kâğıtla buluşması iki sevdalının birbirine kavuşması gibidir. Kâğıtsız kalem, kalemsiz kâğıt olmaz. Birbirlerini tamamlayan mütemmim cüz gibidirler.
Kalem uysaldır, kalem cömerttir, kalem masumdur. Çünkü sahibi ne derse onu yazar. Kalem bir şeyi yazdı mı tarihe not düşer. Asırlar değişir ama yazılanlar değişmez.
Kalem ile ilgili yazılacak çok şey var. Çünkü kalem hayat demek, kalem hayatın her türlü rengi ve anlamı demek.
Kalem bazen doğru bazen eğriyi düzelten bazen de eğriyi bizzat yazandır. Çünkü kalem sahibinin akılında olanı kâğıda ağlayandır.
Kalemle ilgili yazılacakları bir iki cümleyle bitirmek mümkün değildir. Ne kadar yazsak onu anlatamayız.
Bu haftaki kaleme dair söylediğim birkaç sözümü Kasım KAPLAN adlı bir şairin kalemi üzerine yazılmış güzel bir şiirini sizinle paylaşarak bitiriyorum.
               
 KALEM

Bir kalemim var benim her renkte yazı yazar 
Mürekkebi kendinden İğneyle kuyu kazar.
Öyle kalemler var ki hep Hakka hizmet eder 
Öyle kalem de var ki halka eziyet eder.
Kalem var ki yalvarır insanlara yazarken,
Kalem var göz çıkarır kaşı yapayım derken.
Kalem var yaş akıtır duygu yüklü gözlerden, 
Kalem var baş ağrıtır yalan yanlış sözlerden.

Kalem var resim çizer her lisanda konuşur, 
Kalem var okuyanlar yanar yanar tutuşur
Kalem var gönül yapar iki tatlı söz ile 
Kalem var yürek yakar ateş ile köz ile.
Kalem var vezir eder, başına taç giydirir 
Kalem var rezil eder el âlemi güldürür.

Kalem var çok keskindir, kılıçtan fazla keser, 
Kalem var çok zengindir insandan fazla ezer.

Herkes çok dikkat etsin elindeki kaleme 
Yoksa utanan yüzler rezil olur âleme
Kalem gibi doğru olmak dileğiyle….